Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"

Palvelut: HOK-Elannon ja Keskon Kivi-hanke ei välttämättä etene kuin juna.

Kivistön aseman vieressä sijaitsevan tyhjän tontin kohtalo on edelleen arvoitus. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan tontista ovat kiinnostuneet monet eri toimijat. Arkisto/Tiina Örn

Tiina Örn

Kesko ja HOK-Elanto haluaisivat rakentaa Kivistön aseman vieressä olevalle tontille palvelukeskuksen, johon tulisi muun muassa kolme päivittäistavarakauppaa. Tontti on sama, jolle aiemmin suunniteltiin Kivistön kauppakeskusta. Kaupparyhmittymät ovat jättäneet Vantaan kaupungille hankkeesta suunnitteluvarauspyynnön.

Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on tyytyväinen siihen, että Kivistön alue ja aseman vieressä oleva tontti herättävät kiinnostusta. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei kaupungin omistaman tontin tuleva käyttö ole yksin kahden kaupparyhmittymän asia.

– Tontti on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta. Tontista ovat olleet kiinnostuneita rakennusliike YIT, investori Nrep, Tokmanni ja Kivistöön suunnitellun stadionhankkeen toimijat sekä muutamat muut, Penttilä toteaa.

Hän lisää, että vaikka Keskolta ja HOK-Elannolta on tullut suunnitteluvarauspyyntö, kaupparyhmittymiltä ei ole vielä saatu tarvittavia "taloudellisia faktoja".

Koska tontille on kysyntää, edessä on Penttilän mukaan hankintalain sekä maankäyttö- ja asuntopoliittisten linjausten mukainen menettely. Penttilä sanoo sen tarkoittavan kilpailuttamista.

– Tontin luovuttamisen täytyy olla läpinäkyvää ja siinä tulee käyttää harkintaa. Kaupungin kokonaisuuteen suunnitteleman terveyskeskuksen ja kirjaston tilojen päätös vaatii myös kilpailumenettelyn. Kaupungilla tulee olla mahdollisuus arvioida myös hankkeiden realistisuutta, Penttilä sanoo.

Tontti on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta.

Kauppatoiminnoille varatun tontin kohtaloa puidaan kaupunginhallituksen iltakoulussa maanantaina 1. kesäkuuta. Tiistaina 2. kesäkuuta kaupunkisuunnittelulautakunta tekee asiasta esityksen, joka etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) toivoo esityksen olevan sellainen, että se mahdollistaa palvelujen tulon Kivistöön ripeästi. Samaa toivoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

– Kivistön alueen asukkaat tarvitsevat kipeästi uusia palveluita, joita alueella on jouduttu odottamaan jo aivan liian pitkään, Lindtman kommentoi.

Lindtman ja Multala suhtautuvat avoimesti HOK-Elannon ja Keskon Kivi-hankkeeseen. Lindtman korostaa, että kyseessä on iso ja kauaskantoinen hanke.

– Kaupunkisuunnittelulautakunnan on tarkkaan punnittava eri vaihtoehdot läpi huomioiden tarve parantaa Kivistön alueen palveluita. On löydettävä tarkoituksenmukainen tapa toteuttaa palveluiden lisääminen ja parantaminen, Lindtman muotoilee.

Kesko ja HOK-Elanto totesivat Vantaan Sanomille aiemmin, että kauppakeskus voisi olla Kivistössä toiminnassa jo vuoden 2022 syksyllä.

Mahdollinen kilpailutus vie aikaa. Penttilä ei suoranaisesti tyrmää kaupparyhmittymien aikatauluarviota, mutta toteaa sen olevan kirein mahdollinen vaihtoehto.

Tontille suunnitellun ja moneen kertaan viivästyneen Kivistön kauppakeskuksen arkkuun lyötiin viimeinen naula, kun Skanskan, NCC:n, Keskon ja HOK-Elannon kanssa Vantaan kaupungin tekemä esisopimus raukesi 24. toukokuuta.

Lue myös: Apulaiskaupunginjohtaja myöntää: Kauppakeskuksen tulo Kivistöön lykkääntyy jälleen – Kaupungin palveluja väliaikaistiloihin?

Kivistöläisten ykköstoiveet: Isompi kauppa ja lisää parkkipaikkoja – Vauvaperhe maksanut jo yli tonnilla sakkoja

Kivistön megakauppakeskus kutistui Prisma-sarjaan – Valmis aikaisintaan keväällä 2021

Suunnitelma

Kivi-palvelukeskus toisi kauan kaivatut palvelut Kivistöön

Kesko ja HOK-Elanto haluaisivat Kivistöön Kivi-nimisen palvelukeskuksen, johon tulisi tilaa kahdelle yli 3 000 neliön ja yhdelle runsaan 2 000 neliön päivittäistavarakaupalle.

Päivittäistavarakauppojen lisäksi Kiveen tulisi pienempiä myymälöitä, ravintoloita ja mahdollisesti myös kaupungin palveluja.

Kivistöön suunniteltiin vuosia seudullista kauppakeskusta. Viime aikoina keskiössä on ollut pienemmän kauppakeskittymän suunnittelu.

Palveluiden puutteen on pelätty vaikuttavan Kivistön houkuttelevuuteen ja asuntojen hintoihin.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut