Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Toisten huomioonottaminen, kiireettömyys, hyvät käytöstavat ja leikkimisen taito. Siinä johtoajatuksia, joita perhepäivähoitaja Päivi Puura on kuljettanut mukanaan vuodesta toiseen ja lapsiryhmästä seuraavaan.

– On ollut hienoa nähdä, kun lapsi, jolla ei ole sisaruksia oppii huomiomaan toisia lapsia ryhmässä, Puura sanoo.

Hän kuvailee itseään vanhemman polven kasvatiksi, joka vaalii hyviä käytöstapoja; tavatessa tervehditään, ateriasta kiitetään ja vahingon sattuessa pyydetään anteeksi.

Monipuolisen toiminnan ohella leikkitaidon merkitys on hänestä korostunut viime vuosina. Se ei ole nykylapsille itsestäänselvä taito.

– Olemme sopineet vanhempien kanssa, että meillä ei ole aikaa istua videopelien tai ruutujen äärellä. Korkeintaan olemme kysyneet apua Herra Googlelta, jos esimerkiksi metsäretkellä tulee vastaan tuntematon kasvi tai lintu.

Päivi Puura sanoo, että paras palkinto omasta työstä on se kun näkee lasten leikkivän.

Puura puhuu menneessä aikamuodossa sillä lähes 40 vuotta kestänyt ura vantaalaislasten parissa on päättynyt. Puura vietti viimeistä työpäiväänsä viime viikon perjantaina.

Nykyisten hoitolasten vanhemmat olivat järjestäneet pidetylle perhepäivähoitajalle hevoskärryajelun pitkän uran ja eläköitymisen kunniaksi. Hevoskyyti kiersi Päiväkummun leikkipuistot ja metsiköt, joissa Puura on ollut tuttu näky lapsikatraineen.

Kierroksen jälkeen kahviteltiin Puuran työpaikalla eli hänen omassa kodissaan. Kahvinkaatoapuna toimi uran ensimmäisen hoitolapsen äiti.

Perhepäivähoitajaksi hoitoalan koulutuksen saanut Puura päätyi olosuhteiden myötä. Vuonna 1982 Keski-Suomesta Korsoon muuttaneeseen perheeseen kuului kaksi pientä poikaa ja aviomies. Miehen työpäivät saattoivat venyä, mikä tarkoitti sitä, että vuorotyö esimerkiksi sairaalassa tai vanhusten parissa ei olisi onnistunut.

Puurat muuttivat Päiväkumpuun vuonna 1990. Vuonna 1997 Päivi Puura aloitti lastenhoitajan työt Pikku-Laurissa, joka oli kymmenen lapsen ja kolmen hoitajan luotsaama ryhmäperhepäiväkoti. Toiminnan loputtua vuonna 2016 Puura palasi takaisin omassa kodissaan työskenteleväksi perhepäivähoitajaksi.

– Sen tämä vaatii, että koko perhe on ajatuksessa mukana, Puura toteaa, sillä oma koti on jaettava hoitolasten kanssa arkipäivisin.

Omien lasten kohdalla jakaminen koski myös leluja ja äidin huomiota.

Puura sanoo nauttineensa työn itsenäisestä luonteesta. Lisäksi pienessä lapsiryhmässä on voinut hoitajana kokea nykypäivänä harvinaista riittävyyden tunnetta.

– Koen, että pienessä ryhmässä olen pystynyt antamaan paljon itsestäni ja huomioimaan kunkin lapsen tarpeet.

Hankalissa tilanteissa tärkeä tuki on ollut esimies, joka on läheisen Matarin päiväkodin johtaja. Vertaistukea on saanut myös muilta perhepäivähoitajilta, joita on nähnyt työpäivien aikana puistoissa ja yhteisissä kuukausipalavereissa.

Puuran lähes 40 vuoden ja noin 200 lapsen kokemuksella moni lapsi ja perhe on hyötynyt pienestä ja kodinomaisesta hoitomuodosta.

– Toivoisin todella, että tämä hoitomuoto jatkuisi.

Uransa Puura päättää selvästi haikein mielin.

– Olen ollut etuoikeutettu, että olen saanut tehdä sellaista työtä, mistä olen tykännyt.