Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä-pakotteet iskivät vantaalaisperheen bisneksiin – sinnikkäät yrittäjät perustivat kirppiksen Hakunilaan

YRITTÄJÄT Maailmanpolitiikka heiluttelee vantaalaisten bisneksiä, mutta Kumpulaiset eivät anna periksi.

Olavi ja Olga Kumpulainen muuttivat pois ukrainanvenäläisen Olgan kotikaupungista Simferopolista ennen kuin Venäjä valloitti Krimin niemimaan pari vuotta sitten.

– Olen venäläinen, mutta mieleltäni ukrainalainen, Olga Kumpulainen kuvailee suomeksi.

Pariskunta on nyt asunut Vantaalla neljä vuotta, joista viimeiset pari vuotta Itä-Hakkilassa.

Vuonna 2012 avioitunut pari jätti Krimin taakseen, mutta niemimaasta kehkeytynyt sota sekä siitä aiheutuneet talouspakotteet Venäjää vastaan ovat seuranneet Kumpulaisia Suomeenkin.

Venäjän talouden romahdus ja ruplan arvon lasku alkoivat heijastua perheen liiketoimiin välittömästi. Ensimmäisenä ne vaikuttivat liikelentoihin, joita Olavi Kumpulainen lensi omistamallaan pienellä suihkukoneella.

–Yksityislennot loppuivat lähes kokonaan ja kaikkiaan lentojen määrä putosi alle puoleen, hän laskee.

Nyt suihkukone on pantu myyntikuntoon ja piakkoin Olavi Kumpulainen vie sen ostajalle.

–Se on ehkä viimeinen lentoni.

Hän jatkaa kuitenkin muun muassa ambulanssi- ja elinsiirtolentojen koordinointia Kumpu Air -osakeyhtiössään, jossa myös Olga Kumpulainen on osakkaana.

Olavi Kumpulainen on lisäksi aloittanut työt lämpökameroiden maahantuontifirmassa Infradexissä. Hänestä tulee yhtiön omistaja ensi vuoden alussa.

oli tarkoitus laajentaa yhtiön toimintaa Ukrainankin markkinoille.

–Mutta alueen epävakaana pysyneet olot ja riskipitoinen toimintaympäristö ovat pakottaneet hautaamaan tämän hankkeen ainakin toistaiseksi, Olavi Kumpulainen sanoo.

Hän myöntää, että viime vuoden lopulla he miettivät kuumeisesti, miten työasiat, varsinkin Olgan, järjestetään uudessa tilanteessa.

Sitten he keksivät kirpputorin, josta tulee Olgan valtakunta.

–Olen aktiivinen ja sosiaalinen. Pidän kirppisideasta, Olga Kumpulainen hymyilee tyytyväisenä.

Hänellä on kaksi insinööritutkintoa Ukrainasta, sekä säilöntäteollisuuden että viininvalmistuksen, mutta hän ryhtyy innoissaan omatoimikirpputorin pitäjäksi Hakunilaan. Viimeksi hän teki yrittäjänä kiinteistöbisnestä Ukrainassa.