Ovatko bussit täynnä rasismia? Onko uskonto syy väkivaltaan? Imaami ja kirkkoherra vastaavat

Heikki Hakamies ja Jamil Jamal uskovat, että epäluulo saa alkunsa mielikuvista. Sen sijaan olisi tärkeää kulkea vierekkäin vihaa, pelkoa ja väkivaltaa vastaan riippumatta siitä, onko kristitty, muslimi ja vai jokin muu. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

Kun kaksi oman, erilaisen uskontonsa johtohahmoa istuu saman kahvipöydän ääreen, ei oikein tiedä, mitä odottaa.

Kuluneen talven puheenaiheet, jatkuva pakolaisvirta ja terroriteot koskettavat kumpaakin syvästi.

–Tietynlainen yhteisöllisyys on ihmisiltä hukassa, Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies pahoittelee.

–Jokainen ihminen vaikuttaa siihen, millainen paikka maailma on. Kukaan ei voi vetäytyä vastuusta ja jäädä seuraamaan sivusta, Porvoon islamilaisen yhteisön imaami ja islamilaisen kulttuurikeskuksen puheenjohtaja Jamil Jamal jatkaa.

Islam on saanut osakseen runsaasti huomiota terroristijärjestö Isisin tekojen vuoksi.

Uskonto on tekosyy terrorismille."

–Uskonto ei liity terrorismiin millään tavalla. Se on tekosyy. Kyse on vallanhimosta, rahasta ja bisneksestä, Jamal sanoo.

Hakamies myötäilee.

–Olen lukenut koraanin. Siinä kirjassa puhutaan paljon viisaita sanoja, jotka sopivat hyvin myös tähän päivään.

Silti, kun terroristit iskevät, suuren yleisön katse kääntyy muslimeihin.

–Isis on islamin suurin vihollinen. Tässä sodassa islaminuskoiset ovat suurimpia häviäjiä, sillä islam on saanut niin huonon maineen ja se vain pahenee. Se on todella huono asia, koska sillä ei ole tekemistä todellisuuden kanssa, Jamal sanoo.

Hakamies ja Jamal toteavat, että uskonnon syyttäminen maailman tapahtumista on järjenvastaista.

Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät he kovin moraalisesti hyviiin ratkaisuihin päätyneet."

–Miksi joku ihminen tekee tietynlaisia ratkaisuja? Vaikka ihminen olisi kuinka älykäs, hän ei silti välttämättä tee oikeita ratkaisuja. Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät hekään kovin hienoihin ja moraalisesti oikeisiin ratkaisuihin päätyneet.

Miehet vertaavat koraania ja raamattua. Molemmista löytyy kehoitus armollisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Kumpikaan kirja ei kehota tappamaan.

Jamil Jamal on pahoillaan, että tasa-arvo ei näy tällä hetkellä kaikkialla islamin piirissä.

–Isis noudattaa omaa lakiaan, ei jumalan lakia, vaikka he sen nimeä käyttävätkin.

Suvaitsevaisuudelle olisi nyt tilausta. Mutta mitä suvaitsevaisuus oikeasti tarkoittaa? Suvakistahan on tullut haukkumasana.

–Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että antaa toisen elää omalla tavallaan. Se edellyttää hyvää itseluottamusta ja itsetuntemusta. Sitä, että tuntee oman asiansa, mutta myös vastapuolen asian, eikä perusta näkemystään kuulopuheisiin, Hakamies määrittelee.

Suvaitsevaisuus ei miesten mielestä tarkoita kuitenkaan rajatonta hälläväliä-meininkiä. Jamal on korostanut tätä Pariisin iskuista asti.

–Isis levittäytyy ympäri Eurooppaa. Pitää olla varovainen ja valvoa tiukemmin rajoja. Pitää tietää, kuka pyrkii maahan ja miksi.

Jamil Jamal ei tarkoita sitä, etteikö pakolaisia pitäisi ottaa vastaan, vaan se pitäisi tehdä hallitusti.

–Isot ongelmat ovat vasta edessä, jos tätä asiaa ei oteta nyt vakavasti. Avainsanat ovat varovaisuus ja valvonta.

Hakamies sanoo koko maahanmuuttokeskustelun olleen jossakin määrin turhauttavaa.

–Kaksi vuotta sitten sai sanoa ääneen korkeintaan, että monikulttuurisuus on rikkaus. Kriittisesti asiaa ei ole saanut pohtia ilman, että on leimattu rasistiksi. Tulee mieleen aika, jolloin Neuvostoliitosta sai sanoa ääneen vai hyviä asioita, kuinka ystävyys laajenee, kehittyy ja syvenee. Nyt tulee miettineeksi, olisiko asiasta pitänyt keskustella laajemmin aikaisemmin.

–Ei ole rasismia pohtia, mitä ongelmia vapaasta maahanmuuttopolitiikasta voi kehittyä ja miten sitä voisi hallita, Jamal lisää.

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että asioita pitäisi purkaa tehokkaammin auki ja avoimesti keskusteltaviksi.

Suvaitsevaisuuteen liittyy läheisesti myös rasismi. Sitä Hakamiehen ja Jamalin mukaan Suomessa ei onneksi juurikaan ole.

Olen ajanut bussia 10 vuotta. En ole kohdannut rasismia."

–Aihe on pinnalla. Se on ehkä kuitenkin vain fasadi, julkisivu, jonka takana ei oikeasti ole juuri mitään. Poikkeus on helpompi nähdä kuin tavallisuus. Somessa on helppo saada vihalle näkyvyyttä. Tavalliset ihmiset ovat kuitenkin maltillisia, Hakamies uskoo.

Jamil Jamal on samaa mieltä. Hän on päivittäin tekemisissä kantasuomalaisten kanssa ajaessaan leipätyökseen Porvoon Liikenteen kaukoliikenteen linja-autoja.

–Olen ajanut jo kymmenen vuotta. En ole kohdannut rasismia. Joskus joku on ehkä sanonut jotain, mutta se ei tee Suomesta rasistista maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.