Klamydiatartunnoissa 70 prosentin kasvu – Lehti: Uusi testaustapa paljasti opiskelijoiden karun todellisuuden

Klamydiatartuntoja todettiin opiskelijoiden keskuudessa tavallista enemmän. Johanna Erjonsalo

Toni Tervo

Todettujen klamydiatartuntojen määrä on opiskelijoiden keskuudessa merkittävässä nousussa, kertoo Potilaan Lääkärilehti

Miehillä positiivisia klamydialöydöksiä on ollut noin 70 prosenttia tavallista enemmän. Sama trendi näkyy naisopiskelijoilla.

Tulokset paljastuivat kun Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) otti syyskuun alussa käyttöön seksitautien etäpalvelutestauksen.

Miehillä positiivisia klamydialöydöksiä oli etätesteissä noin 7,8 prosenttia kaikista etänäytteistä, kun perinteisillä vastaanotoilla otettujen positiivisten näytteiden määrä on ollut 4,6 prosenttia. Naisilla etätesteissä on positiivisia näytteitä löytynyt 4,7 prosenttia, kun perinteisillä vastaanottokäynneillä positiivisia näytteitä haaviin on jäänyt 3,2 prosenttia.

YTHS:n mukaan klamydian ja tippurin etätestaus on tavoittanut hyvin sellaiset opiskelijat, joille on tähän asti ollut vaikeaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle seksitautiepäilyn kanssa.

Klamydiatapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 13 000 – valtaosa alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Tippuritartuntoja on noin 300 vuodessa, mutta niidenkin määrä etenkin nuorilla aikuisilla on kasvamassa.

Tippuri- ja klamydiatartunnat ovat usein oireettomia, mutta voivat hoitamattomana aiheuttaa ongelmia lisääntymisterveydelle. Klamydian on todettu lisäävän muun muassa kohdunkaulansyövän riskiä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut