Kisa ratkesi: Tällaista keidasta suunnitellaan Tikkurilan jokirantaan

VISIO Tikkurilan jokirannan suunnittelukisan voittanut työ ehdottaa esimerkiksi Åvikin huvilan tontille pelailualuetta.

Suunnittelukisan voittaneen ehdotuksen mukaan Tikkurilan jokirannasta tulee tämännäköinen. Vantaan kaupunki/Arkistokuva

Tuomas Massinen

Tikkurilan jokirannan suunnittelukisan voittaja on ratkennut: palkintolautakunta on valinnut parhaaksi ehdotukseksi työn nimeltä Keidas

Kilpailun sihteeri, kaupungin maisema-arkkitehti Riikka Äärelä kertoo, että Keitaan ansiona on "vahva ja innovatiivinen kokonaisidea, johon suunnitelman eri ratkaisut liittyvät".

–Ehdotus korostaa luonnon ja kaupungin kontrastia, ja siinä kulttuurihistorialliset kohteet pääsevät oikeuksiinsa. Kilpailutöistä Keitaan sillat sopivat parhaiten maisemaan, ja Tikkurilantien järjestelyjä pidettiin pääosin onnistuneina, Äärelä sanailee.

Vantaa julkisti voittajan keskiviikkona. Voittajatyöstä vastanneensuunnitteluryhmän nimionLoci maisema-arkkitehdit Oy.Keidas-ehdotus ei toteudu sellaisenaan, vaan kaupunki tarkentaa ja muokkaa sitä jatkosuunnittelussaan. Lähivuosina aluetta uusitaan "tikkurilalaisten olohuoneeksi" vaiheittain yleissuunnitelman pohjalta.

Raati korosti valinnassaan etenkin "ehdotuksen kokonaisotetta, soveltuvuutta jatkokehittelyyn, innovatiivisuutta ja perusratkaisun toteutuskelpoisuutta". Keidas täytti voittokriteerit.

–Ehdotuksen kantavana ideana on luonnon monimuotoisuuden ja kestävän ympäristörakentamisen kohtaaminen, raati muotoilee.

–Alueelle on tuotu uusia toimintoja hillityllä tavalla. Alueen toiminnallisuuden kehittäminen liittyy luontevasti olemassa oleviin rakennuksiin.

Keidas säilyttää kisatöistä eniten puustoa ja kasvillisuutta ja pitää rantavyöhykkeen pääosin luonnontilaisena.

Suunnitelma tuo entisen Åvikin huvilan tontille tekonurmipäällysteisen pelailualueen ja tontin eteläpuolelle leikkipaikan.

Voittajatyössä Vernissan ja radan väliin sijoittuu esiintymistila ja katsomo, ja kahvilan terassi laajenee. Vernissan viereiselle vanhalle paloasemalle ehdotetaan kalastajien kerhotilaa, ja polttouunipiippua halutaan käyttää kalagrillinä. Alueelle esitetään myös piknikpöytiä.

Jokirannan kovin vilske keskittyy radan ja Tikkurilantien risteykseen, mahdollisen hotellilaajennuksen lähelle. Sinne Keidas ehdottaa kahvilaa, kajakkivuokrausta ja terasseja.

Vesielementit on huomioitu suunnitelmassa monin tavoin. Ehdotuksen mukainen patosilta tuo maisemaan visuaalisesti padon hahmon, vaikka pato on purettu. Rantaan on ripoteltu lukuisia pikkulaitureita. Rannassa on myös lasten kalastusallas ja hulevesiratkaisuja.

Myös liikenneasiat ovat työssä vahvasti esillä. Kevyenliikenteenreittejä on kattavasti. Raadista väylä Tikkurilantien alikululle on toteutettu hienosti, ja se lisää alueen avaruutta ja liikenneturvaa.Keidas ehdottaa myös Heurekan sillan nostoa pohjoispäästä ja jatkeen rakentamista sillalta Tikkurilantien yli.

Haloja! sai palkintoraadilta kunniamaininnan perusteellisesti tutkitusta työstä.

Juttua muokattu 14.3. klo 12.52: lisätty tieto kilpailun voittaneen suunnitteluryhmän nimestä.

Väki kommentoi

Vantaa järjesti maisema-arkkitehtuurikilpailun viidelle suunnittelijaryhmälle syys–marraskuussa. Kisatöistä pyydettiin asukkaiden kommentteja. Raati huomioi ne.

Kooste kommenteista löytyy osoitteesta www.vantaa.fi/tikkurilanjokiranta

Kommentit jakautuivat töiden kesken tasaisesti. Eniten plussaa keräsi Oksat pois, eniten miinusta Taikapeilin perhoset

Keidas sai kehuja etenkin Dixi–Heureka-yhteyden parantamisesta, patosillasta, saunasta ja Vernissan tapahtumapihasta. Osa epäili, onko Keidas liian luonnonmukainen kaupunkipuistoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 8. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 15. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.