Urheiluseurojen varainhankinta on verotaiteilua – tämän takia mätkyt saattavat yllättää

SEURAT Vantaalaisseura sai mätkyt, kun se keräsi rahaa junioripelaajille.

Kiekko-Vantaan vuonna 2007 syntyneiden poikien joukkue harjoitteli Tikkurilan Trio-areenassa viime viikolla. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kaudella 2010–11 useat Kiekko-Vantaan juniorijoukkueet myivät muun muassa ilotulitteita ja sukkia kerätäkseen rahaa toimintaansa.Tapa on tavallinen urheiluseuroissa, sillä tuotemyynnillä yritetään pitää kuukausimaksut kohtuullisina.

Ilo myyntitöillä hankituista rahoista oli kuitenkin lyhyt. Seura joutui maksamaan yli 8 500 euron tuloista veroa ja vielä jälkiveroa muutamalta edelliseltä vuodelta, kertoo Kiekko-Vantaan juniorit ry:n seurakoordinaattori Ari-Pekka Muurimäki Mätkyt maksettiin vanhempien kukkaroista.

Miten tässä näin kävi?

Johtava veroasiantuntija Lauri Savander toteaa heti aluksi, että hän ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, koska verotustiedot ovat salaisia. Siksi Savo-Karjalan yritysverotoimistossa työskentelevä Savander selittää seurojen verotusta yleisesti.

Yleishyödylliset yhteisöt, joihin suurin osa junioriseuroistakin kuuluu, ovat vain osittain verovelvollisia. Niiden pitää maksaa tuloveroa, mikäli ne saavat rahaa elinkeinotoiminnasta.

Kiekko-Vantaan tapaukseen liittyen Savander toteaa vain sen, että verottajan linja oli vielä 2010–11 tiukempi kuin nykyisin.

–Noin puolitoista vuotta sitten tuli Verohallinnon ohje. Sen mukaan pienimuotoista, joukkueen toimintaa varten harjoitettua satunnaista myyntiä ei katsota elinkeinotoiminnaksi. Silloin se on verovapaata.

Savander tarkentaa vielä, että verovapauden edellytyksenä on myynnin tapahtuminen talkootyönä pääasiassa sukulaisille ja tuttaville. Tuotteiden ostoon pitää lisäksi liittyä tukemistarkoitus.

–Myyntiä ei saa myöskään harjoittaa pysyvästä liikepaikasta.

Jos seuran varainhankinta katsotaan elinkeinotoiminnaksi, voitosta maksetaan tuloveroa 20 prosenttia.

–Ja sen lisäksi arvonlisäveroa, mikäli liikevaihto ylittää 10 000 euroa. Raja nousi 1. tammikuuta.

Muurimäki sanoo, että Kiekko-Vantaassa on otettu opiksi mätkyistä.

– Meillä on tiukka linja. Kaikki jälleenmyynti on kielletty.

Kallis harrastus

Lasten ja nuorten jäävuorokulut katetaan pääasiassa vanhempien maksamilla kuukausimaksuilla.

Esimerkiksi Kiekko-Vantaassa kuukausimaksut vaihtelevat 70–450 euroon kuukaudessa.

Kuukausimaksujen lisäksi pitää vielä maksaa muun muassa varusteet.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan yläkoululaisille avautuu lisämahdollisuuksia urheilemiseen – jopa kasin ja neljän välillä 19.12.2015 18:34

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut