Marko Röhr: Tämä on Suomelle kosminen lottovoitto

Marko Röhrin Järven tarina tekee kunniaa suomalaiselle ainutlaantuiselle luonnolle. Kai Jauhiainen

Kai Jauhiainen

Tasan 21 vuotta sitten vuonna 1995 elokuvatuottaja Marko Röhr kirjoitti muistikirjaansa lauseen:

–Pitäisi tehdä elokuva Suomen järviluonnosta.

Raapustus osoittautui profeetalliseksi, sillä karjaalaisen Marko Röhrin ohjaama Järven tarina sai ensi-iltansa Suomessa viime perjantaina. Leijonanosa luontoelokuvasta on kuvattu Saimaalla, mutta kamera on käynyt myös aivan Röhrin kotikulmilla Fiskarsin ja Antskogin välissä Simijärvellä. Simijärvi on kapea ja kirkasvetinen erämaajärvi.

–Se on myös luonnonsuojelualuetta. On aika hieno juttu Fiskars-yhtiöltä, että se on hakenut aluetta luonnonsuojelualueeksi. Järvi on hyvässä kunnossa. Toisessa päässä on muutama talo, kertoo Röhr.

Järven tarina on henkisesti jatkumoa vuonna 2012 valmistuneelle Metsän tarinalle, mutta kaikkeen on nyt panostettu enemmän. Kriitikoita enemmän Röhr ajattelee tavallisia ihmisiä. Pääosin Saimaalla kuvatun elokuvan ensi-illassa oli varaslähtö 6. tammikuuta Lappeenrannassa, Imatralla, Punkaharjulla, Parikkalassa, Savonlinnassa ja Mikkelissä.

–Katsomot olivat täynnä. Kyllä se liikutti, kertoo Röhr.

Järven tarina kertoo siitä mitä ainutlaatuista meillä on. Jättiläinen kertoo siitä mitä tapahtuu kun kaikki menee pieleen."

Metsän tarina keräsi Suomessa 90000 katsojaa.

–Samaa vähintään toivon Järven tarinalle.

Röhr kutsuu Järven tarinaa luontoelokuvaksi. Dokumentti perustuisi puhtaasti tieteeseen, mutta Järven tarina yhdistelee faktaa ja fiktiota. Suomen johtavien luontokuvaajien työ vedenpinnan alla ja päällä yhdistyy suomalaiseen mytologiaan. Käytössä on ollut uusimman teknologian 4K-kalusto. Kuvauksia tehtiin kolmen vuoden ajan kaikkina vuodenaikoina.

Tärkeintä Röhrille ovat tavallisten ihmisten kommentit.

–Vaikka olen Helsingistä lähtöisin, olen metsien mies. Se merkitsee, kun 30 vuotta Saimaan rannalla asuneet ihmiset tulivat Itä-Suomen ensi-illassa sanomaan, että "kiitos".

Sama oli Marko Röhrin tuottaman Talvisota-elokuvan kanssa.

–Tippa tuli silmään kun talvisodan veteraanit tulivat Lapualla elokuvan jälkeen kättelemään ja sanoivat vähäeleisesti että "se oli juuri noin".

Röhr toivoo, että Järven tarina omalta osaltaan kannustaa suomalaisia vaalimaan ainutlaatuista järviluontoaan. Se on Suomelle kosminen lottovoitto.

–Kiinassa 80 prosenttia kaikista vesivarannoista on saastunut käyttökelvottomaksi, muistuttaa Röhr.

Suomalaisten elokuvantekijöiden kärki on nyt vesien asialla. Ensi-iltaan on tulossa ensi perjantaina Aleksi Salmenperän Talvivaara-elokuva Jättiläinen Röhr odottaa kollegan elokuvaa.

–Järven tarina kertoo siitä mitä ainutlaatuista meillä on. Jättiläinen kertoo siitä mitä tapahtuu kun kaikki menee pieleen.

Marko Röhr suhtautuu hyvin kriittisesti kaivosteollisuuteen.

–Ydinvoima on vaikeampi asia. Enemmän karsastan sitä, mitä turveteollisuus tekee luonnolle, muotoilee Röhr.

Elokuvakriitikko Kaisa Hiltusen mukaan Järven tarina on viiden tähden elokuva. Lue arvio täältä

Järven tarinalla vankat tekijät

Järven tarinan ovat ohjanneet Marko Röhr ja Kim Saarniluoto.

Kertojana on Samuli Edelman ja laulajana Johanna Kurkela.

Elokuvan tarinan on kirjoittanut Antti Tuuri ja musiikin on säveltänyt Panu Aaltio.

Pääkuvaajana ja kuvaajien koordinaattorina on Teemu Liakka.

Valtaosa kuvauksista on tehty Saimaalla, mutta kamera on käynyt myös muun muassa Raaseporissa, Saariselän pohjoispuolella, Vaasan seudulla ja Inarissa.

Kolmen vuoden aikana kuvauspäiviä kertyi noin 600.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut