Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana

Kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin siivous- ja ateriapalveluja tuottavalla Vantilla on ollut ongelmia palvelujen tuottamisessa koulujen avauduttua viime viikon torstaina.

Osin ongelmat ovat johtuneet siitä, että alasajetut toiminnot piti käynnistää lyhyellä varoitusajalla uudestaan ja osin siitä, että henkilökunta lomautettiin 1–2 viikon ajaksi koulujen etäopetuksen aikana. Lomautukset käynnistyivät toukokuussa.

Oppilaiden ja opettajien palattua kouluihin, osa ateria- ja laitoshuollon työntekijöistä oli edelleen lomautettuina.

– On totta, että kaikissa kohteissa emme pystyneet heti normaalitason siivoukseen, pahoittelee Vantin toimitusjohtaja Taina Huttunen.

Ateriavalmistuksessa tehtiin tilapäisjärjestelyjä henkilöstöpulan vuoksi. Ruoanvalmistusta keskitettiin tiettyihin keittiöihin, joista ruoka on kuljetettu lähikouluihin.

Kuljetusten suunnitteluun liittyneen virheen vuoksi ateriakuljetukset myöhästyivät useasta koulusta Koillis-Vantaan alueella viime perjantaina.

Pahimmillaan satojen oppilaiden ruoat yli tunnin myöhässä.

Pahimmillaan satojen oppilaiden ruoat olivat yli tunnin myöhässä.

– Tässä oli kyse virheestä. Olemme olleet kouluihin yhteydessä ja pahoitelleet tapahtunutta.

Kouluissa Vantin henkilöstövajaus on näyttäytynyt vakituisten laitoshuoltajien ja keittiöhenkilökunnan poissaoloina.

Päiväkummun koulun rehtori Jyrki Salminen kertoo, että normaalitilanteessa koululla toimii yksi täysipäiväinen ja yksi puolipäiväinen laitoshuoltaja.

Viime torstaina noin 350 oppilaan palatessa kouluun, paikalla oli vain puolikasta päivää tekevä laitoshuoltaja.

Toisesta koulusta yhteyttä ottanut opettaja kertoo, kuinka yli 300 oppilaan koulussa oli paikalla vain yksi laitoshuoltaja, kun normaalitilanteessa heitä on kaksi.

– Ja nyt pitäisi erityisesti pitää hyvää huolta hygieniatasosta, opettaja toteaa.

Koulujen työjärjestykset on suunniteltu uudestaan kahden viimeisen kouluviikon osalta, jotta lapsiryhmien välisiä kohtaamisia tulisi mahdollisimman vähän. Ruokahuollon viivästymiset sotkevat tarkoin aikataulutettuja päiviä.

Taina Huttunen huomauttaa, että kouluilla tuttujen laitoshuoltajien poissaolo ei tarkoita automaattisesti sitä, ettei koulua siivottaisi lainkaan tai siivousta tehtäisiin vähemmän.

– Tilanteesta johtuen teemme siivoustyötä epätyypillisinä aikoina. Kouluissa käy myös muiden, vielä suljettuina olevien toimipisteiden laitoshuoltajia.

Huttunen sanoo, että koulujen siivousta toteutetaan samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa.

– Teemme sopimuksen mukaista siivousta. Noudatamme huolellisuutta erityisesti tartuntapintojen ja wc-tilojen suhteen.

Sopimukseen ei ole tehty siivouskertojen määrään tai siivouksen laajuuteen liittyviä muutoksia.

Kaikkia toimipisteitä ensimmäisten päivien ongelmat eivät koskeneet.

–Viime perjantaina palautetta tuli kymmenestä koulusta.

Vantti hoitaa laitos- ja ateriahuoltoa noin 200 kaupungin päiväkodissa ja koulussa.

Vantti on kutsunut lomautettuja työntekijöitään töihin ja tilanne on Huttusen mukaan normalisoitunut kuluneen viikon aikana niin ateria- kuin laitoshuollon osalta.

Päiväkummun koulun rehtori kertoo oman koulunsa laitoshuoltajan palanneen töihin. Kouluruoka tuli maanantaina enää 10 minuuttia myöhässä.