Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää

Vetonaula: Backakseen suunniteltavan elämyskeskuksen salaisuus paljastettiin. Muumit tulevat Vantaalle!

Backaksen kartanon ympäristö kokee mullistuksen. Suuren tapahtumakeskuksen ja Muumi-teemaisen sisäpuiston uskotaan tuovan Vantaalle paljon matkailijoita. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Backaksen alueelle suunnitellaan ympärivuotista Muumi-teemaista sisäpuistoa. Asian vahvistaa hankkeesta vastaavan Livson Groupin toimitusjohtaja Tim Livson. Naantalissa sijaitseva Muumimaailma on Livson Groupin tytäryhtiö.

– Vantaalle suunnitteilla oleva noin 4 000-neliöinen puisto tulee olemaan maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto, Livson lausuu.

Sisäpuisto on Livsonin mukaan vaikuttavan muumielämyksen tarjoava käyntikohde niin pääkaupunkiseutulaisille kuin kotimaisille ja ulkomaisille matkailijoille.

– Korona-aikaan tuntuu kaukaiselta puhua matkailijoista, mutta uskomme kansainvälisistä turisteista käytävän vielä kovaa kisaa eri maiden välillä.

Sisäpuistossa vierailisi osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää.

Muumi-teemainen sisäpuisto on osa kolmesta uudisrakennuksesta koostuvaa elämyspuistoa. Muumi-sisäpuiston lisäksi suunniteltavaan kokonaisuuteen kuuluu tapahtumakeskus, jossa voisi järjestää yritystapahtumia ja konsertteja noin 1 500– 2 000 henkilölle. Rakennus olisi myös tv- ja elokuvatuotantojen käytössä.

Puisto olisi maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto.

– Se olisi samantyyppinen kuin Hernesaaressa sijaitseva Tapahtumakeskus, Livson sanoo.

Kolmannen rakennuksen käyttötarkoituksen suunnittelu on vielä kesken.

Uudisrakennukset ja elämyspuisto eivät uhkaa Backaksen kartanon alueen historiallisia rakennuksia tai alkuperäistä miljöötä. Sen varmistaa suojelukaava, jonka Vantaan valtuusto hyväksyi viime kokouksessaan.

Alue pidetään myös jatkossa avoimena Vantaalaisille, pääsylippuja myydään vain sisäkohteisiin.

S isäpuisto ja tapahtumakeskus sijoittuvat lähelle Ylästöntietä.

Pysäköintipaikkojen tarpeeksi on arvioitu noin 500 autopaikkaa. Parkkitilaa on suunniteltu jätettävän hedelmäpuiden lomaan pysäköintipuutarhaksi.

Livson huomauttaa, että suurin osa kävijöistä on todennäköisesti ulkomailta tulleita turisteja, jotka liikkuvat julkisilla kulkuvälineillä.

– Täytyy myös muistaa, että Naantalin Muumimaailma on avoinna vain 2,5 kuukautta. Vantaan Muumipuisto on avoinna ympäri vuoden, joten päiväkohtaiset kävijämäärät ovat hyvin todennäköisesti pienemmät.

Aluearkkitehti Johanna Rajala Vantaan kaupungilta kertoo, että liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä mietittäessä kokonaisuutta tarkastellaan yhdessä Backaksen pohjoispuolella sijaitsevan Lustikullan alueen kanssa.

– Myös pyöräily- ja kävely-yhteydet pikaraitiotiepysäkiltä ja Aviapoliksen juna-asemalta Backaksen alueelle ovat mukana suunnittelussa, sanoo Rauhala.

Livson kiittelee alueen omistavaa HOK-Elantoa ja Vantaan kaupunkia loistavasti sujuneesta yhteistyöstä.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toivottaa elämyspuiston lämpimästi tervetulleeksi.

– Hanke on vielä alkuvaiheessa, mutta uskon, että siinä onnistutaan sekä suojelemaan alueen luontoarvot että luomaan hieno elämyspuisto.

Viljanen kertoo, ettei kaupunki ole hankkeessa rahallisesti mukana.

– Teemme sen, mikä kaupungin rooliin kuuluu eli luomme edellytykset.

Viljanen ei vielä tässä vaiheessa lähde arvioimaan, kuinka paljon elämyspuistokokonaisuus muumeineen tuo Vantaalle matkailueuroja.

Ylästöntie kulkee havainnekuvan alareunassa. Sen varrella oleva pitkä iso rakennus on suunniteltu tapahtumakeskus. Rakennusrypäs tapahtumakeskuksen länsipuolella on Muumi-teemainen sisäpuisto. Sen länsipuolella näkyy alustava suunnitelma puiden keskellä olevista pysäköintipaikoista. Kuvan vasemmassa reunassa on lähikaupparakennus. Avanto Arkkitehdit Oy

Hanke etenee

Rakentaminen vauhtiin vuoden päästä

Elämyspuistohanke on jo lähtenyt käyntiin osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkaisulla.

Backaksen alueen omistavan HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen arvion mukaan rakentamisen suunnittelu voisi alkaa ensi vuonna ja itse rakentaminen vuosina 2022–2023.

– Ensimmäiset rakennukset voisivat olla valmiina vuonna 2023. Se olisi aikataulu, jos kaikki menisi ihan nappiin, Karjalainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.