Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"

Uudistus: Keskustelu kuljetuspalveluista ei ota Vantaalla laantuakseen.

Vantaan Invalidit ry:tä edustava Eeva Pitkänen kritisoi muun muassa sitä, että asiakas joutuu kertomaan sekä välityskeskukseen että kuljettajalle, minne hän on menossa. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalainen Merit Puuska toimii liikuntaesteisen ja monisairaan 60-vuotiaan äitinsä omaishoitajana.

Hänen mielestään pari vuotta sitten tehty taksiliikenteen uudistus ja Vantaan tekemä kuljetuspalveluiden kilpailutus ovat menneet pahasti metsään. Puuska ihmettelee, miten valtiollisessa ja kunnallisessa päätöksenteossa menevät läpi uudistukset, jotka ainoastaan hankaloittavat palvelua käyttävien arkea.

Puuska luettelee runsaasti esimerkkejä asioista, jotka eivät Vantaalla toimi lain perusteella järjestettävässä kuljetuspalvelussa. Ongelmia Puuskan mukaan on, vaikka palvelun luvataan olevan yksilöllistä ja helppokäyttöistä.

Uudet kuljetuspalvelusopimukset tulivat Vantaalla voimaan huhtikuun alussa. Puuska sanoo kuljetuspalvelun käytön osoittautuneen muutosten jälkeen todella vaikeaksi.

– Jokaisen kyytitilauksen yhteydessä on ollut jonkinlainen sotku selvitettävänä taksintilauskeskuksen tai taksinkuljettajan kanssa, Puuska sanoo.

Puuskasta uusi toimintatapa vaikuttaa monessa tilanteessa hölmöläisen hommalta.

Jokaisen tilauksen yhteydessä on ollut jonkinlainen sotku.

– Kuljetus tilataan palvelua tarjoavien taksiyritysten välityskeskusten kautta, riippumatta siitä, tilataanko kyyti kotiin vai otetaanko se taksitolpalta tai "lennosta". Jos hyppäät kyytiin taksitolpalta, kuski soittaa tilauskeskuksesta kyydin asiakkaalle, joka istuu jo autossa. Usein keskukseen on jonoa, Puuska kertoo.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden kotona asumisen tukipalvelupäällikkö Päivi Keskinen toteaa saman eli asiakas voi ottaa taksin tolpalta tai lennosta, mutta kuljettajan velvollisuus on tehdä tilaus omaan tilauskeskukseensa, jotta asiakkaan matkaoikeus varmistuu.

– Kuljetukset tulee tilata valittujen palveluntuottajien tilausjärjestelmien kautta. Näin matkat toteutetaan kilpailutuksessa sovituilla hinnoilla ja laatuvaatimusten mukaan. Laskutusta kaupungille ei myöskään pystytä tekemään ilman, että kaikki matkat on tilattu keskusten kautta, Keskinen sanoo.

Puuskan mukaan tilauksen ilmoittaminen välityskeskuksiin ei aina suju taksinkuljettajilta ongelmitta. Puuska tietää tapauksia, joissa taksikuskit ovat jättäneet tilausilmoituksen tekemisen kesken ja maksut veloittamatta, jotta ovat saaneet vammaisen tai vanhuksen kyyditettyä ja päässeet itse jatkamaan töitään.

– Taksikuskeja asia tietenkin harmittaa ja se voi pahimmillaan näkyä kuljetuspalvelua käyttävien asiakkaiden palvelussa, Puuska pohtii.

Vantaan Invalidit ry:n varapuheenjohtaja Eeva Pitkäsellä on samankaltaisia kokemuksia. Hän kertoo, että pahimmissa tapauksissa taksinkuljettaja joutuu jonottamaan jopa 10 minuuttia soittaessaan välityskeskukseen asiakkaan jo istuessa autossa.

– Se aika on pois taksinkuljettajan työajasta ja matkaa tekevän ajasta.

Pitkänen kuvaa myös, miten asiakas joutuu useaan kertaan kertomaan, minne on menossa.

– Ensin matkan määränpää pitää kertoa tilauskeskukselle ja sen jälkeen taksikuskille.

Pitkänen kritisoi lisäksi sitä, että kuljetuspalvelua käyttävän tulee itse pitää kirjaa siitä, kuinka paljon kyytejä hänellä on käyttämättä. Aiemmin asia selvisi kuitista.

Palvelupäällikkö Keskinen myöntää, ettei taksikuiteissa enää näy jäljellä olevien matkojen määrä.

– Asiakas saa matkamäärän taksintilauskeskuksesta soittamalla tai sovelluksesta, sillä takseissa ei näy ajantasaista matkamäärää.

Vammaisten etua valvovan Kynnys ry:n lakimiehen Mika Välimaan mukaan ei ole teknisesti vaikeaa luoda järjestelmää, jossa jäljellä olevat matkat näkyvät kuitissa.

– Tuossa on kyseessä muutos, joka tarpeettomasti hankaloittaa palvelun käyttöä, Välimaa sanoo.

Välimaa pohtii, että osa kuljetuspalvelun ongelmista voi johtua uudistuksen toimeenpanosta.

– Ehkä niitä saadaan korjattua pienen harjoittelun jälkeen. Asiakkaiden kannalta on joka tapauksessa huono asia, jos jokaisen kilpailutuksen jälkeen palvelu toimii huonosti jopa kuukausia.

– Monesti on näyttänyt siltä, että keskitettyjen kuljetuspalvelujärjestelmien ja kilpailutusten taustalla on nimenomaan säästöjen aikaansaaminen. Asiakaslähtöisyys on vähintäänkin toissijaisessa asemassa, päättää Välimaa.

Kuuma aihe

Muutosten taustalla taksiuudistus

Taksiliikenne vapautettiin kilpailulle kesällä 2018.

Vantaan kaupunki kilpailutti kuljetuspalvelut. Vantaalaisten kuljetuksia hoitamaan valittiin kolme palveluntuottajaa.

Uudet kuljetuspalvelusopimukset tulivat voimaan 1.4.2020.

Kuljetuspalveluiden toimivuudesta on syntyi paljon keskustelua heti lakimuutoksen jälkeen. Asiakkaiden pelkona oli aiemmin muun muassa se, että kuljetuksia olisi alettu yhdistellä tai kyytien välitys olisi siirtynyt yhteen keskukseen.

Vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakeihin perustuvia kuljetuspalveluita käyttää Vantaalla 4 000 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 14. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 15. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.