Poliisi epäilee: 16-vuotias helsinkiläispoika huijasi naapuriltaan 28 000 euroa – Väitti jengirikollisten kiristävän

Kuvituskuva Tiina Mutila

Minna Harmaala

Poliisi epäilee 16-vuotiasta helsinkiläispoikaa röyhkeästä huijauksesta. Pojan epäillään kiristäneen naapuriltaan, nelikymppiseltä mieheltä, tämän vuoden helmi-maaliskuun aikana yli 28 000 euroa.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että tapahtumat lähtivät liikkeelle keväällä 2019, jolloin nelikymppinen mies löysi taloyhtiön pihavarastosta aseen näköisen esineen. Mies toimitti sen poliisille, mutta kyseessä ei ollut toimiva ase.

Alkuvuodesta 2020 mies tapasi nakkikioskilla joukon poikia, joista yksi oli hänen naapurinsa. Humalatilansa vuoksi mies ei muista, mistä tarkalleen ottaen on puhuttu.

Pian nakkikioskikeskustelun jälkeen mies kuuli, kuinka naapurin parvekkeella keskusteltiin miehen aiemmin poliisille toimittamasta "aseesta" ja siitä, että jos tieto poliisille viemisestä pitää paikkansa, mieheltä lähtisi henki.

Kun mies kävi naapurissa kyselemässä asiasta, oven avasi 16-vuotias, joka ensin vaikutti hämmästyneeltä, mutta lupasi "kysellä tyypeiltä" nakkikioskikeskustelusta.

Sittemmin poika lähetti miehelle tekstiviestin, jossa kertoi, että jos ”jengirikolliset” saisivat sekä pojalta että mieheltä 200 euroa, asia olisi sovittu. Mies lupautui maksamaan sekä oman että pojan osuuden eli yhteensä 400 euroa.

Pojan ja miehen välinen viestittely jatkui yli kuukauden ajan ja poika väitti, että heiltä vaaditaan aina vain lisää rahaa.

Mies toimitti pojalle useissa erissä yli 28 000 euroa. Rahat hän jätti erilaisiin piilopaikkoihin, esimerkiksi taloyhtiön rappukäytävään, parkkihallin rappujen alle tai puukasojen rakoihin.

Mies ajatteli pitkään, että myös poikaa uhkailtiin ja kiristettiin. Kaikki yhteydenpito ”kiristäjien” kanssa tapahtui kuitenkin aina pojan kautta, eikä miestä koskaan uhattu suoraan.

Lopulta mies koki tilanteen niin uhkaavaksi, että muutti hotelliin ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi otti kiinni ja pidätti 16-vuotiaan pojan.

Poika kertoi kuulusteluissa ensin erilaisia tarinoita.

Pojan mukaan hänelle oli tullut useamman kerran postiluukusta lappu, jossa vaadittiin aina lisää rahaa. Lisäksi hänet olisi otettu auton kyytiin ja autossa olisi ollut miehiä kommandopipot päässä. Hän väitti maksaneensa oman osuutensa nettipelivoitoilla.

Poliisi ei niellyt pojan tarinaa ja löysikin pojan puhelimesta videon, jossa tämä heittelee iloiten sohvalla istuen seteleitä ilmaan.

Lopulta poika myönsi, että oli keksinyt koko uhkailutarinan ja käyttänyt naapurilta saamansa rahat itse.

Rahat poika oli poliisitutkintaan mennessä jo käyttänyt lukuun ottamatta kotietsinnässä löytynyttä viittä euroa.

Poika käytti mieheltä saamansa rahat muun muassa vaatteisiin, taksilla ajeluun ja nettipelaamiseen. Helmi-maaliskuun aikana poika talletti nettipelitililleen noin 20 000 euroa. Tililtä oli nostettu noin 10 000 euroa.

Kotietsinnän yhteydessä poliisi takavarikoi viiden euron lisäksi vaatteita, kenkiä, vöitä, laukun, peliohjaimen ja muutaman gramman marihuanaa.

Tapausta tutkii Helsingin poliisin nuorisoryhmä. Rikosnimike on törkeä kiristys.

Esitutkinta on loppusuoralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.