Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia

Urheilu: Jalkapallon Naisten liigana aiemmin tunnettu Kansallinen liiga käynnistyy ensi viikon lauantaina.

PK-35 Vantaa palaa pääsarjatasolle pelattuaan viime kauden Ykkösessä. Arkisto/Robert Monstovics

Matti Hannula

Kansallisen liigan otteluohjelma julkaistiin maanantaina eli vain 12 vuorokautta ennen starttia. Kymmenen joukkueen liigassa pelaa kaksi vantaalaisjoukkuetta: PK-35 Vantaa ja Tikkurilan Palloseura. PK-35 Vantaa kohtaa avauskierroksella kotonaan Jyväskylän Pallokerhon, TiPS vieraissa Åland Unitedin.

Kansallisen liigan oli määrä käynnistyä jo maaliskuun lopulla, mutta koronavirusepidemia siirsi starttia kahdella ja puolella kuukaudella. Palloliitossa Kansallisen liigankin kilpailutoiminnasta vastaava kilpailupäällikkö Peter Lundström olisi varmasti saanut sarjaohjelmia laatiessaan tänä keväänä harmaita hiuksia, jos hänen päälaellaan suortuvia olisi.

– Korona on tietysti sotkenut kaiken. Normaalisti tehdään ensin Veikkausliigan otteluohjelma ja sitten sekä Kansallinen liiga että miesten Ykkönen ja niin edelleen, kertoo Lundström, joka vastaa kaikkien Palloliiton valtakunnallisten sarjojen otteluohjelmien laadinnasta.

– Ylemmän sarjatason peli blokkaa aina automaattisesti pois päivämäärän ja kellonajan alemman sarjatason peliltä, hän taustoittaa. Nyt ongelmana oli, että Veikkausliigan on tarkoitus käynnistyä vasta 1. heinäkuuta eikä sen ohjelma ole vielä valmis.

– Olen saanut Veikkausliigalta vain sellaisen ”näin ehkä pelataan” -ohjelman, Lundström harmittelee.

– Sen vuoksi minä olen joutunut laatimaan muiden sarjojen ohjelmat samaan tyyliin. Niinpä nyt julkaistuun Kansallisen liigan ohjelmaan saattaa tulla muutoksia jo lähipäivinä, ja tietysti myöhemminkin.

Korona on tietysti sotkenut kaiken.

Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Maarianhaminassa pelataan sekä miesten että naisten pääsarjaa.

– Veikkausliigan otteluohjelma vaikuttaa siis kuudella paikkakunnalla Kansallisen liigan otteluohjelmaan. Tämä on erittäin haastava yhtälö, Lundström tietää.

– Eikä asiaa helpota se, että kun Veikkausliiga alkaa myöhemmin kuin muut, se haluaa tietysti ottaa kaiken mahdollisen ajan otteluohjelmansa laatimiseksi.

Kansallinen liiga oli tarkoitus pelata ensin kymmenen joukkueen kaksinkertaisena sarjana ja sen jälkeen kuuden joukkueen yksinkertainen ylempi ja neljän joukkueen kaksinkertainen alempi loppusarja. Mutta nyt pelataankin vain kaksinkertainen sarja, eli jokaiselle joukkueelle tulee 18 ottelua ja eniten pisteitä kerännyt on Suomen mestari. Kansallisen liigan pelit pelataan pääsääntöisesti viikonloppuisin.

– Käytännössä tarvitsemme 18 pelipäivää, mutta kalenteriin on jätetty tyhjiä viikonloppuja, joihin pelejä voi siirtää, jos joukkueille tulee esimerkiksi koronakaranteeneja. Veikkausliigassa ja 27. kesäkuuta alkavassa miesten Ykkösessä näitä ”turvasaarekkeita” ei ole juuri ollenkaan, Lundström toteaa.

– Miesten Kakkoseenkin on pystytty jättämään tyhjiä viikonloppuja. Uskommekin, että sekä se että Kansallinen liiga saadaan vietyä läpi, ja toivomme tietysti, että myös Veikkausliiga ja Miesten Ykkönen saadaan pelattua. Mutta niiden kohdalla se menee enemmän toivon puolelle, Lundström myöntää.

Samanaikaisesti Kansallisen liigan otteluohjelman julkistamisen kanssa lanseerattiin myös Kansallisen liigan uudet verkkosivut.

– Harkittu riski, kilpailupäällikkö Lundström sanoo.

Verkkosivut toivottavasti osoittautuvat entisiä käyttäjäystävällisemmiksi.

Naisten pääsarjan otteluohjelmaan tulee siis muutoksia sitä mukaa, kun miesten pääsarjan ohjelma muovautuu. Se siitä tasa-arvosta, mitä naisten liigan nimenmuutoksellakin kaiketi haettiin.

Fakta

Kansallinen liiga

Jalkapallon naisten pääsarja.

Aiemmin nimeltään Naisten liiga.

Liigassa pelaa 10 joukkuetta, Vantaalta PK-35 Vantaa ja TiPS.

Liiga alkaa lauantaina 13. kesäkuuta ja päättyy 7.–8. marraskuuta.

Liigassa pelataan kaksinkertainen sarja, eli jokaiselle joukkueelle tulee 18 ottelua.

Jatkosarjoja ei tänä vuonna poikkeuksellisesti pelata.

Mestaruutta puolustaa Helsingin Jalkapalloklubi, TiPS oli viime kaudella neljäs.

PK-35 Vantaa palaa liigaan pelattuaan viime kaudella Ykkösessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.