Koronan kurittama kaupunki pannaan kuntoon uudella ohjelmalla – Kiristyykö vantaalaisten verotus?

Talous: Kaupunginjohtaja ei suoraan rinnastaisi uutta tuottavuusohjelmaa aiempaan velkaohjelmaan.

Vantaa siirtää osaa suunnitelluista peruskorjauksista vuodella tai kahdella eteenpäin, jotta kaupungin talous ei kyykähdä koronaepidemian vuoksi. JOHANNA ERJONSALO

Tiina Örn

Vantaalla toteutettiin vuodesta 2012 vuoden 2018 alkuun asti talous- ja velkaohjelmaa. Nyt kaupunkia aiotaan lätkäistä tuottavuus- ja kasvuohjelmalla. Ohjelman valmistelu on aloitettu, jotta Vantaa pysyy tolpillaan koronaepidemian kouraisusta huolimatta.

Onko tuottavuus- ja kasvuohjelma uusi velkaohjelma hieman toisin nimettynä?

– En suoraan rinnastaisi niitä, vastaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja jatkaa:

– Talous- ja velkaohjelmassa karsittiin ennen kaikkea juustohöylämäisesti kaupungin menoja. Nyt on tarkoituksena tehdä rakenteellisia muutoksia ja tarkastella siinä rinnalla kaupungin tuloja. Uudessa ohjelmassa tuottavuus- ja kasvunäkökulma ovat vahvasti läsnä.

Viljanen ja tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan vetäjäksi nimetty kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) korostavat ohjelman olevan pitkän tähtäimen suunnitelma. Sen lisäksi kaupunki reagoi koronaepidemian taloudellisiin vaikutuksiin nopeasti ja jo tänä vuonna on luvassa menojen karsimista.

Jokaiselta toimialalta pyritään löytämään vähintään miljoonan euron verran säästöjä.

En näe lisävelanottoa poissuljettavana vaihtoehtona.

– Yksi siirrettävistä projekteista on osa kaupungin arkiston digitalisointia. Siitä saadaan merkittävä säästö. Paperista arkistoa on edelleen 11 kilometriä, mutta pärjäämme sen kanssa. Myös eräitä muita sovelluskehitystöitä karsitaan, Viljanen kertoo.

Luvassa on myös joidenkin peruskorjausten siirtäminen vuodella tai kahdella eteenpäin. Lisäksi toimitilojen tilannetta arvioidaan ja sitä, mistä katujen ja puistojen hoidosta vastaava yksikkö pystyy säästämään. Säästökoura rouhaisee ison summan pois myös investoinneista, luettelee Viljanen.

Kaupunginjohtaja toistaa useasti toiveen, että vantaalaiset ymmärtäisivät kuluvan vuoden olevan poikkeuksellinen. Lompakon nyörejä kiristetään vastauksena akuuttiin kriisitilanteeseen.

Tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.) pitää pitkälle katsovan ohjelman valmistelussa tärkeänä sitä, että taloutta rakennetaan kestävästi ilman palveluiden rapauttamista.

– Emme voi vain leikkaamalla tehdä kymmenien miljoonien eurojen säästöjä. On tehtävä tuottavuutta ja tehokkuutta edistäviä ratkaisuja. Pidemmän päälle hyvä ratkaisu olisi esimerkiksi digitaalisen terveysaseman perustaminen. Se vähentäisi jonoja ja toisi säästöä.

Kun kaupungin talous huutaa apua, tuloja on saatavilla verohanaa vääntämällä. Multala ei näe kunnallisveron korottamista ensisijaisena ratkaisuna.

– Yrittämisen ja työn verottaminen vähentävät ihmisten käytettävissä olevia tuloja ja työllistämisen mahdollisuuksia. Nyt pitäisi päin vastoin löytää keinoja, joilla talous elpyy vaihdannan kautta, Multala pohtii.

Hän kuitenkin myöntää, että veronkorotukset tulevat todennäköisesti myös olemaan pöydällä tuottavuus- ja kasvuohjelmaa valmisteltaessa.

Viljanen näkee veronkorotukset ongelmallisena, koska Vantaata tulee tarkastella suhteessa naapurikuntiin.

– Kaupunginjohtajana en ole ensimmäisenä ehdottamassa kunnallisveron nostamista, hän lausuu.

Tahvanainen vastaa verokysymykseen todeten, että tässä vaiheessa on tarkasteltava kaikkia vaihtoehtoja.

Tahvanaisen mielestä myös lisävelanottoa tulee tarkastella yhtenä vaihtoehtona pohdittaessa, miten kuntatalous saadaan elpymään.

– Emme tietenkään voi elää syömävelalla, mutta en näe lisävelanottoa poissuljettavana vaihtoehtona.

Kaupunki

Poikkeustila taloudessa

Koronaepidemia lisäsi merkittävästi kaupungin sotemenoja ja epidemia lisää työttömyyttä, konkursseja ja sitä kautta vähentää kaupungin verotuloja.

Poikkeustilanne on tuonut kaupungille menojen lisäksi myös säästöjä. Koulujen ja 27 päiväkodin sulkeminen sekä tapahtumien peruuntuminen toivat kaupungille säästöä noin 10 miljoonaa euroa. Vaikka koululaisille on jaettu eväspaketteja, niiden hinta on ollut alhaisempi kuin 32 000 päivittäisen lasten ja nuorten lounaan.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut