Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä

Perusopetuksen rehtori Jarmo Paalasmaa kertoo, että päiväkoti rakennetaan rinteeseen. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan seudun steinerkoulu laajentaa toimintaansa rakennuttamalla koulun yhteyteen päiväkodin eli Pienten lasten talon.

Päiväkotiin tehdään tilat 24 varhaiskasvatuksen lapselle. Rakennukseen tulee myös uusi keittiö, lasiterassi/talvipuutarha ja oppilasravintola koko 300 oppilaan kouluyhteisölle.

Huonetilaa kaksikerroksisessa rakennuksessa on runsaat 500 neliöitä.

Koulun perusopetuksen rehtori Jarno Paalasmaa kertoo, että rakennus otetaan käyttöön 2021–22. Aikataulu tarkentuu, kun rakentamisen rahoitus varmistuu.

Rakennuksen kustannusarvio on noin 1,7 miljoona euroa.

– Hanke rahoitetaan pankkilainalla ja se maksetaan vanhemmilta saatavilla vapaaehtoisilla kiinteistötukimaksuilla.

Valtio ei myönnä tukea tällaiselle kouluhankkeelle eikä steinerkoulu saa maksamaansa 24 prosentin arvonlisäveroa palautuksena, toisin kuin kunnallinen rakennuttaja.

– Tämä on meille kallis ratkaisu, Paalasmaa myöntää.

Lainan maksamista helpottaa pitkä laina-aika.

Jo ennen päiväkotirakennuksen valmistumista Vallinojalle koulu aloittaa esikoulun.

– Saimme opetus- ja kulttuuriministeriöltä esiopetusluvan ja ensi syksynä meillä aloittaa esiluokka "luontoeskari", Paalasmaa kertoo.

Tähän mennessä esikouluun on ilmoittautunut yhdeksän lasta. Heitä varten koulun pihalle tuodaan 17-neliöinen hirsikota tulisijoineen.

Esikoululaiset voivat käyttää kotaa ison osan vuodesta ja sen lisäksi koulun tiloja. Kotaa voi hyödyntää myös koulu.

Paalasmaan mukaan kotaa käytetään luontoa ja ympäristöä painottaen koulun arvojen mukaisesti. Niitä tukevat myös muun muassa pieni kanala ja mehiläispesä.

Koulun johtokunta päätti esiopetusluvan hakemisesta ja päiväkodin rakentamisesta parisen vuotta sitten, kun koulun ensiluokkalaisten määrä laski.

– Meillä ovat luokat olleet täynnä ja tulijoita on jäänyt jonoonkin, mutta silloin ensimmäisen luokan aloitti vain 14 oppilasta, Paalasmaa kertaa.

Osaltaan siihen vaikutti se, että aiemmin Havukoskella toiminut steinerpäiväkoti Metsätähti lopetti toimintansa. Sieltä oli siirtynyt lapsia kouluun Vallinojalle.

Nyt steinerkoulussa uskotaan, että varhaiskasvatuksen tarjoaminen lisää kiinnostusta koulua kohtaan, kun lapsi voi aloittaa päiväkodissa, jatkaa kouluun ja vaikka lukioon samassa pihapiirissä.

Koulun oppilaat tulevat Vantaan lisäksi Keravalta, Järvenpäästä ja Tuusulasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut