Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Viiden lapsen skeitti-isä tietää: Kovat jätkät käyttää kypärää

Laskettelukausi vetelee vielä viimeisiään, mutta skeittikausi on päässyt jo hyvään vauhtiin.

Harrastajat ovat ilmaantuneen skeittiparkkeihin, kun viimeiset lumenrippeet hävisivät.

Viiden lapsen isä Mikael Sundström rentoutuu Porvoon Kokonniemen skeittiparkissa arjen pyörittämisen lomassa.

–Aloitin nuorena, mutta sitten tuli melkein kymmenen vuoden tauko, kun alkoi tulla lapsia. Nyt pari vuotta olen taas alkanut skeittailla, kun on enemmän aikaa.

–Tämä tekee hyvää kunnolle ja mielelle. Saan vähän omaa aikaa, pääsee hetkeksi pois arjesta eikä skeitatessa oikein voi miettiä mitään muuta. Hetki täällä, niin jaksaa taas ihan eri tavalla pulata lastenkin kanssa, Sundström kertoo.

Jokaisella Sundströmin lapsella on–tietysti–oma skeittilauta.

–Heistä kaksivuotias taitaa olla tällä hetkellä innokkain, Sundström naurahtaa.

Ikähaitari on Kokonniemen skeittiparkissa varsin laaja.

–Täällä on aika hyvä yhteishenki, kenellekään ei huudella vaan kaikki mahtuvat mukaan iästä ja tasosta riippumatta, Sundström sanoo.

Kokemattomien on hyvä harjoitella reunemmalla, vauhti ja vaikeustaso kasvavat keskemmällä.

Sundström yrittää puistossa olla esimerkkinä nuoremmilleen. Yksi tärkeimmistä asioista on kypärä. Sellaista ei Sundströmin lisäksi näy kovin monen päässä.

–En minäkään nuorena sitä käyttänyt. Iän myötä olen ymmärtänyt, että emme ole kuolemattomia. Ehjä pää on aika tärkeä asia. Nuorena ajatteli, että kovat jätkät ei käytä kypärää, mutta kyllä se on ihan toisinpäin. Kovat jätkät nimenomaan käyttää sitä.

Osassa skeittiparkkeja on puheenaiheeksi noussut se, että lapset uhkaavat jäädä menossa jalkoihin.

Porvoossa tätä ongelmaa ei ole, sanovat 16-vuotiaat Vili Kojo ja Severi Anttila, jotka ovat kumpikin skeitanneet yli puolet elämästään.

–Tämä on sen verran laaja puisto, että pienemmät ja isommat mahtuvat hyvin harrastamaan.

Nuorukaiset ovat parkista innoissaan.

–Tätä parkkia odotettiin vuosia. Porvoossa ei ole ennen ollut mitään paikkaa, joka olisi edes lähimain näin hyvä. Kävimme täällä syksyllä päivittäin ja skeittasimme täällä talvellakin paljon, koska lumi tuli niin myöhään. Betonipohja on tosi hyvä.

Puisto palvelee myös skoottaajia ja BMX-pyöräilijöitä. 11-vuotias Leevi Kupari hurauttaa skootillaan syvän kulhon laidalta toiselle ja jatkaa sitten reiliä pitkin.

–Olen skootannut jotain viisi vuotta. Hauskinta on tehdä erilaisia temppuja. Kevät ja kesä ovat paras vuoden aika, koska silloin voi skootata ja temppuilla trampalla. Täällä myös tapaa kavereita, Kupari kertoilee.