"Vantaalla on alueita, joilla ei ole parkkipaikkaa vapaana" – Kotihoidon työntekijä ei usko uuden luvan ratkaisevan pysäköintiongelmaa

Muutos: Kotihoidon työntekijät saavat luvan pysäköidä muita vapaammin.

Kotihoidossa Vantaalla työskentelevä Nicole Fagerberg kertoo, että välillä työpäivän aikana meinaa tulla itku, kun parkkipaikkaa ei löydy ja pitäisi jo olla asiakkaan luona. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaa päätti myöntää kotihoidon työntekijöille pysäköintilupia kaupungin katualueille. Lupien myöntämisen mahdollistaa kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki.

Kotona asumisen tuen palvelupäällikkönä Vantaalla työskentelevä Päivi Keskinen uskoo lakiuudistuksen tuovan paljon helpotuksia ja mahdollisuuksia. Hän ei vielä lähde arvioimaan, kuinka paljon pysäköintilupa vapauttaa aikaa asiakastyöhön.

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Nicole Fagerberg on uudistuksesta iloinen, muttei usko sen kokonaan poistavan kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmaa.

– Vantaalla on alueita, joiden katualueilla ei vain yksinkertaisesti aina ole pysäköintipaikkoja vapaana. Niin on erityisesti viikonloppuisin, jos katualueelle saa pysäköidä ilmaiseksi.

Fagerberg kertoo Tikkurilan olevan yksi niistä alueista, joilla pysäköintipaikan löytäminen on välillä hyvin hankalaa.

–  Minuutit tuntuvat tosi pitkiltä parkkipaikkaa etsiessä. Välillä on meinannut itku tulla, kun aikaa kuluu ja pitäisi olla jo asiakkaan luona. Työpäivän aikana ei muutenkaan välttämättä aina ehdi käymään edes vessassa, joten muutaman minuutin viive on merkittävä.

Tikkurilan lisäksi Fagerberg mainitsee myös Tammiston ja Pakkalan alueina, joissa vapaan paikan löytäminen on vaikeaa.

Minuutit tuntuvat pitkiltä parkkipaikkaa etsiessä.

lähihoitaja Nicole Fagerberg

Keskinen muistuttaa, että lupa koskee kaupungin hallinnassa olevia katualueita ja sen lisäksi kaupungin koulujen tai päiväkotien pysäköintialueita. Pysäköinti ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa.

Fagerberg pohtii ratkaisua tilanteisiin, joissa parkkitilaa ei lähistöllä ole, ei vaikka olisi katualueelle pysäköintiin oikeuttava lupa plakkarissa.

– Olisi hyvä, jos kotihoito saisi pysäköidä taloyhtiöiden piha-alueelle nopean asiakaskäynnin ajaksi. Monesti piha-alueilla on runsaasti tilaa, vaikka huomioisi hälytysajoneuvojen kulkureittien pitämisen vapaana.

Piha-alueelle pysäköiminen ei ole ongelmatonta. Kaupunki ei voi myöntää siihen lupaa, mutta taloyhtiöt voivat halutessaan varata yhden pysäköintipaikan vieraspaikaksi ja kotihoidon työntekijöiden käyttöön, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– Mahdollisuuteen varata paikkaa vieraspaikaksi toki vaikuttavat muun muassa kaavamääräykset ja se, löytyykö yhtiössä tarpeeksi paikkoja edes kaikille asukkaille.

Vaikka paikka olisikin, sen käytön valvominen ei ole aivan yksinkertaista, korostaa Pynnönen.

– Taloyhtiö ei voi valvoa eikä määrätä pysäköintivirhemaksua, koska taloyhtiö ei ole viranomainen.

Pynnönen tietää tapauksia, joissa vieraspaikaksi varattua paikkaa olivatkin käyttäneet yhtiön asukkaat.

Fagerberg korostaa parkkeeraamiseen kuluvan ajan olevan pois asiakkaan luona käytettävästä ajasta. Hän sanoo itse joutuneensa turvautumaan jopa kiellettyihin ratkaisuihin.

– Olen aina varmistanut, etten pysäköi pelastusteille, mutta olen kovassa kiireessä joskus jättänyt auton taloyhtiön piha-alueelle parkkiin. Välillä olen päivisin pysäköinyt autoni taloyhtiön parkkiruutuun ja jättänyt tuulilasiin lapulle puhelinnumeroni ja tiedon siitä, että olen asiakkaan luona ja palaan pian.

Mikäli pysäköinnistä seuraa pysäköintivirhemaksu, työntekijä maksaa sen itse.

– Silloin työpäivästä jää käteen nolla euroa, Fagerberg sanoo.

Kaivattu muutos

Kieltomerkkikään ei estä pysäköintiä

Pysäköintilupia myönnetään 1.6.2020 alkaen Vantaan katualueille kotihoidon ja kotisairaalan työntekijälle sekä kotihoito- tai kotisairaanhoitopalveluja tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle.

Luvalla saa pysäköidä liikennemerkillä osoitetusta rajoituksesta huolimatta maksulliselle pysäköintipaikalle maksutta sekä alueelle, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty.

Lupa ei oikeuta pysäköimään liikennemerkillä osoitettua kieltoa tai rajoitusta vastaan maastossa, maantiellä tai yksityistiellä eikä kiinteistöjen piha-alueilla, kouluja ja päiväkoteja lukuun ottamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.