Tällä opolla riittää intohimoa ja kipinää – Visuaalinen ohjauskartta vie kohti unelmien uraa

toimitus

Opinto-ohjaaja Minna Katteluksella on intohimo. Se paistaa kauas, kun hän alkaa puhua työstään.

Tikkurilan lukiossa työskentelevä Kattelus haluaa löytää jokaiselle ohjattavalleen juuri sen urapolun, joka sopii tälle parhaiten. Hän tietää kokemuksesta, että oman ammatin löytäminen ei aina ole itsestään selvää.

Kattelus itse meni Kauhajoella käydyn lukion jälkeen talouskouluun, luki sitten itsensä HSO-sihteeriksi ja vasta sen jälkeen ymmärsi, että haluaa opinto-ohjaajaksi.

Hän kokee tekevänsä unelmiensa työtä ja haluaa palavasti, että mahdollisimman moni nuori löytää sen ammatin, jossa oikeasti viihtyy.

Tavoitteena on todellisten kiinnostusten, osaamisten ja luonteenvahvuuksien kartoittaminen."

18 vuotta opona työskennellyt Kattelus on kehittänyt Kipinä-uraohjausmallin. Mallia käytetään monissa lukioissa ja yläkouluissa ympäri Suomen.

–Tavoitteena Kipinä-uraohjauksessa on ohjattavan elämässä olevien todellisten kiinnostusten, osaamisten ja luonteenvahvuuksien kartoittaminen sekä niiden kautta urakipinän etsiminen ja jatko-opintoihin ohjaaminen, Kattelus kertoo.

Mallissa tehdään Kipinä-ohjauskartta. Ohjaaja kartoittaa ohjattavan elämänkentästä ensin reunaehdot. Lukiolaisen kohdalla niitä ovat muun muassa yo-aineet ja tavoitearvosanat, keskiarvotavoite, suosikkiaineet yläkoulussa ja lukiossa, harrastukset, työkokemus sekä omat vahvuudet ja kehitettävät puolet ihmisenä.

Vasta sen jälkeen paneudutaan ohjattavan urasuunnitelmiin.

Visuaalisen ohjauskartan pyrkimyksenä on tehdä ohjausta näkyväksi ja löytää ohjattavalle ura, jossa hän pystyy toteuttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla.

Kattelus kertoo, että vaikka malli on suunniteltu lukiolaisten uraohjaukseen, sen perusideat ovat sovellettavissa erilaisiin ohjaustilanteisiin ja eri-ikäisten ohjaukseen yläkouluikäistä aina aikuisikäisiin saakka. Kipinä-uraohjaus syntyi Katteluksen omasta tavasta visualisoida ohjausta.

–Ohjauksen näkyväksi tekeminen auttaa minua hahmottamaan ohjaustilanteessa paremmin kokonaisuutta ja tekemään tarkentavia kysymyksiä ja yhteenvetoja. Ohjauskartta toimii myös ulkoistamisen välineenä, jolloin ohjattava katsoo tilannettaan kuin ulkopuolisin silmin ja saa tätä kautta lisää itseymmärrystä.

Kipinä-uraohjausmalli on tuonut monia onnistumisen hetkiä. Kattelusta tuli hiljattain tapaamaan entinen ohjattava, joka opiskelee nyt yliopistossa.

–Poika kertoi, että hänen Kipinä-ohjauskarttansa oli ollut pöydällä koko sen ajan, kun hän oli lukenut yliopiston pääsykokeisiin. Ohjauskartta oli toiminut itseluottamuksen vahvistajana ja tsempparina, opo iloitsee.

Teksti: MARI MÄKINEN

Opojen tarve kasvaa

Uuden opetussuunnitelman mukaan lukiolaisille on elokuusta alkaen kaksi pakollista opinto-ohjauskurssia.

Moni opo on huolissaan siitä, että työmäärä kasvaa ja ohjauksen laatu kärsii.

Huolta herättää myös se, onko lukioissa riittävästi opinto-ohjaajia kahta kurssia toteuttamaan.

Kattelus tarjoaa uraohjausta nuorille ja aikuisille sekä järjestää tänä keväänä opinto-ohjaajille ja muille ohjauksen ammattilaisille suunnatun koulutuskokonaisuuden.

Lisätietoja www.minnakattelus.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.