Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Hyvä kaveri -patsas on kuvanveistäjä Raimo Jaatisen suunnittelema. Stella Karlsson/Vantaan kaupunginmuseo

Annamari Juvonen-Eskola

Viime syksynä Hiekkaharjun koulun 6.-luokkalaisia kävi tutustumassa Vantaan kaupunginmuseon kokoelmatiloihin ja siellä oleviin esineisiin. Yksi esillä olleista esineistä oli Hyvä kaveri -patsas.

Tiesimme, että patsas liittyy Hiekkaharjun kouluun, mutta mikä on sen syntytarina? Oppilaat auttoivat asian selvittämisessä.

Hyvä kaveri -patsas on Hiekkaharjun koulun oma perinne, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Vuosittain jokainen luokka äänestää keskuudestaan yhden oppilaan, joka on ollut mukava, reilu ja toiset huomioonottava kaveri. Ennen äänestystä luokissa keskustellaan, minkälainen hyvä kaveri on.

Patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Raimo Jaatinen vuonna 1995. Hänen poikansa kävi Hiekkaharjun koulua ja Jaatinen kuului tuolloin koulun vanhempainyhdistyksen hallitukseen.

Raimo Jaatinen kertoo patsaan synnystä:

”Lupasin suunnitella hyvää kaveruutta symboloivan veistoksen. Ensin ajattelin, että kissa ja koira olisivat hyvä pari. Riidat ovat unohtuneet, ovat ystäviä. Mutta sitten asetelma rupesi tuntumaan liian kliseiseltä. Mikä neuvoksi? Lisätään vielä yksi kaveri, varis, niin saadaan aikaan aina vain monipuolisemmin hyvää kaveruutta kuvaava veistos.”

Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen kokee Hyvä kaveri -patsaan tekemisen ja nykyään sen valmistamisen valvomisen kunniatehtäväkseen. Samalla hän muistelee edesmennyttä poikaansa Sakaria, joka kuoli äkillisesti vuonna 2004.

Tänä vuonna Hiekkaharjun vanhempainyhdistyksen kustantamat Hyvä kaveri -patsaat jaetaan 30 oppilaalle ja yhdelle aktiiviselle vanhemmalle. Juhlavuoden kunniaksi opettajat saavat äänestää keskuudestaan hyvän työkaverin.

Hyvää kesää kaikille oppilaille ja opettajille!

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut