Nuorisotyötä tehdään nyt juna-asemilla

RAITEILLA Nuorisotyöntekijät vaihtaneet jo tuhansien nuorten kanssa kuulumisia

Nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale tekevät tiimityötä. – Nuorten asialla ollaan, mutta huonoa käytöstä emme hyväksy. Marika Lumme

Marika Lumme

Nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale vetävät tummat univormut ylleen. Kaksikko suuntaa Myyrmäen juna-asemalle, josta he hyppäävät junaan ja jalkautuvat nuorten luokse. Nuorisotyö raiteilla -työntekijöillä on jo lähes 3000 kohtaamista nuorten kanssa.

Nuoria tavataan juna-asemilla ja lähiympäristössä, kuten kauppakeskuksissa.

Vantaan, Helsingin ja Espoon nuorisopalveluiden yhteishanke on pilotti, jonka päärahoitus, 70 000 euroa, tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista on auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria uuteen suuntaan.

Matkustamisen näkökulmasta tavoitteena on lisätä turvallista matkustamista ehkäisemällä konflikteja ja lisäämällä nuorten sekä muiden matkustajien keskinäistä ymmärrystä.

–Nuoret haluavat näkyä, näyttäytyä ja nähdä itse, siksi liikutaan eikä vietetä aikaa esimerkiksi nuorisotiloissa, tietää Vantaan aluenuorisopäällikkö Pekka Mäkelä

Nuorisotyöntekijät päivystävät tällä hetkellä kehäradalla. Työkenttä laajenee kun länsimetro aloittaa, samoin raidejokeri ja mahdollinen Pisararata.

Tehtävää koko pääkaupunkiseudun mittakaavassa on paljon.

Vantaan kaupunki rahoittaa hanketta 45 000 eurolla, muut yhteistyötahot yhteensä noin 20 000 eurolla. Tällä hetkellä raha riittää kahteen vakituiseen nuorisotyöntekijään.

Koski ja Taipale ovat nuorten asialla ja puolella. He lähestyvät nuorisoryhmiä ja myös yksittäisiä nuoria, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Työvuorot raiteilla ovat iltavuoroja, liikkeellä ollaan jopa puolille öin.

–Olemme nuorten asialla, mutta emme hyväksy huonoa käytöstä, tietenkään. Välillä joudumme puuttumaan ylilyönteihin, välillä menemme vain kysymään mitä kuuluu, Koski sanoo.

Nuorisotyö raiteilla -pilotti

Uusi hanke, jossa nuorisotyö viedään sinne missä nuoret liikkuvat: juniin, asemille ja asemien läheisyyteen kuten kauppakeskuksiin.

Nuorisotyön ammattilaiset kiertävät kehäradalla tavaten nuoria.

Hankkeen vetovastuu on Vantaan kaupungilla. Hanketta rahoittavat myös Helsingin ja Espoon kaupungit.

Mukana on myös muun muassa Aseman lapset ry., Itä-Uusimaan, Helsingin ja Länsi-Uusimaan poliisi, Finavia, VR, HSL ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Nuorisotyö raiteilla -ammattilaiset kiertävät pareittain ja ovat yhteydessä muun muassa poliisin Pasilassa sijaitsevaan keskusvalvomoon. Poliisin kanssa yhteistyössä sovitaan, minne työntekijät jalkautuvat.

Syyskuussa alkanut hanke on kolmivuotinen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää rahoituksen vuosittain.

Lisätietoa: Niina 043 826 6922 ja Sauli 043 825 0840.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.