Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Ennen vanhaan luokkaretki tehtiin usein lähiluontoon – Vuonna 1959 Vierumäen kansakoulun tokaluokkalaiset pääsivät kuuntelemaan kevään kohinaa Tussinkosken jylhissä maisemissa

Kevätretkiperinne on kuulunut pitkään koulujen lukuvuoden päätökseen.

Luokkaretki on odotettu ja myös yhteishenkeä vahvistava lukuvuoden huipennus. Retki toimii palkintona ahkeroinnista koulutyön eteen, mutta myös yhteisvoimin tehdystä varojenkeruusta varsinkin ylemmillä luokilla.

Alempien luokkien retket suuntautuvat yleensä lähemmäksi. Vantaalla suosittuja luokkaretkikohteita ovat nykyisin Fazerin tehtaat ja Heureka.

Aiempina vuosikymmeninä luontoretket ovat olleet yleisiä.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston kevätretkikuvissa vuodelta 1959 ollaan retkellä lähiympäristössä.

Vierumäen kansakoulun opettaja Elna Huttunen yhdessä toisen luokan oppilaiden kanssa on lähtenyt retkelle parin kilometrin päähän Tussinkoskelle.

Toisessa kuvassa opettaja on kiivennyt Tussinkosken kalliolle, toisessa kuvaaja on tallentanut retkeläiset itse ylempää kalliolta.

Sää on ollut jo lämmin ja usealla lapsella on kevätvaatteena villapaita. Monilla on jalassaan kumisaappaat, mutta etualalla oikealla pojalla on 1950–1960-luvun vaihteessa muotiin tulleet varrelliset tennarit. Eväänä näyttää olleen ainakin tikkunekut.

Vantaan muista koskista poikkeava jylhä ja kivikkoinen Tussinkoski on ollut koululaisille kiinnostava retkipaikka.

Tussinkosken nimestä on sanottu, että se tulisi ruotsin sanasta dusch. Sillä olisi viitattu kosken vesiputouksessa otettuihin suihkuihin.

Koskessa on käyty uimassa ja siellä on aiemmin ollut vesiränni, jonka alla suihkuja olisi myös voinut ottaa. Myöhemmin kosken kalliota on louhittu matalammaksi.

Nykyisin Tussinkosken alue on luonnonsuojelualuetta ja edelleen hieno luontoretkikohde.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.