Parkkipula piinaa Kivistön keskustassa – Aluepysäköintikielto haittaa pika-asiointia

PYSÄKÖINTI Kivistön uudessa keskustassa on

Kivistön keskustassa on aluepysäköintikielto. Siitä kertoo liikennemerkki muun muassa Ruusukvartsinkujan alussa. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Asuntonäyttöön Järvenpäästä Kivistöön saapunut Sonja Martikainen ei löytänyt Kivistön aseman pysäköintipaikkoja, joten hän ajoi autonsa Keimolantien toiselle puolelle, Jaspiskujalle. Sinne ajaessaan hän ei huomannut, että Ruusukvartsinkujan alkupäässä on aluepysäköintikiellosta kertova liikennemerkki.

–Ai, eikö siellä saa pysäköidä? hän ihmetteli.

Lähistöllä Ruusukvartsikadun varrella on lyhytaikaisia parkkipaikkoja, mutta ne olivat kaikki täynnä, kun Martikainen tuli paikalle. Kadun varren paikat, Siwan myymälän tuntumassa, ovat ahkerassa käytössä.

Erityinen sakkorysä on muodostunut trattoria Limonen kulmille. Ravintolan edessä Keimolantiellä tai vieressä Jaspiskujallakaan ei saa pysäköidä.

Aluepysäköintikielto on tullut monelle yllätyksenä. Niin kuin vaikkapa eräälle äidille, joka tuli noutamaan tilaamaansa pizzaa. Hän pysäköi auton Jaspiskujalle, näköetäisyydelle ravintolasta, ja jätti lapsen turvaistuimessa autoon kipaistessaan ravintolaan. Kipaisun aikana auton tuulilasiin oli ilmestynyt pysäköintivirhemaksu. Siitä tulikin ennätyskallis pizza.

Limonen asiakkaiden pitäisi jättää auto kauemmas Keimolantien varteen Ruusukvartsinkadun risteykseen. Siellä on neljä taskuparkkipaikkaa puolen tunnin pysäköintiin. Parkkipaikat ovat kahvila-baari Solmun edessä.

Ruusukvartsinkadulla on tunnin, kahden ja kauempana jopa neljän tunnin maksuttomia ruutuja pidempään kahvitteluun tai illalliseen.

Pysäköintitilanne on siellä aika huono."

Parkkiruutupula johtuu tiukasta aluepysäköintikiellosta. Auton voi jättää keskustassa vain harvoille erikseen merkityille paikoille tai maksulliseen Ruusuparkin pysäköintihalliin.

–Pysäköintitilanne on siellä aika huono, myöntää Vantaan pysäköinnintarkastajien esimies Ari Piipponen

Hän sanoo ymmärtävänsä autoilijoiden ”tuskan”, mutta pysäköintikieltoja pitäisi silti noudattaa.

–Pysäköinti kaduille on siellä aika huoletonta, hän muotoilee.

Näitä huolettomia autoilijoita on sakotettu, ettei pysäköinti villiintyisi ja kiusaisi rakennustyömaiden isoja ajoneuvoja. Silti Kivistön pysäköintivirhemaksuissa ei ole Piipposen mukaan näkyvissä mitään piikkiä.

Kun Kivistön keskusta on rakennettu valmiiksi, maan tasolle jää vain lähinnä asiointi- ja vieraspaikkoja. Asukaspysäköinti keskittyy pysäköintilaitoksiin.

Liikenteen alueinsinööri Susanna Koponen kertoo, että maanpäällisiä parkkipaikkoja löytyy tulevaisuudessa muun muassa kokoojakatujen varsilta, kuten Ruusukvartsinkadulta.

Autot pois kaduilta

Kivistön keskustassa on aluepysäköintikielto, jonka mukaan pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla.

Kaupunki haluaa ohjata autot kaduilta kiinteistöjen omille parkkipaikoille tai pysäköintilaitoksiin. Kadut ovat vain lyhytaikaista pysäköintiä varten.

Autot halutaan pois katujen varsilta muun muassa liikenneturvallisuuden, viihtyisyyden ja kunnossapidon vuoksi.

Keskustapysäköinti on muuttumassa maksulliseksi 2017.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut