Vihakurssien vetäjä: Naisten kiltteyden takana voi olla katkeruutta ja padottua vihaa

AJASSA Vihakursseja ohjaavan Jari Koposen kaikki tuntevat vihaa. Tunteiden käsittelyssä on vain eroja.

Tukahduttaessamme vihaamme seuraa katkeruutta, ennakkoluuloja, ahdistusta ja masennusta, yhteisöpedagogi, vihakursseja ohjaava Jari Koponen sanoo. Sirpa Päivinen

toimitus

Viha on yksi perustunteistamme. Se on puhdasta, neutraalia voimaa. Sen tehtävä on suojella ja puolustaa. Piilotettuna se voi aiheuttaa kiltin tytön syndrooman tai aggressiivisuutta.

– Koska viha on perustunne, se on läsnä valinnoissamme, vaikka sitä ei aina tunnisteta. Helpoissa, arkipäiväisissä valinnoissa, joissa esimerkiksi pidämme huolta itsemme, rakkaittemme ja läheistemme hyvinvoinnista ketään loukkaamatta, ilmaisemme huomaamattamme vihaa rakentavasti. Tukahduttaessamme vihaamme seuraa katkeruutta, ennakkoluuloja, ahdistusta ja masennusta, yhteisöpedagogi, vihakursseja ohjaava Jari Koponen sanoo.

Myös pelko on perustunne.

– Sen tehtävä on varoittaa vaarasta tai uhasta. Kun pelko hälyttää, viha aktivoituu välittömästi suuntautuen voimana sinne, minne sitä johdetaan eli päätetään tiedostamatta tai tietoisesti johtaa. Viha ja pelko ovat erottamaton työpari, jossa pelko on aktivoija, viha toteuttaja.

Koponen korostaa, että vaikka viha on jokaisella samanlainen ja toimii samalla tavalla, koemme tunteen eri tavoin.

– Olemme kaikki kasvaneet erilaisissa ympäristöissä ja oppineet suhtautumaan vihaan eri tavoin. Toiset oppivat pakottamaan vihansa piiloon ja kehittävät itsestään kilttejä lapsia ja aikuisia, jotka kätkevät omat tunteensa ja tarpeensa myös itseltään.

– Toiset oppivat kaatamaan tuskaansa muiden kannettavaksi joko henkisellä tai fyysisellä väkivallalla. Molemmat keinot ovat vahingollisia, mutta eri tavalla. Kaikilla meillä on rakentavia vihan ilmaisemiskeinoja, joita myös kiltteys ja aggressiivisuus ovat silloin, kun ne eivät satuta itseä eikä toisia.

Säkin hakkaaminen salilla auttaa purkamaan painetta kuin painekattilan venttiili. Pahimmillaan se lataa sisäistä aikapommia, joka purkautuu tai räjähtää joko sisään tai ulos."

Jotta viha ei purkaudu fyysiseksi tai henkiseksi väkivallaksi, siihen on viisasta tutustua.

– Syvään veteen ei ole järkevää hypätä, ennen kuin on opetellut uimaan. Vihaa ei voi oppia ilmaisemaan rakentavasti, ellei sitä opettele.

Koska opimme ilmaisemaan vihaa myös myönteisesti, oppiminen on Koposen mukaan tapahtunut turvallisessa ympäristössä.

– Samoin ”jatko-opintoihin” tarvitaan turvalliset olosuhteet, missä voi opiskella luotetettavassa vuorovaikutussuhteessa. Tarvitaan ohjaaja, joka tuntee asiansa omakohtaisesti ja ammatillisesti, Koponen toteaa.

– Säkin hakkaaminen on säkin hakkaamista, ellei sitä tehdä vuorovaikutuksessa osaavaan ohjaajaan. Parhaimmillaan se auttaa purkamaan painetta kuin painekattilan venttiili. Pahimmillaan se lataa sisäistä aikapommia, joka purkautuu tai räjähtää joko sisään tai ulos.

Jotta vältytään riskeiltä, rakentavan suhteen vahvistaminen vihan tunteeseen on tehtävä osaavassa ohjauksessa, jossa keskeistä ei ole suoritus, vaan se millaisia tunteita ja ajatuksia herää ja mitä ne itsestä kertovat.

– Mitä tutummaksi itsemme kanssa tulemme, sitä tasapainoisemmaksi suhteemme ”sisäiseen soturiimme” eli vihan tunteeseen tulee. Vihaa voi purkaa monin tavoin, mutta siihen tutustuminen ja sen kanssa ystävystyminen voi tapahtua vain turvallisesti ja ohjatusti.

Vihapuhetta, jota ajassa esiintyy, ohjaa Koposen mukaan usein pelko.

– Tärkeintä on ymmärtää, että vihapuhe on peloissaan olevan puolustautumisyritys. Vihapuhe on enemmänkin pelkopuhetta. Kuten kaikki pelon vallassa ilmaistu viha on väkivaltaista, sitä on myös viha- eli pelkopuhe.

Lapsen viha vaatii puolestaan ymmärtävää aikuista:

– On ymmärrettävä, että esimerkiksi kiukutteleva lapsi on peloissaan ja ennen tilanteeseen puuttumista aikuisen on hyvä kysyä ainakin hiljaa mielessään: ”Mitä pelkäät?”. On ymmärrettävä, että lapsi voi oppia kohtaamaan vihansa vain turvallisissa olosuhteissa ja kokea olevansa turvassa vain aikuisen kanssa, joka on turvassa itsensä kanssa.

Teksti: Tarja Ruuska

Jari Koponen

52 vuotta

eronnut, neljän lapsen isä

toiminut kasvatus-, opetus-, lastensuojelu- ja (nuorten psykiatrinen) hoitoalalla yli 30 vuotta, joista vajaat 20 vuotta myös kouluttajana, työnohjaajana ja luennoitsijana

kehittänyt Sammon Turvallisuuspalkinto 1999 ja Vuoden Kasvattaja -palkinnon saanutta Turvaluokka-toimintamallia (ent. Parkki) 1996 alkaen koulujen työrauhan turvaamiseksi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.