Metsämäki Petikossa halutaan nimetä hirttotuomitun mukaan – tuomio peruttiin ja Ladausta tuli kartanon omistaja ja postitoimen johtaja

Luonnonsuojelualueella sijaitsevalle metsämäelle ehdotetaan Hämeenkylän kartanon entisen omistajan nimeä. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Nimistöryhmä esittää jälleen nimettömien paikannimien nimeämistä ja olemassa olevien nimien tarkistamista. Yksi erikoisemmista uusista nimistä on Ladaunmäki Petikossa.

Vantaan uuteen yleiskaavaan merkittävä luonnonsuojelualue on metsämäki ja sen nykyinen nimi on Alkärrsåkern. Se halutaan muuttaa, koska Alkärr-nimi on muuallakin.

Ladaunmäki-nimi tulee Gustaf Vilhelm Ladaulta (1765–1833), joka oli upseeri, senaattori ja postimestari sekä Hämeenkylän kartanon omistaja. Arkkitehti Carl Ludvig Engel suunnitteli kartanolle uudet empiretyyliset rakennukset ja kaksi siipirakennusta ehti valmistua ennen Ladaun kuolemaa.

Päärakennuksesta suunniteltiin Suomen suurinta kartanon päärakennusta, mutta siitä valmistui vain kivijalka. Se on purettu 1960-luvun siipirakennuksen tieltä.

Ennen kartanon ostamista Ladau kuului Anjalan liittokirjan allekirjoittajiin 1788 ja sai hirttotuomion, kun liitto epäonnistui.

Ladau pakeni Venäjälle ja palasi sieltä, kun tuomio peruttiin. Vuonna 1811 hänet nimitettiin postitoimen johtajaksi tehtävänään järjestää Suomen postilaitos.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää nimistä tiistaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut