Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Nettilukiosta valmistunut Jenni Isokoski aikoo osallistua Kuusamon lukion ylioppilasjuhlallisuuksiin elokuussa. Hän aloitti lukio-opintonsa Kuusamossa. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaalainen Jenni Isokoski hymyilee ylioppilaslakki sylissään. Lakin kimaltavaan mustaan nauhaan on kirjailtu hänen nimensä. Lippaan on painatettu isän kommentti valmistuneelle: "Yllätyin, että valmistuit".

Isokosken lukio on suoritettu, vaikka epäilijöitä riitti matkan varrella eikä opintopolkukaan ollut ihan tavanomainen. Viimeinen opinahjo oli Nettilukio.

– Olen perheeni ensimmäinen ylioppilas, Isokoski sanoo ylpeänä tuoreen tittelinsä merkityksestä.

Isokoski aloitti opintonsa Kuusamon lukiossa. Seuraava puoli vuosi kului vaihto-oppilaana Floridassa, loppulukuvuosi taas Kuusamossa. Näistä lukioajoista muistuttaa ylioppilaslakin takaosaan kirjailtu Kuusamon postinumero. Lakki taas on vuoratta Yhdysvaltojen tähtilipulla.

18-vuotta täytettyään Isokoski muutti Helsinkiin ja kirjautui Vuosaaren lukioon.

Pian uusi asunto löytyi Martinlaaksosta ja koulumatkasta tuli hankala. Omillaan asuva nuori nainen teki töitä vaateliikkeessä. Perinteinen lukio-opiskelu ei sopinut viikkoihin, joihin kuului keskimäärin 25 työtuntia.

Isokoski kuuli Nettilukiosta, jossa opinnot voi suorittaa verkossa omien aikataulujensa mukaisesti. Isokoski vaihtoi jälleen oppilaitosta.

Jenni Iskokosken muistot lukiovuosilta on koottu personoituun ylioppilaslakkiin. Lakin sisävuoressa on Yhdysvaltojen lippu muistona vaihto-oppilasjaksosta Floridassa. Takareunaan on kirjailtu valkoisella synnyinpaikkakunnan Kuusamon postinumero. Suomen Leijona on kirjaltu päälaen peittävään osaan valkoisella langalla. Oma nimi on glitter-nauhassa lyyran molemmin puolin. Isän kommentti: " I'm suprised, you graduated, on painettu lakin lippaan. Marjo J. Rämö

Vuonna 1997 toimintansa aloittanut Nettilukio on Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian ylläpitämä aikuislukio, jossa opiskelee tällä hetkellä noin 1 000 opiskelijaa. Lukiosta valmistuu tänä keväänä noin 80 ylioppilasta.

Koko tutkinnon suorittaminen on maksutonta, kuten muissakin lukioissa. Yksittäisien kurssien suorittamisesta peritään maksu.

Opiskelemaan pääsee, jos on vähintään 18-vuotias, ei ole kirjoilla missään muussa lukiossa ja lukio-opintoihin määriteltyä opiskeluaikaa (neljä vuotta) on jäljellä.

– Kaikki opiskelumateriaalit ovat verkossa. Joka kurssilla on opettaja, johon opiskelijat voivat olla yhteydessä, kertoo Nettilukion linjanvetäjä Miia Sivén.

Opiskella voi mistä päin Suomea tai maailmaa hyvänsä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kokeita ei ole. Näytöt annetaan tehtävien muodossa.

Sivén kertoo, että tehtävien asettelulla ja soveltavilla tehtävillä on iso merkitys siinä, että opintoja ei pysty suorittamaan kopioimalla. Käytössä on myös tavanomaiset plagioinnin havaitsemisohjelmat. Lopulta arvioinnin mittarina ovat ylioppilaskirjoitukset, joihin Nettilukion opiskelijat osallistuvat aivan samalla tavalla valvotuissa olosuhteissa kuin perinteisiissäkin lukioissa.

– En sanoisi, että nettilukio oli helpompi. Tehtäviä oli paljon ja niiden tekeminen oli vaativaa ja otti aikaa, Isokoski pohtii perinteisen ja Nettilukion eroja.

Hän suoritti lopulta 10 lukion kurssia Nettilukiossa. Soveltavat tehtävät "pakottivat opiskelemaan ja tekemään" itse. Esimerkiksi ruotsin kurssin tehtävä oli laatia ruotsinkielinen cv ja videoida sen esittäminen.

Itsenäinen opiskelu vaatii kurinalaisuutta, kun kukaan ei ole käskemässä tai lukujärjestys ohjaamassa. Isokoskelle omaan tahtiin eteneminen oli helpotus.

– Minua on aina ärsyttänyt, kun joku sanoo, mitä pitää tehdä. Myös aikataulut ahdistaa.

Hyvä asia oli myös se, että kokeita ei ollut. Etenkin omien heikkouksien, matematiikan ja fysiikan kokeet olivat aiemmin tilanteita, joissa Isokoski jäätyi totaalisesti.

Lievän lukihäiriön vuoksi perinteisillä oppitunneilla oli vaikea keskittyä. Parhaan kaverin istuessa vieressä tunnilla tuli usein höpötettyä opiskelun sijaan.

– Nettilukiota käydessäni, olin aina yksin kotona ja pystyin keskittymään paljon paremmin.

Opiskelun sosiaalista puolta hän ei opintojen loppuvaiheessa kaivannut. Työkavereista sai uusia kavereita.

Jenni Isokosken persoonallinen ylioppilaslakki korvaa abi-hupparin, jota hänellä ei ole. Marjo J. Rämö

904 ylioppilasta

Poikkeusajan juhlat

Vantaalta valmistuu tänä keväänä 904 uutta ylioppilasta seitsemästä lukiosta. Koronarajoitusten vuoksi lukioissa ei vietetä perinteisiä valmistujaisjuhlia lauantaina.

Juhla puheineen, suvivirsineen ja ylioppilaaksi julistamisineen tai tallenne juhlasta välitetään esimerkiksi Youtube-kanavan kautta lauantaina.

Useimmat lukiot jakavat kuitenkin ylioppilastodistukset lauantaina koululla.

Oppilaille on jaettu tarkat aikataulut ja ohjeet siitä, miten koululla toimitaan kontakteja välttäen. Martinlaakson lukio on päätynyt postittamaan todistukset.

Jos koronarajoitukset sen mahdollistavat, lukioissa järjestetään ylioppilasjuhlia perjantaina 28. elokuuta.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut