Vantaa ennen ja nyt: Vierumäen koulusta peräisin oleva vanha opetustaulu kertoo, kuinka terveyttä suojaavin keinoin vuosikymmeniäkin sitten taisteltiin – tuolloin uhkan nimi oli tuberkuloosi

: Opetustaulu "Vaarallinen yskimistapa” on saatu Vierumäen koulusta. Se on osa Vantaan kaupunginmuseon koulukokoelmaa. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Anna-Reetta Rikala

Vältä lähikontakteja, muista kahden metrin turvaväli, pese kädet, yski hihaan ja pysy kotona! Näitä ohjeita olemme viime aikoina tunnollisesti noudattaneet taistelussa koronavirusta vastaan.

Koronatiedotteita näkee ja kuulee kaikkialla: kaupoissa, liikennevälineissä, tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Valistus on tehnyt tehtävänsä ja viruksen leviäminen on toistaiseksi hallinnassa.

Kuinka tiedotus toimi 1900-luvun alussa, aikana, jolloin muun muassa tuberkuloosi, ehkä yleisin keuhkotauti, tappoi tuhansia ihmisiä vuosittain?

Tuberkuloosin vastustamisyhdistys oli perustettu jo vuonna 1907 ja sen myötä alettiin laajalla rintamalla taistella tuberkuloosia vastaan. Hoito keskitettiin tautia varten perustettuihin hoitolaitoksiin, oli joukkotarkastuksia, säädettiin lakeja ja asetuksia, kehitettiin rokoteohjelma ja valistettiin kansalaisia.

Opetustaulut olivat tuohon aikaan myös tehokas tapa vaikuttaa etenkin koululaisiin. Oheisen opetustaulun viesti on tehokas. Kuvan sinitakkinen mies ei noudata alla olevia ohjeita, vaan tunkee lähelle ja ihan levittämällä levittää virusta.

Kuva on 1930-luvun lopulta ja sen on tehnyt taidegraafikko ja kuvittaja Akseli Einola.

Yhdessä lääkehoidon kanssa tuberkuloosi saatiin vähennettyä maailmasta; valistuksella oli siis vaikutusta. Eli kun yskittää, yski joko hihaan tai nenäliinaan!

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut