"Vantaalla on alueita, joilla ei ole parkkipaikkaa vapaana" – Kotihoidon työntekijä ei usko uuden luvan ratkaisevan pysäköintiongelmaa

Muutos: Kotihoidon työntekijät saavat luvan pysäköidä muita vapaammin.

Vantaa päätti myöntää kotihoidon työntekijöille pysäköintilupia kaupungin katualueille. Lupien myöntämisen mahdollistaa kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki.

Kotona asumisen tuen palvelupäällikkönä Vantaalla työskentelevä Päivi Keskinen uskoo lakiuudistuksen tuovan paljon helpotuksia ja mahdollisuuksia. Hän ei vielä lähde arvioimaan, kuinka paljon pysäköintilupa vapauttaa aikaa asiakastyöhön.

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Nicole Fagerberg on uudistuksesta iloinen, muttei usko sen kokonaan poistavan kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmaa.

– Vantaalla on alueita, joiden katualueilla ei vain yksinkertaisesti aina ole pysäköintipaikkoja vapaana. Niin on erityisesti viikonloppuisin, jos katualueelle saa pysäköidä ilmaiseksi.

Fagerberg kertoo Tikkurilan olevan yksi niistä alueista, joilla pysäköintipaikan löytäminen on välillä hyvin hankalaa.

–  Minuutit tuntuvat tosi pitkiltä parkkipaikkaa etsiessä. Välillä on meinannut itku tulla, kun aikaa kuluu ja pitäisi olla jo asiakkaan luona. Työpäivän aikana ei muutenkaan välttämättä aina ehdi käymään edes vessassa, joten muutaman minuutin viive on merkittävä.

Tikkurilan lisäksi Fagerberg mainitsee myös Tammiston ja Pakkalan alueina, joissa vapaan paikan löytäminen on vaikeaa.

Minuutit tuntuvat pitkiltä parkkipaikkaa etsiessä.

lähihoitaja Nicole Fagerberg

Keskinen muistuttaa, että lupa koskee kaupungin hallinnassa olevia katualueita ja sen lisäksi kaupungin koulujen tai päiväkotien pysäköintialueita. Pysäköinti ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa.

Fagerberg pohtii ratkaisua tilanteisiin, joissa parkkitilaa ei lähistöllä ole, ei vaikka olisi katualueelle pysäköintiin oikeuttava lupa plakkarissa.

– Olisi hyvä, jos kotihoito saisi pysäköidä taloyhtiöiden piha-alueelle nopean asiakaskäynnin ajaksi. Monesti piha-alueilla on runsaasti tilaa, vaikka huomioisi hälytysajoneuvojen kulkureittien pitämisen vapaana.

Piha-alueelle pysäköiminen ei ole ongelmatonta. Kaupunki ei voi myöntää siihen lupaa, mutta taloyhtiöt voivat halutessaan varata yhden pysäköintipaikan vieraspaikaksi ja kotihoidon työntekijöiden käyttöön, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– Mahdollisuuteen varata paikkaa vieraspaikaksi toki vaikuttavat muun muassa kaavamääräykset ja se, löytyykö yhtiössä tarpeeksi paikkoja edes kaikille asukkaille.

Vaikka paikka olisikin, sen käytön valvominen ei ole aivan yksinkertaista, korostaa Pynnönen.

– Taloyhtiö ei voi valvoa eikä määrätä pysäköintivirhemaksua, koska taloyhtiö ei ole viranomainen.

Pynnönen tietää tapauksia, joissa vieraspaikaksi varattua paikkaa olivatkin käyttäneet yhtiön asukkaat.

Fagerberg korostaa parkkeeraamiseen kuluvan ajan olevan pois asiakkaan luona käytettävästä ajasta. Hän sanoo itse joutuneensa turvautumaan jopa kiellettyihin ratkaisuihin.

– Olen aina varmistanut, etten pysäköi pelastusteille, mutta olen kovassa kiireessä joskus jättänyt auton taloyhtiön piha-alueelle parkkiin. Välillä olen päivisin pysäköinyt autoni taloyhtiön parkkiruutuun ja jättänyt tuulilasiin lapulle puhelinnumeroni ja tiedon siitä, että olen asiakkaan luona ja palaan pian.

Mikäli pysäköinnistä seuraa pysäköintivirhemaksu, työntekijä maksaa sen itse.

– Silloin työpäivästä jää käteen nolla euroa, Fagerberg sanoo.

Kaivattu muutos

Kieltomerkkikään ei estä pysäköintiä

Pysäköintilupia myönnetään 1.6.2020 alkaen Vantaan katualueille kotihoidon ja kotisairaalan työntekijälle sekä kotihoito- tai kotisairaanhoitopalveluja tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle.

Luvalla saa pysäköidä liikennemerkillä osoitetusta rajoituksesta huolimatta maksulliselle pysäköintipaikalle maksutta sekä alueelle, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty.

Lupa ei oikeuta pysäköimään liikennemerkillä osoitettua kieltoa tai rajoitusta vastaan maastossa, maantiellä tai yksityistiellä eikä kiinteistöjen piha-alueilla, kouluja ja päiväkoteja lukuun ottamatta.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut