Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää

Vetonaula: Backakseen suunniteltavan elämyskeskuksen salaisuus paljastettiin. Muumit tulevat Vantaalle!

Backaksen kartanon ympäristö kokee mullistuksen. Suuren tapahtumakeskuksen ja Muumi-teemaisen sisäpuiston uskotaan tuovan Vantaalle paljon matkailijoita. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Backaksen alueelle suunnitellaan ympärivuotista Muumi-teemaista sisäpuistoa. Asian vahvistaa hankkeesta vastaavan Livson Groupin toimitusjohtaja Tim Livson. Naantalissa sijaitseva Muumimaailma on Livson Groupin tytäryhtiö.

– Vantaalle suunnitteilla oleva noin 4 000-neliöinen puisto tulee olemaan maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto, Livson lausuu.

Sisäpuisto on Livsonin mukaan vaikuttavan muumielämyksen tarjoava käyntikohde niin pääkaupunkiseutulaisille kuin kotimaisille ja ulkomaisille matkailijoille.

– Korona-aikaan tuntuu kaukaiselta puhua matkailijoista, mutta uskomme kansainvälisistä turisteista käytävän vielä kovaa kisaa eri maiden välillä.

Sisäpuistossa vierailisi osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää.

Muumi-teemainen sisäpuisto on osa kolmesta uudisrakennuksesta koostuvaa elämyspuistoa. Muumi-sisäpuiston lisäksi suunniteltavaan kokonaisuuteen kuuluu tapahtumakeskus, jossa voisi järjestää yritystapahtumia ja konsertteja noin 1 500– 2 000 henkilölle. Rakennus olisi myös tv- ja elokuvatuotantojen käytössä.

Puisto olisi maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto.

– Se olisi samantyyppinen kuin Hernesaaressa sijaitseva Tapahtumakeskus, Livson sanoo.

Kolmannen rakennuksen käyttötarkoituksen suunnittelu on vielä kesken.

Uudisrakennukset ja elämyspuisto eivät uhkaa Backaksen kartanon alueen historiallisia rakennuksia tai alkuperäistä miljöötä. Sen varmistaa suojelukaava, jonka Vantaan valtuusto hyväksyi viime kokouksessaan.

Alue pidetään myös jatkossa avoimena Vantaalaisille, pääsylippuja myydään vain sisäkohteisiin.

S isäpuisto ja tapahtumakeskus sijoittuvat lähelle Ylästöntietä.

Pysäköintipaikkojen tarpeeksi on arvioitu noin 500 autopaikkaa. Parkkitilaa on suunniteltu jätettävän hedelmäpuiden lomaan pysäköintipuutarhaksi.

Livson huomauttaa, että suurin osa kävijöistä on todennäköisesti ulkomailta tulleita turisteja, jotka liikkuvat julkisilla kulkuvälineillä.

– Täytyy myös muistaa, että Naantalin Muumimaailma on avoinna vain 2,5 kuukautta. Vantaan Muumipuisto on avoinna ympäri vuoden, joten päiväkohtaiset kävijämäärät ovat hyvin todennäköisesti pienemmät.

Aluearkkitehti Johanna Rajala Vantaan kaupungilta kertoo, että liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä mietittäessä kokonaisuutta tarkastellaan yhdessä Backaksen pohjoispuolella sijaitsevan Lustikullan alueen kanssa.

– Myös pyöräily- ja kävely-yhteydet pikaraitiotiepysäkiltä ja Aviapoliksen juna-asemalta Backaksen alueelle ovat mukana suunnittelussa, sanoo Rauhala.

Livson kiittelee alueen omistavaa HOK-Elantoa ja Vantaan kaupunkia loistavasti sujuneesta yhteistyöstä.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toivottaa elämyspuiston lämpimästi tervetulleeksi.

– Hanke on vielä alkuvaiheessa, mutta uskon, että siinä onnistutaan sekä suojelemaan alueen luontoarvot että luomaan hieno elämyspuisto.

Viljanen kertoo, ettei kaupunki ole hankkeessa rahallisesti mukana.

– Teemme sen, mikä kaupungin rooliin kuuluu eli luomme edellytykset.

Viljanen ei vielä tässä vaiheessa lähde arvioimaan, kuinka paljon elämyspuistokokonaisuus muumeineen tuo Vantaalle matkailueuroja.

Ylästöntie kulkee havainnekuvan alareunassa. Sen varrella oleva pitkä iso rakennus on suunniteltu tapahtumakeskus. Rakennusrypäs tapahtumakeskuksen länsipuolella on Muumi-teemainen sisäpuisto. Sen länsipuolella näkyy alustava suunnitelma puiden keskellä olevista pysäköintipaikoista. Kuvan vasemmassa reunassa on lähikaupparakennus. Avanto Arkkitehdit Oy

Hanke etenee

Rakentaminen vauhtiin vuoden päästä

Elämyspuistohanke on jo lähtenyt käyntiin osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkaisulla.

Backaksen alueen omistavan HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen arvion mukaan rakentamisen suunnittelu voisi alkaa ensi vuonna ja itse rakentaminen vuosina 2022–2023.

– Ensimmäiset rakennukset voisivat olla valmiina vuonna 2023. Se olisi aikataulu, jos kaikki menisi ihan nappiin, Karjalainen sanoo.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut