Urheilu: Jalkapallon Naisten liigana aiemmin tunnettu Kansallinen liiga käynnistyy ensi viikon lauantaina.
Kansallisen liigan otteluohjelma julkaistiin maanantaina eli vain 12 vuorokautta ennen starttia. Kymmenen joukkueen liigassa pelaa kaksi vantaalaisjoukkuetta: PK-35 Vantaa ja Tikkurilan Palloseura. PK-35 Vantaa kohtaa avauskierroksella kotonaan Jyväskylän Pallokerhon, TiPS vieraissa Åland Unitedin.
Kansallisen liigan oli määrä käynnistyä jo maaliskuun lopulla, mutta koronavirusepidemia siirsi starttia kahdella ja puolella kuukaudella. Palloliitossa Kansallisen liigankin kilpailutoiminnasta vastaava kilpailupäällikkö Peter Lundström olisi varmasti saanut sarjaohjelmia laatiessaan tänä keväänä harmaita hiuksia, jos hänen päälaellaan suortuvia olisi.
– Korona on tietysti sotkenut kaiken. Normaalisti tehdään ensin Veikkausliigan otteluohjelma ja sitten sekä Kansallinen liiga että miesten Ykkönen ja niin edelleen, kertoo Lundström, joka vastaa kaikkien Palloliiton valtakunnallisten sarjojen otteluohjelmien laadinnasta.
– Ylemmän sarjatason peli blokkaa aina automaattisesti pois päivämäärän ja kellonajan alemman sarjatason peliltä, hän taustoittaa. Nyt ongelmana oli, että Veikkausliigan on tarkoitus käynnistyä vasta 1. heinäkuuta eikä sen ohjelma ole vielä valmis.
– Olen saanut Veikkausliigalta vain sellaisen ”näin ehkä pelataan” -ohjelman, Lundström harmittelee.
– Sen vuoksi minä olen joutunut laatimaan muiden sarjojen ohjelmat samaan tyyliin. Niinpä nyt julkaistuun Kansallisen liigan ohjelmaan saattaa tulla muutoksia jo lähipäivinä, ja tietysti myöhemminkin.
Korona on tietysti sotkenut kaiken.
Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Maarianhaminassa pelataan sekä miesten että naisten pääsarjaa.
– Veikkausliigan otteluohjelma vaikuttaa siis kuudella paikkakunnalla Kansallisen liigan otteluohjelmaan. Tämä on erittäin haastava yhtälö, Lundström tietää.
– Eikä asiaa helpota se, että kun Veikkausliiga alkaa myöhemmin kuin muut, se haluaa tietysti ottaa kaiken mahdollisen ajan otteluohjelmansa laatimiseksi.
Kansallinen liiga oli tarkoitus pelata ensin kymmenen joukkueen kaksinkertaisena sarjana ja sen jälkeen kuuden joukkueen yksinkertainen ylempi ja neljän joukkueen kaksinkertainen alempi loppusarja. Mutta nyt pelataankin vain kaksinkertainen sarja, eli jokaiselle joukkueelle tulee 18 ottelua ja eniten pisteitä kerännyt on Suomen mestari. Kansallisen liigan pelit pelataan pääsääntöisesti viikonloppuisin.
– Käytännössä tarvitsemme 18 pelipäivää, mutta kalenteriin on jätetty tyhjiä viikonloppuja, joihin pelejä voi siirtää, jos joukkueille tulee esimerkiksi koronakaranteeneja. Veikkausliigassa ja 27. kesäkuuta alkavassa miesten Ykkösessä näitä ”turvasaarekkeita” ei ole juuri ollenkaan, Lundström toteaa.
– Miesten Kakkoseenkin on pystytty jättämään tyhjiä viikonloppuja. Uskommekin, että sekä se että Kansallinen liiga saadaan vietyä läpi, ja toivomme tietysti, että myös Veikkausliiga ja Miesten Ykkönen saadaan pelattua. Mutta niiden kohdalla se menee enemmän toivon puolelle, Lundström myöntää.
Samanaikaisesti Kansallisen liigan otteluohjelman julkistamisen kanssa lanseerattiin myös Kansallisen liigan uudet verkkosivut.
– Harkittu riski, kilpailupäällikkö Lundström sanoo.
Verkkosivut toivottavasti osoittautuvat entisiä käyttäjäystävällisemmiksi.
Naisten pääsarjan otteluohjelmaan tulee siis muutoksia sitä mukaa, kun miesten pääsarjan ohjelma muovautuu. Se siitä tasa-arvosta, mitä naisten liigan nimenmuutoksellakin kaiketi haettiin.