Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Korsolaisten tonttivuokriin tulossa huima korotus – Vantaa uusii 50 vuotta vanhoja sopimuksia ensin Kulomäessä

Omakotitaloissa kaupungin vuokraamilla tonteilla asuville kulomäkeläisille napsahtaa melkoinen vuokrankorotus vuoden 2024 alussa. Silloin 30 tontin vuosivuokra on noin 240 prosenttia nykyistä korkeampi. Vuokraksi tulee 3 240 euroa vuodessa.

Nykyiset, pinta-alaperusteiset vuokrat ovat keskimäärin 950 euroa vuodessa ja niihin on tehty vuosittain vain indeksikorotuksia.

Vuokrankorotus johtuu 50 vuotta sitten tehtyjen maanvuokrasopimusten uusimisesta.

Kaikki Kulomäen tontit ovat lähes samankokoisia eli hieman yli 600 neliötä. Niillä on kuitenkin rakennusoikeutta 300 kerrosneliömetriä, mikä on Vantaan kaupungin maankäyttöinsinöörin Juho Lumpeen mukaan poikkeuksellisen paljon.

Kaupunki perustelee uutta vuokraa sillä, että erillispientalojen perusvuosivuokran määrittää nykyisin tontin käypä arvo, josta vuokra on neljä prosenttia. Periaatteesta päätti kaupunginhallitus syksyllä 2019.

Riippumattoman arvioitsija on arvioinut Kulomäen tonttien käyväksi arvoksi 81 000 euroa. Tontin voi myös lunastaa 81 000 eurolla omakseen 30. elokuuta 2023 mennessä. Uusi vuokrasopimus tehdään 50 vuodeksi.

Kaupunki tiedotti vuokrasopimuksen uusimisesta ja uusista vuokraehdoista vuokralaisille kirjeitse helmikuussa. Sen jälkeen 21 vuokralaista on tehnyt oikaisuvaatimuksen niin vuokrasta kuin lunastushinnasta. Kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi ne.

– Onhan prosentuaalinen korotus kova, Lumme myöntää.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei lunastushinta ole mitenkään korkea.

– Vantaan keskimääräinen tonttihinta on yli 100 000 euroa.

Lautakunnan vastauksessa oikaisuvaatimukseen todetaan myös, että nykyinen vuokra on matala. Vuokrat ovat jääneet menneille vuosikymmenille.

Kaupunki on tarjonnut Kulomäen tontteja ostettavaksi aiemminkin ja jotkut ovat tarttuneet tarjoukseen. Hinnat ovat olleet silloin selvästi alhaisemmat kuin nyt, koska ne perustuivat silloisiin päätöksiin ja kaupungin maapoliittisiin linjauksiin.

Pientalotonttien vuokrasopimuksia päättyy myös muun muassa 19 tontilla Varistossa 2027 sekä 12 tontilla Hämeenkylässä, Hiekkaharjussa ja Kuninkaalassa vuonna 2029.

Kaupungilla on noin 500 vuokrattua pientalotonttia.

Lue myös: Tonttihintojen nousu yllätti asukkaat Vantaalla – "Tulee mieleen, että tieto korotuksista halutaan tarkoituksella pimittää..."

Vantaan seurakunnat tuli vastaan Lehtisaari-kiistassa