Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita

Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, selviää S-Pankin tuoreesta autokyselystä.

Kun suomalaisia pyydettiin nimeämään, mitkä ovat auton tärkeimmät ominaisuudet, yli kaksi kolmesta (70 prosenttia) mainitsi taloudellisen järkevyyden. Yli puolet (56 prosenttia) pitää tärkeänä turvallisuutta. Kolmanneksi suosituin valintakriteeri on helppo ajettavuus (43 prosenttia).

Toisaalta noin viidennes on sitä mieltä, että auton pitää myös näyttää hyvältä ja yhtä monelle auton merkillä on väliä.

– Auton ostajina suomalaiset ovat järkikansaa. Toisaalta tulokset antavat aihetta pohtia, että pidämmekö itseämme järkiperäisempinä kuin todellisuudessa olemme. Kahvipöytäkeskusteluissa kuitenkin moni meistä hehkuttaa silmää hivelevää auton ulkonäköä. Ja auton merkilläkin on väliä, sanoo tiedotteessa S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Naisille turvallisuus ja ajamisen helppous on vielä tärkeämpää kuin miehille.

Viidennes naisista pitää tärkeänä esimerkiksi helppoa parkkeeraamista, kun miehistä näin vastasi vain 5 prosenttia.

Suomalaiset ajavat keskimäärin 12 vuotta vanhoilla autoilla ja tämä näkyy kyselyssäkin: suomalaiset eivät pidä tärkeänä, että auto on uusi. Vain 7 prosenttia oli nostanut uutuuden tärkeimpien kriteerien joukkoon.

Vaikka koronavirusepidemia on tänä keväänä rajoittanut elämää, se ei ole vaikuttanut auton ostoa harkitsevien suunnitelmiin. Vain 5 prosenttia auton hankintaa harkinneista on päättänyt lykätä hankintaa.

Sen sijaan viimeksi kuluneen vuoden aikana viidennes vastaajista on harkinnut autoilun vähentämistä tai jopa lopettamista. Alle 30-vuotiaista vastaajista vähentämistä oli harkinnut lähes kolmasosa. Yleisimmät syyt olivat halu vähentää ympäristön kuormitusta ja autosta aiheutuvat kustannukset ovat kyselyn mukaan saaneet

Kaikista vastaajista 6 prosenttia piti tärkeänä, että auto on sähköauto tai hybridi. Pääkaupunkiseudulla, missä latauspisteitä on paremmin saatavilla, näin ajatteli selvästi useampi, 12 prosenttia.