Yskiikö kotisi ilmalämpöpumppu? Suomalaisfirmalta ainutlaatuinen keksintö

Teamtechin toimitusjohtaja Jari Yliniemi on kehittänyt ja patentoinut uuden pesumenetelmän ilmalämpöpumpuille. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Suomessa on yli miljoona ilmalämpöpumppua, joista reilut 600000 kotitalouksissa. Moni niistä ei toimi kunnolla, vaan on energiasyöppö ja aiheuttaa hajuhaittoja.

PornaislainenLVI-ja talotekniikka-alan yritys Teamtech on kehittänyt ainutlaatuisen ja patentoidun menetelmän ilmalämpöpumpun sisäelementtien pesemiseksi. Se esiteltiin viime vuonna toukokuussa Omakoti-messuilla. Teamtech hakee nyt yhteistyökumppaneita eri puolilta Suomea.

–Markkina on iso. Suomeen mahtuisi noin 30 henkilöä täysipäiväisesti tekemään vain tätä. Jos laitteista pestään viisi prosenttia, se tuottaa kahdeksan miljoonan euron liikevaihdon pelkästään Suomessa. Olen tutkinut markkinoita useissa maissa, mutta en ole löytänyt mistään vastaavaa. Aiomme hakea menetelmälle patenttia kaikissa pohjoismaissa, Teamtechin toimitusjohtajaJari Yliniemikertoo.

Teamtechon käyttänyt Fresh Wash -pesumenetelmän kehittämiseen noin 70000 euroa. Nyt on käytössä laitteen kolmas versio. Muutamassa kuukaudessa pesuja on tehty noin 250. Sitä suosittelevat laitemaahantuojista jo Toshiba ja Mitsubishi Heavy, sekä Allegria- ja astmaliitto.

Yhtiö ryhtyi toimeen, kun havaitsi, että perinteinen puhdistusmenetelmä ei toimi. Lämpöpumpusta otettiin suojakuoret pois, suihkutettiin puhdistusvaahtoa ja huuhdeltiin.

–Ihan sama, jos auton pesee laittamalla shampoota katolle ja huuhtelee, Jari Yliniemi vertaa.

Fresh Wash syntyi useiden kokeilujen lopputuloksena. Ensin pumpun alle asetetaan suojakaukalo. Sitten asentaja suihkuttaa vesiohenteista biohajoavaa pesuainetta laitteen kennoihin ja puhaltimeen. Sen jälkeen osat pestään.

–Aineita annostellaan riittävästi, mutta niin pieninä pisaroina, että ne eivät vahingoita alumiinilamellia eivätkä sotke paikkoja, Jari Yliniemi kertoo.

Ilmalämpöpumppujensuurin likaaja on rasva. Kun sitä kerääntyy laitteen sisälle riittävästi, rasva imee kaiken mahdollisen lian.

–Pesun tulokset ovat mitattavissa. Olemme tehneet mittauksia lämpökameralla ennen ja jälkeen pesun. Laitteen teho kasvaa, se vie vähemmän sähköä ja tuottaa lämpöä ja kylmää paremmalla hyötysuhteella. Kun ei ole epäpuhtauksia, hengitysilma on raikkaampaa, Jari Yliniemi listaa.

Pesunhintaan sisältyy aina laitteen huolto. Toimenpide maksaa kotitaloudelle 349 euroa, josta jää maksettavaa kotitalousvähennyksen jälkeen 196 euroa. Aikaa kuluu puolitoista–kaksi tuntia.

Uusi ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna keskimäärin 2 200 euroa. Laitteen elinikä on noin 15 vuotta.

Kuluttaja voi tehdä itse lämpöpumpun puhdistuksen imuroimalla. Puhdistusväli on tapauskohtainen, Jari Yliniemen nyrkkisääntö on muutaman kuukauden välein. Pesu on hänen mukaansa tarpeellinen normaalioloissa 4–5 vuoden välein eli pari kolme kertaa elinkaaren aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.