Ovatko bussit täynnä rasismia? Onko uskonto syy väkivaltaan? Imaami ja kirkkoherra vastaavat

Heikki Hakamies ja Jamil Jamal uskovat, että epäluulo saa alkunsa mielikuvista. Sen sijaan olisi tärkeää kulkea vierekkäin vihaa, pelkoa ja väkivaltaa vastaan riippumatta siitä, onko kristitty, muslimi ja vai jokin muu. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

Kun kaksi oman, erilaisen uskontonsa johtohahmoa istuu saman kahvipöydän ääreen, ei oikein tiedä, mitä odottaa.

Kuluneen talven puheenaiheet, jatkuva pakolaisvirta ja terroriteot koskettavat kumpaakin syvästi.

–Tietynlainen yhteisöllisyys on ihmisiltä hukassa, Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies pahoittelee.

–Jokainen ihminen vaikuttaa siihen, millainen paikka maailma on. Kukaan ei voi vetäytyä vastuusta ja jäädä seuraamaan sivusta, Porvoon islamilaisen yhteisön imaami ja islamilaisen kulttuurikeskuksen puheenjohtaja Jamil Jamal jatkaa.

Islam on saanut osakseen runsaasti huomiota terroristijärjestö Isisin tekojen vuoksi.

Uskonto on tekosyy terrorismille."

–Uskonto ei liity terrorismiin millään tavalla. Se on tekosyy. Kyse on vallanhimosta, rahasta ja bisneksestä, Jamal sanoo.

Hakamies myötäilee.

–Olen lukenut koraanin. Siinä kirjassa puhutaan paljon viisaita sanoja, jotka sopivat hyvin myös tähän päivään.

Silti, kun terroristit iskevät, suuren yleisön katse kääntyy muslimeihin.

–Isis on islamin suurin vihollinen. Tässä sodassa islaminuskoiset ovat suurimpia häviäjiä, sillä islam on saanut niin huonon maineen ja se vain pahenee. Se on todella huono asia, koska sillä ei ole tekemistä todellisuuden kanssa, Jamal sanoo.

Hakamies ja Jamal toteavat, että uskonnon syyttäminen maailman tapahtumista on järjenvastaista.

Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät he kovin moraalisesti hyviiin ratkaisuihin päätyneet."

–Miksi joku ihminen tekee tietynlaisia ratkaisuja? Vaikka ihminen olisi kuinka älykäs, hän ei silti välttämättä tee oikeita ratkaisuja. Hitler ja Stalin olivat ateisteja, mutta eivät hekään kovin hienoihin ja moraalisesti oikeisiin ratkaisuihin päätyneet.

Miehet vertaavat koraania ja raamattua. Molemmista löytyy kehoitus armollisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Kumpikaan kirja ei kehota tappamaan.

Jamil Jamal on pahoillaan, että tasa-arvo ei näy tällä hetkellä kaikkialla islamin piirissä.

–Isis noudattaa omaa lakiaan, ei jumalan lakia, vaikka he sen nimeä käyttävätkin.

Suvaitsevaisuudelle olisi nyt tilausta. Mutta mitä suvaitsevaisuus oikeasti tarkoittaa? Suvakistahan on tullut haukkumasana.

–Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että antaa toisen elää omalla tavallaan. Se edellyttää hyvää itseluottamusta ja itsetuntemusta. Sitä, että tuntee oman asiansa, mutta myös vastapuolen asian, eikä perusta näkemystään kuulopuheisiin, Hakamies määrittelee.

Suvaitsevaisuus ei miesten mielestä tarkoita kuitenkaan rajatonta hälläväliä-meininkiä. Jamal on korostanut tätä Pariisin iskuista asti.

–Isis levittäytyy ympäri Eurooppaa. Pitää olla varovainen ja valvoa tiukemmin rajoja. Pitää tietää, kuka pyrkii maahan ja miksi.

Jamil Jamal ei tarkoita sitä, etteikö pakolaisia pitäisi ottaa vastaan, vaan se pitäisi tehdä hallitusti.

–Isot ongelmat ovat vasta edessä, jos tätä asiaa ei oteta nyt vakavasti. Avainsanat ovat varovaisuus ja valvonta.

Hakamies sanoo koko maahanmuuttokeskustelun olleen jossakin määrin turhauttavaa.

–Kaksi vuotta sitten sai sanoa ääneen korkeintaan, että monikulttuurisuus on rikkaus. Kriittisesti asiaa ei ole saanut pohtia ilman, että on leimattu rasistiksi. Tulee mieleen aika, jolloin Neuvostoliitosta sai sanoa ääneen vai hyviä asioita, kuinka ystävyys laajenee, kehittyy ja syvenee. Nyt tulee miettineeksi, olisiko asiasta pitänyt keskustella laajemmin aikaisemmin.

–Ei ole rasismia pohtia, mitä ongelmia vapaasta maahanmuuttopolitiikasta voi kehittyä ja miten sitä voisi hallita, Jamal lisää.

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että asioita pitäisi purkaa tehokkaammin auki ja avoimesti keskusteltaviksi.

Suvaitsevaisuuteen liittyy läheisesti myös rasismi. Sitä Hakamiehen ja Jamalin mukaan Suomessa ei onneksi juurikaan ole.

Olen ajanut bussia 10 vuotta. En ole kohdannut rasismia."

–Aihe on pinnalla. Se on ehkä kuitenkin vain fasadi, julkisivu, jonka takana ei oikeasti ole juuri mitään. Poikkeus on helpompi nähdä kuin tavallisuus. Somessa on helppo saada vihalle näkyvyyttä. Tavalliset ihmiset ovat kuitenkin maltillisia, Hakamies uskoo.

Jamil Jamal on samaa mieltä. Hän on päivittäin tekemisissä kantasuomalaisten kanssa ajaessaan leipätyökseen Porvoon Liikenteen kaukoliikenteen linja-autoja.

–Olen ajanut jo kymmenen vuotta. En ole kohdannut rasismia. Joskus joku on ehkä sanonut jotain, mutta se ei tee Suomesta rasistista maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.