Vantaalaiset tekivät poikkeusaikana digiharppauksen – Yhtenä päivänä kasvua 700 prosenttia

Kaupunki: Poikkeusajan käytänteistä tulee osin pysyviä.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo vantaalaisten tehneen koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana suuren digiloikan.

– Kaupungin sähköinen asiointi kasvoi poikkeustilan alkamista seuranneena päivänä 700 prosenttia.

Monet palvelut ovat siirtyneet pakon sanelemana lähes kokonaan verkkoon. Vaikka lähipalvelujen aika tulee vielä, osa uusista käytänteistä on todettu niin toimiviksi, että niistä tulee todennäköisesti pysyviä.

– Esimerkiksi sote-alalla etäpalveluiden on havaittu toimineen hyvin poikkeustilan aikana, Viljanen toteaa.

Demarivaltuutettu Säde Tahvanainen pohti jo aiemmin Vantaan Sanomissa, että digitaalisen terveysaseman perustaminen voisi olla jatkossa yksi keino lisätä tehokkuutta sosiaali- ja terveysalalla. Etävastaanotto lyhentäisi jonoja ja toisi kustannussäästöä.

Tahvanainen on tehokkaampia ja tuottavampia toimintamalleja etsivän kasvu- ja tuottavuustoimikunnan varapuheenjohtaja.

Digiharppaus on tehty myös kaupungin kokouskäytännöissä ja siitä jäänee pysyvä jälki.

– Luottamushenkilöiden osalta esimerkiksi erilaiset valmistelevat kokoukset on helpompi järjestää, kun viikonvaihteessa niihin voi osallistua etänä vaikkapa mökiltä. Samoin toimielinten puheenjohtajien ja virkamiesten väliset palaverit voi järjestää etänä. Se vähentää tarvetta siirtymiseen kesken työpäivän ja poissaoloja, Tahvainen sanoo.

Myös Viljanen peukuttaa etäkokouksia.

– Virkavalmistelussa Teams-kokoukset ovat niin vakiintuneet, että ne jatkuvat varmasti. Ne säästävät aikaa ja tekevät kansainvälisestä asioinnissa helppoa. Kaupunginhallitus on ottanut etäkokoukset käyttöön, ja valtuusto pitää ensimmäisen etäkokouksensa Teamsilla 18. toukokuuta.

Kaupunginjohtaja Viljanen uskoo lisäksi, että poikkeusaikana hyväksi havaittua työnkiertoa tullaan jatkossakin hyödyntämään.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut