Konsultti: Usean koulun kunto laskee riskirajalle Länsi-Vantaalla

Vantaalla on useita peruskorjausta vaativaa koulua, mutta niihin ei juurikaan investoida. Esimerkiksi monessa Länsi-Vantaan koulussa korjataan ja tutkitaan tällä hetkellä sisäilmaongelmia (VS 30.1.), mutta kattavampiin peruskorjauksiin ei ole juurikaan budjetoitu rahaa seuraavalle kymmenelle vuodelle.

Ulkopuolisen konsulttifirman selvityksen mukaan usean länsivantaalaisen koulun kuntoluokka laskee riskirajalle vuoteen 2024 mennessä. Vantaan investointitarpeita on selvittänyt Boost Brothers Oy.

Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius, eikö ole täysin kestämätön tilanne, että kouluja ei peruskorjata?

–On se, Wallenius sanoo.

–Yli 25 vuotiaassa koulurakennuksessa alkaa olla paljon korjattavaa ja usein myös tilojen toiminnallisuus ei vastaa muuttuneisiin vaatimuksiin, hän jatkaa.

Walleniuksen mukaan sisäilmakorjausten nielemät eurot eivät ole syy peruskorjausten lykkäämiselle tai jopa tekemättömyydelle. Kyse on kaupungin kaikkien kiinteistöjen rakentamiseen ja korjaamiseen varatuista määrärahoista, noin 37 miljoonaa euroa, jotka eivät yksinkertaisesti riitä.

–Kaupungin investointiohjelma ei vuoden 2012 jälkeen ole sallinut varsinaisia perusparannuksia. Budjetti on tiukka.

Pelkästään asukasmäärän kasvu luo paineita. Wallenius arvelee, että 2020-luvulla investointimääräraha ei tule riittämään alkuunkaan.

–Jo nyt on tiedossa paljon isoja kohteita. Tällä hetkellä pitäisi rakentaa kiireesti kolme uutta päiväkotia, jotka eivät ole mahtuneet hyväksyttyyn investointiohjelmaan. Itse asiassa ne olisi pitänyt rakentaa jo viime vuonna, Wallenius toteaa.

Walleniuksen mukaan rahaa tulisi olla kaksinkertainen määrä, jotta koulujen ja päiväkotien peruskorjaus tarvittavassa laajuudessa olisi mahdollista.

Konsulttifirman elokuisen loppuraportin mukaan Vantaan läntisen alueen kouluihin tulisi investoida vuoteen 2024 mennessä huomattavia summia. Esimerkiksi vuoden 2020 investointisuositus on yli 18 miljoonaa, vuoden 2022 lähes 19 miljoonaa. Näistä kustannuksista valtaosa on laskettu Aurinkokiven ja Kanniston yläkoulutilojen rakentamiseen.

Ovatko näin suuret investoinnit Vantaalla mitenkään mahdollisia?

–Mikäli kaupungin kasvu tuo lisää verotuloja, investointitaso olisi nostettavissa, Wallenius sanoo.

Wallenius huomauttaa, että koulujen lisäksi peruskorjausrahaa tarvitaan muuallakin, muun muassa juuri päiväkodeissa.

Mitä tämä peruskorjauksista säästäminen oikeasti maksaa kaupungille, Pekka Wallenius?

–Voi tulla kalliimmaksi, mikäli korvaavia tiloja joudutaan järjestämään yllättäen. Joka tapauksessa huonokuntoisten rakennusten ylläpitoon joudutaan käyttämään enemmän resursseja. Välillisiä kustannuksia muun muassa terveydenhoidon puolella ei sovi unohtaa.

Näihin Länsi-Vantaan kouluihin investoidaan

Vuosien 2016-2025 investointiohjelmassa on Länsi-Vantaan kouluille varattu rahaa seuraavasti:

Pähkinärinteen kouluun n. 5 miljoonaa euroa.

Rajatorpan koulun uuteen rakennukseen 6,5 miljoonaa euroa ja vanhempiin rakennuksiin n. 1,2 miljoonaa euroa.

Uomarinteen koulun laajennukseen 5,5 miljoonaa euroa ja korjauksiin 100 000 euroa.

Toistaiseksi kohdentamatonta rahaa yhteensä n. 18,5 miljoonaa euroa.

Kaupungin budjetti kaikkien kiinteistöjen korjauksiin on noin 20 miljoonaa euroa. Tämä pitää sisällään sisäilmaongelmiin varatun potin, 2,5 miljoonaa euroa.

Pienempiin vuosikorjauksiin on käytettävissä pari miljoonaa lisää.

Uudisrakentamiseen on varattu noin 15 miljoonaa euroa vuosittain.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut