Saalis Vantaan uimavesistä: skootteri, polkupyöriä, ostoskärryjä

Paloesimies Sami Sohkanen ohjasi köyden avulla Kuusijärven pohjaa tarkastavaa palomies Toni Ketoa. Tällä kertaa pohjasta löytyi vain soppakauha. Tiina Örn

Tiina Örn

Polkupyöriä, pulloja, uimaleluja, ostoskärryjä ja jopa skootteri. Siitä muutama esimerkki esineistä, joita pelastuslaitos korjaa pois vantaalaisten uimavesistä.

Viime viikkoina Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sukeltajat ovat ahkeroineet Kuusijärvellä, Vetokankaalla, Leppäkorven maauimalassa, Kimalaisen rannalla Nikinmäessä, joenrannassa Päiväkummussa ja Tapion rannassa Havukoskella. Romua on siivottu yhteensä 10 työvuoron aikana.

P aloesimies Sami Sohka sen mukaan kyseessä on jokakeväinen urakka, joka tehdään ennen virallisen uimakauden alkua. Tänä vuonna uimakausi avataan 1. kesäkuuta.

Romun poistamisen lisäksi pelastuslaitoksen henkilökunta tarkastaa mahdollisia hälytystehtäviä varten veden syvyyksiä, pohjan muotoja ja ajoreittejä uimarannoilla.

– Jos esimerkiksi jossain kohtaa on pohjassa iso monttu, se on hyvä tietää mahdollista pelastustehtävää varten.

Pelastuslaitoksella on tiedossa Vantaan "riskipaikat". Niitä löytyy muun muassa Keravanjoen ylittävien kevyenliikenteen siltojen alta.

– Kun alkoholia on kuvioissa mukana, niin aina joku innostuu hyppimään sillalta veteen ja joessa saattaa olla vaikka mitä romua, Sohkanen sanoo.

Siivousurakka tarjoaa palomiehille

mahdollisuuden ylläpitää sukellustaitoja. Vastaan voi tulla yllättäviäkin tilanteita. Keravanjoessa sukeltaja löysi itsensä ostoskärrystä.

– Ihmettelin, että mikä ihme häkki on ympärillä, palomies Toni Keto kertoo.

Sohkanen korostaa, että näkyvyys Kuusijärvessä ja Keravanjoessa on olematon. Sukeltajaa ohjataan köyden avulla.

Uimavesien siivoaminen rojusta on myös sukellusharjoittelua. Kuusijärvellä ahkeroivat palomiehet Tuomas Mäntyniemi, Anssi Miettinen ja Toni Keto sekä paloesimies Sami Sohkanen. Tiina Örn

Pelastuslaitos tekee yhteistyötä Vantaan uinninvalvonnan kanssa. Uinninvalvojien esimies Markku Tiusanen pohtii, että uinninvalvontaan luotetaan liikaa.

– Uinninvalvojat eivät ole supermiehiä ja -naisia. He eivät voi koko ajan nähdä kaikkea. Vastuu lapsista on uimarannalla vanhemmilla, Tiusanen korostaa.

Hän lisää, että pahimmillaan vanhemmat jättävät lapsensa rannalle luottaen siihen, ettei mitään tapahdu, koska uinninvalvoja on paikalla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut