Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Nettilukiosta valmistunut Jenni Isokoski aikoo osallistua Kuusamon lukion ylioppilasjuhlallisuuksiin elokuussa. Hän aloitti lukio-opintonsa Kuusamossa. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaalainen Jenni Isokoski hymyilee ylioppilaslakki sylissään. Lakin kimaltavaan mustaan nauhaan on kirjailtu hänen nimensä. Lippaan on painatettu isän kommentti valmistuneelle: "Yllätyin, että valmistuit".

Isokosken lukio on suoritettu, vaikka epäilijöitä riitti matkan varrella eikä opintopolkukaan ollut ihan tavanomainen. Viimeinen opinahjo oli Nettilukio.

– Olen perheeni ensimmäinen ylioppilas, Isokoski sanoo ylpeänä tuoreen tittelinsä merkityksestä.

Isokoski aloitti opintonsa Kuusamon lukiossa. Seuraava puoli vuosi kului vaihto-oppilaana Floridassa, loppulukuvuosi taas Kuusamossa. Näistä lukioajoista muistuttaa ylioppilaslakin takaosaan kirjailtu Kuusamon postinumero. Lakki taas on vuoratta Yhdysvaltojen tähtilipulla.

18-vuotta täytettyään Isokoski muutti Helsinkiin ja kirjautui Vuosaaren lukioon.

Pian uusi asunto löytyi Martinlaaksosta ja koulumatkasta tuli hankala. Omillaan asuva nuori nainen teki töitä vaateliikkeessä. Perinteinen lukio-opiskelu ei sopinut viikkoihin, joihin kuului keskimäärin 25 työtuntia.

Isokoski kuuli Nettilukiosta, jossa opinnot voi suorittaa verkossa omien aikataulujensa mukaisesti. Isokoski vaihtoi jälleen oppilaitosta.

Jenni Iskokosken muistot lukiovuosilta on koottu personoituun ylioppilaslakkiin. Lakin sisävuoressa on Yhdysvaltojen lippu muistona vaihto-oppilasjaksosta Floridassa. Takareunaan on kirjailtu valkoisella synnyinpaikkakunnan Kuusamon postinumero. Suomen Leijona on kirjaltu päälaen peittävään osaan valkoisella langalla. Oma nimi on glitter-nauhassa lyyran molemmin puolin. Isän kommentti: " I'm suprised, you graduated, on painettu lakin lippaan. Marjo J. Rämö

Vuonna 1997 toimintansa aloittanut Nettilukio on Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian ylläpitämä aikuislukio, jossa opiskelee tällä hetkellä noin 1 000 opiskelijaa. Lukiosta valmistuu tänä keväänä noin 80 ylioppilasta.

Koko tutkinnon suorittaminen on maksutonta, kuten muissakin lukioissa. Yksittäisien kurssien suorittamisesta peritään maksu.

Opiskelemaan pääsee, jos on vähintään 18-vuotias, ei ole kirjoilla missään muussa lukiossa ja lukio-opintoihin määriteltyä opiskeluaikaa (neljä vuotta) on jäljellä.

– Kaikki opiskelumateriaalit ovat verkossa. Joka kurssilla on opettaja, johon opiskelijat voivat olla yhteydessä, kertoo Nettilukion linjanvetäjä Miia Sivén.

Opiskella voi mistä päin Suomea tai maailmaa hyvänsä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kokeita ei ole. Näytöt annetaan tehtävien muodossa.

Sivén kertoo, että tehtävien asettelulla ja soveltavilla tehtävillä on iso merkitys siinä, että opintoja ei pysty suorittamaan kopioimalla. Käytössä on myös tavanomaiset plagioinnin havaitsemisohjelmat. Lopulta arvioinnin mittarina ovat ylioppilaskirjoitukset, joihin Nettilukion opiskelijat osallistuvat aivan samalla tavalla valvotuissa olosuhteissa kuin perinteisiissäkin lukioissa.

– En sanoisi, että nettilukio oli helpompi. Tehtäviä oli paljon ja niiden tekeminen oli vaativaa ja otti aikaa, Isokoski pohtii perinteisen ja Nettilukion eroja.

Hän suoritti lopulta 10 lukion kurssia Nettilukiossa. Soveltavat tehtävät "pakottivat opiskelemaan ja tekemään" itse. Esimerkiksi ruotsin kurssin tehtävä oli laatia ruotsinkielinen cv ja videoida sen esittäminen.

Itsenäinen opiskelu vaatii kurinalaisuutta, kun kukaan ei ole käskemässä tai lukujärjestys ohjaamassa. Isokoskelle omaan tahtiin eteneminen oli helpotus.

– Minua on aina ärsyttänyt, kun joku sanoo, mitä pitää tehdä. Myös aikataulut ahdistaa.

Hyvä asia oli myös se, että kokeita ei ollut. Etenkin omien heikkouksien, matematiikan ja fysiikan kokeet olivat aiemmin tilanteita, joissa Isokoski jäätyi totaalisesti.

Lievän lukihäiriön vuoksi perinteisillä oppitunneilla oli vaikea keskittyä. Parhaan kaverin istuessa vieressä tunnilla tuli usein höpötettyä opiskelun sijaan.

– Nettilukiota käydessäni, olin aina yksin kotona ja pystyin keskittymään paljon paremmin.

Opiskelun sosiaalista puolta hän ei opintojen loppuvaiheessa kaivannut. Työkavereista sai uusia kavereita.

Jenni Isokosken persoonallinen ylioppilaslakki korvaa abi-hupparin, jota hänellä ei ole. Marjo J. Rämö

904 ylioppilasta

Poikkeusajan juhlat

Vantaalta valmistuu tänä keväänä 904 uutta ylioppilasta seitsemästä lukiosta. Koronarajoitusten vuoksi lukioissa ei vietetä perinteisiä valmistujaisjuhlia lauantaina.

Juhla puheineen, suvivirsineen ja ylioppilaaksi julistamisineen tai tallenne juhlasta välitetään esimerkiksi Youtube-kanavan kautta lauantaina.

Useimmat lukiot jakavat kuitenkin ylioppilastodistukset lauantaina koululla.

Oppilaille on jaettu tarkat aikataulut ja ohjeet siitä, miten koululla toimitaan kontakteja välttäen. Martinlaakson lukio on päätynyt postittamaan todistukset.

Jos koronarajoitukset sen mahdollistavat, lukioissa järjestetään ylioppilasjuhlia perjantaina 28. elokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 6. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.