Myyrmäen keskusta uudistuu – näin muutos näkyy katukuvassa

KESKUSTA Myyrmäki saa ihan oikean keskustan.

Ilmahavainnekuva Myyrmäen keskustakilpailun toisesta voittajaehdotuksesta ( I love Myyrmäki), jonka perusteella Paalutorin ympäristöä aletaan suunnitella. Alaosassa on kauppakeskus Myyrmanni ja oikealla junarata. Innovarch Oy

Armi Suojanen

Läntisen Vantaan suurin keskus ja lähes 16 000 asukkaan Myyrmäki uudistuu ja täydentyy lähivuosien aikana uusilla kerrostaloilla ja palveluilla.

Ensimmäisenä Myyrmäen muutoksessa lähtee alkuun Paalutorin ympäristö. Alueelle rakennetaan noin 450 erikokoista asuntoa 6–16-kerrokseen sekä liiketiloja.

Myyrmäen keskustakilpailun voittaneiden ideoiden tuloksena Hartelan, VVO:n ja Hoasin muodostaman työryhmä jatkaa voittajaideoidensa työstämistä Vantaan kaupungin kanssa. Asukkaat, yritykset ja yhteisöt kutsutaan mukaan hiomaan suunnitelmia.

–Osallistamistapaamisia aletaan järjestää huhti–toukokuussa, kertoo Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto

Asemakaavan luonnoksen hän arvioi olevan valmis syksyllä. Se viedään kaupunkisuunnittelulautakuntaan, jonka jälkeen kuullaan taas asukkaita ja muita tahoja.

–Kaavaehdotus voisi olla valmis vuoden 2017 alussa ja rakentaminen alkaa 2018, Kallaluoto puntaroi.

Hän korostaa, että aikataulu onnistuu vain siinä tapauksessa, että kaikki etenee ilman kitkaa.

Ratkottavana on monia asioita, kuten katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen ja Hoasin opiskelija-asuntojen mahdollinen autottomuus. Se tarkoittaisi, ettei asuntojen yhteyteen rakenneta lainkaan pysäköintipaikkoja. Sitä puoltavat Myyrmäen hyvät liikenneyhteydet.

Paalutorilta länteen, Myyrinkodin viereen, tulee lisää iäkkäiden ja vammaisten asumispalveluja. VAV Asunnot rakennuttaa Myyrmäen asumiskeskuksen, johon sijoittuu 60–70 asukkaan hoitokoti ja palveluasuntoja. Asumiskeskus valmistuu jo vuonna 2018.

–Myyrinkoti ja asumiskeskus yhdistetään putkimaisella sillalla, Kallaluoto mainitsee.

Hän sanoo, että Isomyyrin kauppakeskukseen liittyvän Liesikujan pysäköintitalon haluaisi moni purkaa rumiluksena, mutta parkkipaikat pitäisi korvata muualla. Hallissa on myös radan toisella puolella olevan asunto-osakeyhtiön parkkipaikkoja.

Radan itäkyljessä sijaitsee myös Myyrinpuhoksen ostoskeskus, jonka omistaja Verso haluaisi purkaa ja rakentaa tilalle asuinkerrostaloja ja liiketilaa. Asemakaavan muutos on vireillä.

On myös puhuttu hieman kauempana keskustan ytimestä Myyrmäentie 2:ssa olevan liikekiinteistön purkamisesta ja asuintalon rakentamisesta.

Sen sijaan Kilterinkuja 4:ssä työeläkeyhtiö Elo on jo laatinut suunnitelmat vähäkäyttöisen toimitalon purkamiseksi. Kun vuokrasopimukset päättyvät 2017, talon paikalle halutaan rakentaa noin 220 kerrostaloasuntoa.

Timo Kallaluoto sanoo, että asuntorakentamisen innon olevan Myyrmäessä niin kovaa, että kaavoittajan on huolehdittava siitä, että myös liiketiloja löytyy jatkossakin.

Myyrmäkeen on nyt alettu tehdä kaavarunkoa, jossa aluetta tarkastellaan kokonaisvaltaisemmin.

Uutta ilmettä

Myyrmäki uudistuu Paalutorin ympäristössä, kauppakeskus Myyrmannin tuntumassa.

Viime vuonna järjestetyssä keskustakilpailussa haettiin korkeatasoista ja toimivaa kaupunkikeskusta luomaan Myyrmäen keskustalle tunnistettavaa ilmettä.

Voittajaehdotuksesta löytyy toivottua veistoksellisuutta, korkeuksien vaihtelua ja runsaasti katukuvaa elävöittäviä liiketiloja.

Paalukylänpuistolle jää suunnitelmissa hyvin tilaa.

Lähde: Vantaan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.