Korsolainen Suvi Karttunen synnytti kolmannen lapsensa kotona vuosi sitten. Karttusen kaksi edellistä synnytystä sairaalassa sujuivat ongelmitta, eikä lääkkeellistä kivunlievitystä käytetty. Kotona kivunlievityksenä toimivat muun muassa musiikki, tanssi, suihku ja koiran turkkiin painautuminen.
–Tärkein oli kuitenkin rakkaus. Kuuma vesisuihku alaselkään auttoi. Suihkuun vauva syntyi, hän hymyilee.
Karttunen ei pelännyt.
–Se oli ihana kokemus, sain vain synnyttää, olla omassa kuplassani, Karttunen kuvailee.
–Tunnen oman kroppani. Kuuntelin kehoani ja tiesin, että kätilöt tarkkailevat koko ajan ja huomaavat, jos jokin menisi pieleen, hän jatkaa.
Aiemmissa synnytyksissä en tarvinnut sairaalaa mihinkään."
Karttunen ei tiennyt, että kotisynnytys on edes mahdollista ennen kuin hänen ystävänsä päätyi synnyttämään kotona. Helsingissä sijaitsevaan Kätilötaloon Karttunen otti yhteyttä jo ensimmäisen ultran jälkeen raskausviikolla 12.
–En ollut ymmärtänyt, että kotisynnytys olisi todellinen vaihtoehto. Aiemmissa synnytyksissä en tarvinnut sairaalaa mihinkään, joten pohdin, miksi menisin sinne nyt, Karttunen sanoo.
–Tällä kertaa ei tarvinnut miettiä milloin täytyy siirtyä sairaalaan, kulkea supistuksissa automatkaa ja pohtia onko sairaalassa tilaa.
Kun supistukset alkoivat, Karttunen sytytteli kynttilöitä.
–Mies leipoi sämpylöitä. Olin toivonut, että saisimme syödä tuoreita sämpylöitä kun vauva on syntynyt, hän hymyilee.
Synnytystiimi sai kutsun paikalle. Kaksi kätilöä oli mukana reilut viisi tuntia kestäneen synnytyksen ajan ja vielä pari tuntia syntymän jälkeen.
Synnytyksen jälkeisiin toimenpiteisiin kuului muun muassa K-vitamiinin antaminen vauvalle, navan kuntoon laittaminen sekä painon ja pituuden mittaaminen. Seuraavat päivät kätilöt kävivät katsomassa vauvan ja äidin vointia. Ensimmäinen lastenlääkärin tarkastus oli muutaman päivän iässä Kätilöopistolla.
Karttusen kotisynnytyspaketti maksoi noin 2500 euroa.
– Onhan se melkoinen summa, mutta koen saavani vastinetta joka eurolle. Mies oli päätökseni tukena alusta asti, se oli tärkeää.
Karttunen opiskelee parhaillaan itsekin kätilöksi. Hän toivoo saavansa töitä sairaalakätilönä, mutta haaveilee tulevaisuudessa saavansa olla mukana myös kotisynnytyksissä. Jos omia lapsia vielä syntyy lisää, on aivan selvää missä synnytys tapahtuu: kotona.
Lue lisää kotisynnytyksistä keskiviikon Vantaan Sanomista.