Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista

Kuvituskuva. Merja Turunen/Arkisto

Minna Harmaala

Suomalaiset eivät tiedä, miten paljon syövät ulkomaista kalaa, ilmenee Kalaneuvos Oy:n teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kyselyn toteutti toukokuussa Innolink Research ja siihen vastasi 1 200 suomalaista.

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista luulee, että kasvatetun kalan omavaraisuusaste on vähintään 60 prosenttia – oikea luku on alle 15. Vain 7 prosenttia suomalaisista tietää oikean luvun.

– Käytännössä moni suomalainen ei kalaa syödessään tiedä syövänsä ulkomaalaista tuontitavaraa. Totuus on, että alle 20 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta kotimaisen kalan syöminen vähenee. Tilanne on absurdi. Etenkin, kun huomioi, että meillä on paljon hyviä kalankasvatuspaikkoja, sanoo Kalaneuvoksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen tiedotteessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan vielä 1980-luvun alussa kotimaista oli kaikesta suomalaisten syömästä kalasta puolet, mutta nyt lautasille päätyy yli 80-prosenttisesti tuontikalaa.

Suomalaiset syövät kalaa Aalloilta ateriaksi -hankkeen mukaan nyt kaksi kertaa enemmän kuin vielä 1990-luvun alussa ja kalan osuus ruokavaliostamme kasvoi vielä 2010-luvulla. Samaan aikaan kalankasvatus on kotimaassa vähentynyt. 30 vuotta sitten suomalaiset kalankasvattamot tuottivat hankkeen mukaan 20 miljoonaa kiloa kalaa, nyt enää 12–14 miljoonaa. Tämä on pääasiassa kirjolohta. Suomeen tuodaan joka päivä keskimäärin miljoonalla eurolla enemmän kalaa kuin viedään.

– Suomalainen kalankasvatusala on ajautumassa kriisiin. Tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan suomalaisten lautaselta, omavaraisuusaste on jo hälyttävän alhainen ja kotimaisesta kalasta tulee olemaan pulaa tulevaisuudessa. Suurin syy tähän on se, että kalankasvatuslupia ei ole juuri myönnetty ja vanhoja lupia pienennetään, kun niitä uusitaan, Toni Hukkanen sanoo tiedotteessa.

Kalaneuvoksen viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa. Näin vastasi peräti 86 prosenttia viimevuotisen kyselyn vastaajista.

Aalloilta ateriaksi on uusi hanke, jonka kalatalouden toimijat ovat perustaneet edistämään suomalaisen kalatalouden ja erityisesti kotimaisen kalankasvatuksen asiaa.

Toimijoiden mielestä alan sääntely on Suomessa liiankin kireää.

Hankkeen takana ovat kalanrehuntuottaja Raisioaqua, kalatuotteita tuottava Kalaneuvos sekä Suomen ja Ruotsin suurin kirjolohen kasvattaja Nordic Trout.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.