Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Itäkeskuksessa myydään paluulippuja Irakiin – kotiin palaavat turvapaikanhakijat uusi asiakaskunta

Ainakin 1500 turvapaikanhakijaa on lähtenyt Suomesta omalla rahalla. Matka Irakiin maksaa noin 500 euroa.

Puhoksen ostoskeskuksessa sijaitseva pieni matkatoimisto Finn Hajj & Umra Travel on saanut uuden asiakaskunnan kotiin palaavista irakilaisista.

–Meiltä ostetaan kuukaudessa noin 50 matkaa eri puolille maailmaa. Suurin osa asiakkaista on tällä hetkellä irakilaisia, sanoo yrittäjä Abdinasir Osman

Tämä on pieni osa kaikista Suomesta omalla kustannuksella lähteneistä turvapaikanhakijoista. Maahanmuuttoviraston (Migri) karkean arvion mukaan heitä on jo vähintään 1500.

–Vapaaehtoisen tuen hakeminen voi viedä hetken aikaa. Jos matkansa maksaa itse, pääsee lähtemään heti, kun on saanut matkustusasiakirjansa, kertoo tiedottaja Verna Leinonen Migristä.

Valtion matkatukea on saanut noin 500 henkeä. He eivät voi järjestää matkaansa itse, vaan järjestelyt hoitaa Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM.

Finn Hajj & Umra Travelin varaamat lennot kulkevat yleensä Irakiin Turkin kautta.

–Turkish Airlines on suosittu, koska silloin matkalla on vain yksi pysähdys, kertoo Osman.

Toinen reitti on Saksan ja Omanin kautta. Irakissa määränpäitä on neljä: pääkaupunki Bagdad, sen eteläpuolella sijaitseva Najaf sekä Pohjois-Irakin kurdialueen Arbil ja Sulaimaniyya.

–Matkalipun hinta on samanlainen kuin dollarin hinta: se vaihtelee joka päivä. Matka Helsingistä Irakiin maksaa noin 500–660 euroa.

Lippujen kysyntä on kasvanut viime kuukausina. Välillä oven takana on jonottanut kymmeniä ihmisiä.

–Jotkut käyvät vain kyselemässä, toiset tulevat ystävän mukana. Samoissa tiloissa toimii myös rahanvälityspalvelu, ja jotkut odottavat rahalähetystä Irakista.

Irakilaiset asioivat Osmanin ja Muhiadin Hassanin yrityksessä, koska he puhuvat arabiaa.

Syitä paluuseen on monia. Perheenjäsen on voinut sairastua tai perhe joutua talousahdinkoon.

– Jotkut sanovat, että heille ei ole elämää Suomessa. He sanovat, että parempi olla perheen luona Irakissa kuin yksin täällä. Osa on sanonut, että kukaan ei edes tervehdi heitä, sanoo Osman.

–Hakijat ilmoittavat peruutuksen syyksi yleensä perhesyyt, mutta olemme myös kuulleet osan tulleen väärin odotuksin ja pettyneen. Heille on tietoisesti annettu väärää tietoa ja annettu ymmärtää, että Suomesta voisi saada heti oleskeluluvan ja töitä, kertoo Leinonen.

–Myös perheenyhdistämisen todellisuus on monelle yllätys. Perhettä ei saakaan välttämättä helposti ja nopeasti Suomeen, jos ollenkaan.