Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"

Palvelut: HOK-Elannon ja Keskon Kivi-hanke ei välttämättä etene kuin juna.

Kivistön aseman vieressä sijaitsevan tyhjän tontin kohtalo on edelleen arvoitus. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan tontista ovat kiinnostuneet monet eri toimijat. Tiina Örn

Tiina Örn

Kesko ja HOK-Elanto haluaisivat rakentaa Kivistön aseman vieressä olevalle tontille palvelukeskuksen, johon tulisi muun muassa kolme päivittäistavarakauppaa. Tontti on sama, jolle aiemmin suunniteltiin Kivistön kauppakeskusta. Kaupparyhmittymät ovat jättäneet Vantaan kaupungille hankkeesta suunnitteluvarauspyynnön.

Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on tyytyväinen siihen, että Kivistön alue ja aseman vieressä oleva tontti herättävät kiinnostusta. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei kaupungin omistaman tontin tuleva käyttö ole yksin kahden kaupparyhmittymän asia.

– Tontti on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta. Tontista ovat olleet kiinnostuneita rakennusliike YIT, investori Nrep, Tokmanni ja Kivistöön suunnitellun stadionhankkeen toimijat sekä muutamat muut, Penttilä toteaa.

Hän lisää, että vaikka Keskolta ja HOK-Elannolta on tullut suunnitteluvarauspyyntö, kaupparyhmittymiltä ei ole vielä saatu tarvittavia "taloudellisia faktoja".

Koska tontille on kysyntää, edessä on Penttilän mukaan hankintalain sekä maankäyttö- ja asuntopoliittisten linjausten mukainen menettely. Penttilä sanoo sen tarkoittavan kilpailuttamista.

– Tontin luovuttamisen täytyy olla läpinäkyvää ja siinä tulee käyttää harkintaa. Kaupungin kokonaisuuteen suunnitteleman terveyskeskuksen ja kirjaston tilojen päätös vaatii myös kilpailumenettelyn. Kaupungilla tulee olla mahdollisuus arvioida myös hankkeiden realistisuutta, Penttilä sanoo.

Tontti on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta.

Kauppatoiminnoille varatun tontin kohtaloa puidaan kaupunginhallituksen iltakoulussa maanantaina 1. kesäkuuta. Tiistaina 2. kesäkuuta kaupunkisuunnittelulautakunta tekee asiasta esityksen, joka etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) toivoo esityksen olevan sellainen, että se mahdollistaa palvelujen tulon Kivistöön ripeästi. Samaa toivoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

– Kivistön alueen asukkaat tarvitsevat kipeästi uusia palveluita, joita alueella on jouduttu odottamaan jo aivan liian pitkään, Lindtman kommentoi.

Lindtman ja Multala suhtautuvat avoimesti HOK-Elannon ja Keskon Kivi-hankkeeseen. Lindtman korostaa, että kyseessä on iso ja kauaskantoinen hanke.

– Kaupunkisuunnittelulautakunnan on tarkkaan punnittava eri vaihtoehdot läpi huomioiden tarve parantaa Kivistön alueen palveluita. On löydettävä tarkoituksenmukainen tapa toteuttaa palveluiden lisääminen ja parantaminen, Lindtman muotoilee.

Kesko ja HOK-Elanto totesivat Vantaan Sanomille aiemmin, että kauppakeskus voisi olla Kivistössä toiminnassa jo vuoden 2022 syksyllä.

Mahdollinen kilpailutus vie aikaa. Penttilä ei suoranaisesti tyrmää kaupparyhmittymien aikatauluarviota, mutta toteaa sen olevan kirein mahdollinen vaihtoehto.

Tontille suunnitellun ja moneen kertaan viivästyneen Kivistön kauppakeskuksen arkkuun lyötiin viimeinen naula, kun Skanskan, NCC:n, Keskon ja HOK-Elannon kanssa Vantaan kaupungin tekemä esisopimus raukesi 24. toukokuuta.

Lue myös: Apulaiskaupunginjohtaja myöntää: Kauppakeskuksen tulo Kivistöön lykkääntyy jälleen – Kaupungin palveluja väliaikaistiloihin?

Kivistöläisten ykköstoiveet: Isompi kauppa ja lisää parkkipaikkoja – Vauvaperhe maksanut jo yli tonnilla sakkoja

Kivistön megakauppakeskus kutistui Prisma-sarjaan – Valmis aikaisintaan keväällä 2021

Suunnitelma

Kivi-palvelukeskus toisi kauan kaivatut palvelut Kivistöön

Kesko ja HOK-Elanto haluaisivat Kivistöön Kivi-nimisen palvelukeskuksen, johon tulisi tilaa kahdelle yli 3 000 neliön ja yhdelle runsaan 2 000 neliön päivittäistavarakaupalle.

Päivittäistavarakauppojen lisäksi Kiveen tulisi pienempiä myymälöitä, ravintoloita ja mahdollisesti myös kaupungin palveluja.

Kivistöön suunniteltiin vuosia seudullista kauppakeskusta. Viime aikoina keskiössä on ollut pienemmän kauppakeskittymän suunnittelu.

Palveluiden puutteen on pelätty vaikuttavan Kivistön houkuttelevuuteen ja asuntojen hintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.