Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Graffitikohu: Artsi puoltaa taiteen ilmaisunvapautta

Myyrmäen luvalliseen graffitiseinään ilmestynyt Hävetkää!-graffiti kolmen urheilujohtajan kasvokuvilla ja niiden piiloon maalaaminen on ollut viikon kuuma puheenaihe.

Graffitisotku osui samalle viikolle, kun Vantaan taidemuseo paljasti uuden kutsumanimensä Artsin ja sen, että se erikoistuu katutaiteeseen, graffitiin ja performanssiin. Siksi Artsia johtava intendentti Kati Huovinmaa on saanut vastata median kyselyihin, että onko tämä sitä taidetta, jota Vantaan kaupungin taidemuseo suosii.

Ei Huovinmaa eikä Artsi taidelaitoksenakaan ota kantaa itse graffitiin.

–Artsi puolustaa taiteen ilmaisunvapautta, hän muotoilee.

Huovinmaa korostaa, että graffitiseinä ei ole taidemuseon tilaa, vaan julkinen, avoin graffitiseinä.

–Graffitiseinähän on vähän niin kuin kuntalaisten yleisönosasto, jossa voi ilmaista mielipiteitä.

Graffiti on sen verran kiinnostava aihe, että Myyrmäki-liike ja Artsi järjestävät keskustelutilaisuuden graffitin ja katutaiteen asemasta sekä mahdollisuuksista yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tilaisuus pidetään Myyrmäen aseman ala-aulassa 9. helmikuuta alkaen kello 15.30.

Tilaisuudessa Hävetkää!-graffitin tekijät, Hende Nieminen ja Deos, luovuttavat teoksen osaksi Vantaan taidemuseon kokoelmia

Koko graffitikohu sai alkunsa viime viikonloppuna, kun Vantaan Sanomat uutisoi (VS 23.–24.1.), että sisäinen tarkastusraportti paljasti kaupungin omistaman Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n johtohenkilöiden käyttäneen yhtiön varoja holtittomasti muun muassa kestitsemiseen.

Niemistä sapetti erityisesti se, että yhtiön toimintaan kerättiin varoja lähinnä junioriurheilijoiden vanhempien kukkarosta. Niemisen oma lapsi pelasi aikanaan Etelä-Vantaan Urheilijoissa, joten rahojen väärinkäyttö ärsytti.

Graffitiin kaksikko maalasi väärinkäytöksistä epäiltyjen, entisen toimitusjohtajan Erkki Salon, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan Heikki Heinimäen (kok.) ja yhtiön lainopillisen neuvontajan Seppo Nurmen, kasvot.

Kaupunki maalautti ne piiloon ja kaupunginjohtaja Kari Nenonen perusteli sitä tiedotteella, että ”yksittäisten henkilöiden julkinen häpäisy ennen syyteharkintaa ei edistä asian käsittelyä ja siksi toimimme poikkeuksellisella tavalla”.

Myyrmäen halliyhtiön epäselvyydet ovat poliisitutkinnassa ja yhtiön toiminta on lakkautettu.

Farssiksi kehittyneen graffititapauksen seuraava käänne oli, että sade huuhteli peitemaalin pois. Nieminen ja Deos käviävät korjaamassa graffitin ja seuraavaksi joku leikkasi kasvokuvat pois. Kuvat ovat sittemmin löytyneet kaupungin varikolta roskalavalta.

Koko Hävetkää!-graffiti siirtyy Artsin kokoelmiin