"10-vuotias veti paidan ylös nettikatsojille" – mitä mediakasvattaja ajattelee kohutusta Periscopesta?

Netti ja pelit eivät pelota kirjastossa. Lapset altistuvat kirjoille samalla, kun he tulevat tänne pelaamaan, lasten ja nuorten kirjastopalveluiden vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi myhäilee. Sauvo Jylhä

Marianna Simo

Suorat videolähetykset kasvattavat netissä nyt suosiotaan. Videolähetyksiä pyörii kellon ympäri muun muassa Periscopessa, jolla on maailmalla yli kymmenen miljoonaa käyttäjää. Suomessa palvelun ovat ottaneet omakseen varsinkin lapset ja nuoret.

Erään 10-vuotiaan tytön kerrotaan nostaneen lähetyksessä paitaansa katsojien pyynnöstä.

Mediakasvattaja Tommi Tossavainen toppuuttelee Periscope-sovelluksesta noussutta kohua.

–Kohu-uutiset ovat tavallisia uuden sovelluksen ilmestyessä, mutta yksittäistapauksista ei voi tehdä yleistyksiä. Suurin osa sovellusta käyttävistä lapsista estää tällaisia asiattomia viestejä lähettävät käyttäjät tai ei välitä niistä, Tossavainen sanoo.

Lapset eivät silottele netissä julkaisemaansa sisältöä samalla tavalla kuin vanhempansa, mediakasvattaja huomauttaa.

–Lapset ja nuoret ovat välittömämpiä ja haluavat näyttää todellista arkeaan. En näe, että se on mitenkään huono asia, Tossavainen sanoo.

Älypuhelimiin on saatavilla sovelluskohtaisia estoja, mutta mediakasvattaja ei suosittele niitä ensimmäiseksi keinoksi lasten mediankäytön suitsimiseksi.

–Kiellot ja rajoitukset eivät syvennä lapsen ymmärrystä palveluista. Tehokkaampaa olisi keskustella lasten kanssa siitä, mitä he netissä kohtaavat, Tossavainen korostaa.

Keskustelun kannalla on myös Järvenpään lasten ja nuorten kirjastopalveluiden vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi Kirjaston pelikoneet ovat 9–12-vuotiaiden lasten ahkerassa käytössä.

–Lasten pelaamisessa ja netinkäytössä ei ole ollut mitään ongelmia. Pelaaminen on hauskaa ja sosiaalista ja yksi taito muiden joukossa, Niemi sanoo.

Lapsellakin on yksityisyys

Nettipoliisi puuttuu etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuviin rikoksiin.

Rikosilmoitus kirjataan yleensä vain arkaluontoisissa rikoksissa ja silloin, kun ilmoittaja on alaikäinen henkilö.

Sosiaalisen median palveluissa olevat yksityisviestit, sähköpostit, tekstiviestit ja muut yksityiseksi tarkoitetut viestit ovat lähtökohtaisesti luottamuksellisia ja kuuluvat viestintäsalaisuuden piiriin myös lapsella. Vanhemmalla ei siis ole lähtökohtaisesti oikeutta katsoa lapsensa viestejä.

Nettipoliisi ei voi poistaa verkkoon ladattua materiaalia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.