Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Simonkylän hoivakodissa asuvat Ester ja Unto Kujanpää pääsivät tapaamaan lapsiaan Nina ja Pertti Kujanpäätä pitkän tauon jälkeen tapaamispakuun. Välissä oli pleksilevy. Marika Lumme
Marika Lumme

Marika Lumme

Kun Nina Kujanpää vieraili katsomassa vanhempiaan Simonkylän hoivakodissa Naistenpäivänä, hän ei arvannut, että kerta jää viimeiseksi pitkään aikaan. Koronaviruksen vuoksi hoivakodeissa ei ole saanut vierailla lainkaan yli kahteen kuukauteen.

– Olen aiemmin käynyt viikoittain äidin ja isän luona. Ihan hirveältä tuntui ajatus, että ei pääse katsomaan, Kujanpää kertoo.

Sisarukset Pertti (vasemmalla) ja Nina Kujanpää seurasivat kuinka äiti Ester Kujanpää nostettiin tapaamispakun kyytiin. Marika Lumme

Viime viikolla koitti ilon päivä, kun kasvotusten tapaaminen vihdoin mahdollistui Vantaan kaupungin käyttöön ottamassa uudessa tapaamispakussa. Kujanpää kiipesi pakun kyytiin sivuovesta yhdessä veljen Pertti Kujanpään kanssa.

Pertti Kujanpää iloitsi mahdollisuudesta nähdä vanhempiaan. Läheiset kulkevat tapaamispakuun sivuovesta ja käyttävät käsidesiä. Pakun kyytiin saa tulla vain terveenä. Marika Lumme

Pakun takaovesta kyytiin avustettiin pian 85-vuotissyntymäpäivää viettävä Ester ja 82-vuotias Unto Kujanpää. Pariskunta nostettiin apuvälineineen pienellä hissillä auton kyytiin. Vanhemmat ja lapset saivat mahdollisuuden nähdä toisensa lähietäisyydeltä, mutta turvallisesti, koska välissä oli läpinäkyvä pleksilevy.

– Nyt on isä partakone varmaan toiminut, kun on niin siisti parta sinulla, Nina Kujanpää juttelee kuuluvalla äänellä.

Pleksiä vasten sisaruksen näyttävät myös kuvia älypuhelimistaan vanhemmilleen.

Nina Kujanpää otti muistoksi valokuvan kun vanhemmat ja lapset tapasivat vihdoin toisensa yli kahden kuukauden tauon jälkeen. Marika Lumme

– Olemme olleet näiden viikkojen aikana yhteydessä puhelimitse ja videopuheluilla. Olen näyttänyt isälle esimerkiksi mökkiä, jonka hän on itse rakentanut, Pertti Kujanpää sanoo.

Simonkylän hoivakodin asumispalvelujen esimies Sanna Kostamo kertoo, että tapaamisauto on alkuvaiheessa Simonkylän hoivakodin eri yksiköiden sekä Marjatta-säätiön ylläpitämän Leenankodin käytössä. Pakussa saa läheisen kanssa jutella 15 minuutin ajan, mikä aikaraja on Kostamon mukaan todettu hygieniavastaavien toimesta olevan turvallinen.

Pian 85 vuotta täyttävä Ester Kujanpää iloitsi lastensa näkemisestä. Marika Lumme

Hoivakotien asukkaiden läheiset saavat varata itselleen ajan tapaamiseen. Kostamon mukaan jokaisen tapaamisten jälkeen auto putsataan ja tuuletetaan puolen tunnin ajan. Lisäksi auto siivotaan kerran päivässä perusteellisesti.

– Läheisillä ja asukkailla on ollut kova ikävä toisiaan. Monella läheisellä on ollut huoli, että heidät unohdetaan. Tämä auto on ollut toivottu, Kostamo sanoo.

Pertti ja Nina Kujanpää vilkuttivat näkemisiin vanhemmilleen pleksilevyn takaa. Marika Lumme

Viikonloppuna Vantaan hoivakodeissa aloitettiin myös enintään 10 henkilön yhtäaikaiset pihatapaamiset tarkoilla kriteereillä.

– Äiti, pääsemme juhlimaan pihalle sinun syntymäpäiviä. Nähdään silloin, Nina Kujanpää iloitsee.

Ester Kujanpää hyvästelee lapsensa kyyneleet silmissään.

– On ollut ikävä, kova ikävä, äiti sanoo.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut