Liki 40 vuotta vanha ennätys rikottiin valkokankaalla

Järven tarina tarjoaa unohtumattomia kuvauksia järviluonnosta. Juha Taskinen

Jukka Nurmilaakso

Ennätykset ropisevat elokuvateattereissa. Marko Röhrin ja Kim Saarniluodon ohjaama Järven tarina on tehnyt elokuvahistoriaa nousemalla Suomen kaikkien aikojen katsotuimmaksi dokumenttielokuvaksi.

Elokuva ohitti 160681 katsojallaan vuonna 1978 valmistuneen Tämä on Amerikka -dokumentin.

Järven tarina on myös vuoden 2016 kotimaisista elokuvista katsojamäärältään toiseksi menestynein.

Suomalaisdokumenttien joukossa Järven tarina nousi ykköseksi jo 6. maaliskuuta, jolloin se ylsi 131745 katsojaan.

Elokuva ohitti tällöin Selänne-dokumentin ja MRP Matila Röhr Productions Oy:n edellisen luontoelokuvan Metsän tarina. Selänne keräsi 130530 ja Metsän tarina 90156 katsojaa.

Järven tarina luontodokumenttielokuvaa esitetään nyt 14. Viikkoa 39 valkokankaalla ja se on edelleen laajalti katsojien saatavilla. Elokuvan 15. viikko elokuvateattereissa alkaa perjantaina.

–Järven tarinan menestys elokuvateattereissa on poikkeuksellinen, sillä lähellekään näitä katsojalukuja on dokumenttielokuvalla viimeksi päästy ennen tallenteiden yleistymistä 70-luvulla, kertoo elokuvan levittäjä Katarina NymanNordisk Filmiltä.

Nymanin mukaan tallenneaikana dokumenttielokuvien katsojatilastojen kärkeä ovat hallinneet kotimaiset dokumenttielokuvat.

–Järven tarina on niidenkin joukossa aivan omaa luokkaansa, sillä ero tallenneajan tilastokakkoseen eli Selänne-dokumenttiin on jo 30000 katsojaa.

Järven tarina -elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin.

Marko Röhr kertoo, että uuden luontoelokuvan Tuntureiden tarina ennakkovalmistelut jo aloitettu. Elokuva kuvataan Lapin kairoilla, tuntureilla, järvillä ja joilla.

–Tämä elokuva on, jos mahdollista, vieläkin haastavampi toteuttaa kuin kaksi aikaisempaa elokuvaamme, Metsän tarina ja Järven tarina.

Lapin luonnosta ei ole aikaisemmin tehty kotimaista elokuvateatterielokuvaa ja yksi haasteista tulee olemaan nykyaikaisen elokuvan vaatiman suuren kalustomäärän raahaaminen tiettömien taipaleiden taakse.

–Toisaalta iloitsen siitä, että voimme luottaa lunta riittävän tämän elokuvan kuvauksissa!

Elokuvan tekijät ja aikataulu varmistuvat valmistelujakson aikana tämän vuoden loppuun mennessä.

–Tavoitteena on saada elokuva valmiiksi viimeistään vuoden 2019 alkuun.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut