Vantaan ravintolat avasivat innolla – "Kuluttajien käyttäytymistä ei osaa kukaan vielä ennustaa"

Poikkeusolot: Vantaalaiset ravintoloitsijat jännittävät riittääkö asiakkaita.

Ravintola Zillan yrittäjä Kimmo Bergman henkilökuntineen valmisteli perjantaina ravintolaa kesäkuun avausta varten. Marika Lumme
Marika Lumme

Marika Lumme

Ravintoloiden ovet avautuivat koronatauon jälkeen jälleen maanantaina. Reilun parin kuukauden ajan ravintolat ovat saaneet myydä take away -ruokaa ja toimittaa annoksia kotiin.

Teimme soittokierroksen vantaalaisiin ravintoloihin avajaisviikon tunnelmista. Moni ravintoloitsija on odottanut kesäkuun alkua innolla ja myös jännityksellä.

– Elämme jännittäviä aikoja. Kuluttajien käyttäytymistä ei osaa kukaan vielä ennustaa, kertoi ravintoloitsija Kimmo Bergman.

Bergmanin Cafe Viinikanat Oy:llä on Vantaalla ravintola Oklahoma, Zilla, Old Story, Ravintola Tammisto ja Cafe Kuusijärvi. Kaikissa paikoissa on terassi, joka on Bergmanin mukaan pelastus.

– Uskon, että suomalaiset mielellään lähtevät ainakin terasseille pitkän tauon jälkeen, hän sanoi.

Ravintoloita koskevat edelleen useat eri rajoitukset. Sisätiloihin saa ottaa vain puolet asiakasmäärästä ja esimerkiksi noutopöydän ruoan annostelee henkilökunta. Bergmanin mukaan isot ravintolat ovat vahvemmilla, mutta esimerkiksi Tikkurilassa sijaitsevaan Oklahomaan jää 40 asiakaspaikkaa. Zillassa asiakaspaikkoja jää sisälle noin sata.

Me halutaan näyttää, että olemme luottamuksen arvoisia.

– Jätämme käyttöön puolet tuoleista ja asiakkaat saavat itse seurueen koon mukaan mennä niihin pöytiin, jotka tuntuvat hyviltä. Uskon, että väljyys säilyy luontevasti, Bergman selvitti.

Zillassa on normaalioloissa noutopöytä, joka on poikkeusaikana ollut käsidesien ja take away -pakkaustuotteiden päällystämä. Buffeeseen ei siis edelleenkään ole asiakkailla asiaa, vaan annokset tehdään keittiössä valmiiksi tai henkilökunta annostelee ne noutopöydästä. Bergman kertoi, että toimintatavat muokataan kuhunkin ravintolaan sopivaksi ja ne varmasti muokkaantuvat vielä kokemuksen myötä.

– Hygieniaosaaminen on ravintola-alan ammattilaisilla hyvin korkealla tasolla jo ennestään. Nyt toivomme, että asiakkaat luottavat meihin ja uskaltavat tulla, Bergman korosti.

Terasseilla asiakasmäärää ei ole rajoitettu, joten kesän sää vaikuttanee siihen, kuinka kannattavaa ravintolabisnes nyt on.

– Tiedän, että moni pienempi ravintola ei avaa, koska rajoituksilla liiketoiminta ei ole kannattavaa. Meillä kannattavuus jää nähtäväksi ja asiakkaiden käsiin, Bergman kertoi.

Simonkylässä sijaitsevan Ristorante La Locandan yrittäjä Serif Ciray avasi ovet innoissaan, vaikka mielessä on monia kysymysmerkkejä.

– Pidimme ravintolan kokonaan kiinni, koska take awayn ja kotiinkuljetuksen järjestäminen olisi ollut niin iso kustannus. On hienoa vihdoin saada ovet auki, Ciray sanoo.

La Locandaan jää sisätiloihin noin 50 asiakaspaikkaa ja saman verran tilaa on terassilla. Cirayllä on samanniminen ravintola myös Herttoniemessä ja Itäkeskuksessa, joiden keväällä, mutta avajaiset siirtyivät koronan takia.

– Eirassa meillä oli neuvottelut, mutta ne jäivät kesken koronaviruksen vuoksi, Ciray kertoo.

Ciray sanoo viimeisen kahden kuukauden olleen todella haastavia.

– En ole saanut mitään tukea mistään. Jos ravintolat vielä suljetaan jossain vaiheessa, olen todella pahassa pulassa, hän sanoo.

Myyrmäessä sijaitseva ravintola Wanda`s on ollut avoinna läpi poikkeusajan. Ravintoloitsija Tomi Puikkonen odotti rajoitusten purkamista innostuneesti.

– Tosi kiva kun saa avata. Hieman toki mietityttää miten ihmiset uskaltavat liikkua, Puikkonen kertoi.

Puikkonen on mukana pyörittämässä myös Pub Waskea, joka avasi ovet maanantaina ensimmäistä kertaa, kun keväälle suunnitellut avajaiset siirtyivät. Molemmissa ravintoloissa jää sisätiloihin paikka 75 asiakkaalle. Lisäksi Waskella on 100 hengen terassi.

Wandasissa noutopöytä pysyy tauolla ja lounas kuljetetaan keittiöstä suoraan pöytiin. Lounge on muutettu odotustilaksi, jotta väljyys säilyy.

– Välillä kun korona on harmittanut, olen miettinyt, että edellinen sukupolvi oli sodassa. Tämä on uusi alku ravintoloille ja me halutaan näyttää, että olemme luottamuksen arvoisia, Puikkonen painotti.

Rajoitukset jatkuvat

Ovet kiinni kello 23

Ravintolat saivat avata ovet 1. kesäkuuta lähtien tietyillä rajoituksilla.

Ravintolat saavat olla avoinna vain kello 23 saakka. Alkoholituotteiden anniskelu täytyy lopettaa kello 22.

Ravintola saa ottaa asiakkaita sisätiloihin puolet sen normaalista määrästä.

Terasseilla sen sijaan asiakasmäärää ei ole rajoitettu. Hygieniasta ja turvallisuudesta on pidettävä huolta.

Eduskunnan perjantaina hyväksymä ravintola-alaa koskeva lakimuutos koskee kaikkia ravintoloita valtakunnallisesti.

Mikäli tautitilanne vaatii, hallitus voi arvioida soveltamismahdollisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.