Sairaala neuvoi synnyttäjää ottamaan särkylääkettä kotona – "Näin meillä toimitaan"

Husin sairaaloissa puhelinkätilö tekee arvion siitä, voiko synnyttäjä tulla osastolle vai pärjääkö tämä vielä kotona esimerkiksi särkylääkkeiden turvin. Matilda Isohella

Ulla Mether

Porvoolaisäiti synnytti viikko sitten vahingossa ja vauhdikkaasti poikavauvan omassa kylpyhuoneessaan. Äiti oli soittanut lapsivedenmenon jälkeen kahdesti synnytysosastolle ja häntä oli neuvottu ottamaan särkylääkettä ja odottelemaan kotona.

Käytäntö on yleinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa, kertoo Jorvin sairaalan apulaisosastonhoitaja Riitta Korpela

–Näin me toimimme.

Husin sairaaloissa oli 19700 synnytystä vuosittain kymmenen vuoden jaksolla 2004–2014. Tuona aikana sairaalan ulkopuolisia suunnittelemattomia synnytyksiä oli 276. Matkalla sairaalaan syntyi 109 lasta.

Korpelan mukaan synnyttäjät pyritään saamaan osastolle oikea-aikaisesti – tosin se on puhelinohjauksella vaikeaa. Kätilö kuulostelee puhelimessa, pärjääkö synnyttäjä vielä jonkin aika kotikonstein vai onko jo lähdettävä osastolle.

Korpelan mukaan synnyttäjiä ei mitenkään tarkoituksellisesti yritetä pidätellä kotona esimerkiksi sen vuoksi, että synnytysosastolla on ruuhkaa.

–Jos kuulostaa siltä, että synnyttäjä pärjää vielä kotona, sitä suositellaan. Mutta puhelun lopuksi sanotaan, että osastolle saa tulla jos siltä tuntuu, Korpela sanoo.

Synnyttäjä voi kokea lainkuuliaisuutta ja sinnitellä kotona, jos puhelimessa on niin suositeltu. Mielessä voi kyteä pelko siitä, että punkee osastolle "väärään aikaan" ja saa ynseää kohtelua.

Korpela kannustaa synnyttäjiä luottamaan itseensä ja tuntemuksiinsa.

–Emme koskaan pääse siihen, että varmasti tiedettäisiin (puhelimitse), missä vaiheessa synnytys on menossa, Korpela sanoo.

Jos sairaalan synnytysosastolle ei mahdu, ohjataan synnyttäjä toiseen sairaalaan.

–Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että synnyttäjät soittavat ennen kuin lähtevät tulemaan sairaalaan, Korpela sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.