Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä (Hus) on kasvattanut merkittävästi koronaviruksen testauskapasiteettiaan, selvisi Husin vastikään päättyneessä tiedotustilaisuudessa. Ylilääkäri Maija Lappalainen kertoi, että tällä hetkellä kapasiteetti on noin 2 700 testiä vuorokaudessa.
– Tähtäämme siihen, että syksyllä kapasiteetti olisi noin 4 000 näytettä vuorokaudessa.
Tällä hetkellä Husissa tehdään pääasiassa niin sanottuja PCR-testejä, mutta 18. toukokuuta on Lappalaisen mukaan aloitettu myös pikatestien koekäyttö muutamassa sairaalassa. Nämä sairaalat ovat Meilahti, Malmi, Haartman, ja Lastensairaala. Niissä pikatesti tehdään sairaalaan jääville, joilla epäillään koronavirustartuntaa.
Pikatesti otetaan samalla tavalla kuin PCR-testi eli työntämällä taipuisa näyteputki nenästä sisään. Pikatestin tulos selviää 1,5 tunnissa, kun PCR-testiin menee noin 5 tuntia. Koska kyseessä on koekäyttö, potilailta otetaan tuloksen vahvistamiseksi myös perinteinen PCR-testi.
Vaikka Hus tekee koko ajan enemmän testejä, positiivisten näytteiden määrä on johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan jatkuvasti laskussa. Mäkijärvi kertoi tilaisuudessa, että tulevaisuudessa vasta-ainetestitkin ovat keskeisessä roolissa.
Ylilääkäri Asko Järvinen oli vasta-ainetestien suhteen varovaisempi. Hän totesi, että vasta-ainetestin merkitystä ei oikein vielä tiedetä. Hänen mukaansa ne soveltuvat enemmänkin sen tutkimiseen, miten epidemia on edennyt väestössä, kuin yksittäisen potilaan tilanteen arviointiin.
Järvisen mukaan Husissa on tehty vapaaehtoisille työntekijöille koronaviruksen vasta-ainemäärityksiä. Tutkimuksessa oli mukana 13 eri yksikköä. Näistä osassa oli joko hoidettu koronapotilaita tai henkilökunnalla oli todettu tartunta, mutta mukana oli myös vertailuryhmä osastoilta, joilla ei ollut kumpaakaan altistavaa tekijää. Eroja näiden ryhmien välillä ei löytynyt, vaan 1 285 työntekijästä 111 eli 8,6 prosenttia antoi positiivisen tuloksen.
– Huomautettavaa on, että testin sensitiivisyys on 92 prosenttia. Tuo 8,6 prosenttia menee luottamusvälin sisäpuolelle eli siellä on varmasti myös vääriä positiivisia, Järvinen sanoi.
Järvisen mukaan johtopäätös oli kuitenkin se, että Husin henkilökunnalleen suosittelemat suojaustoimet ovat olleet riittäviä ja niitä on noudatettu.