Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan äänimaisemaan kuuluu nykyään lentokoneiden, suurten ajoväylien ja tiiviiden kaupunkirakenteiden tuottama miltei keskeytymätön taustahäly.

Hiljaista kolkkaa voi olla hankala löytää, vaikka kaupungissa onkin paljon viheralueita.

Keskiajalla tilanne oli toinen. Vantaan alue oli puhtaasti maaseutua. Arjessa ainoa huutoetäisyyttä pidemmälle kantautuva ihmisen tuottama ääni oli kirkonkellojen soitto.

Muuten äänimaisema koostui lähinnä luonnon, ihmisten ja kotieläinten tuottamista äänistä.

Esimerkki keskiajallakin ääntä tuottaneesta esineestä on kulkunen.

Pieniä kuparisia kulkusia on Vantaalta löytynyt kolmelta eri keskiaikaiselta kohteelta: Länsisalmen Gubbackasta, Kirkonkylästä sekä Mårtensbyn Lillakselta.

Erikokoisia kelloja ja kulkusia ripustettiin esimerkiksi lehmien kaulaan ja hevosten valjaisiin. Niiden avulla karja oli helpompi löytää metsälaitumelta.

Myös miesten ja naisten asusteisiin saatettiin ommella kelloriipuksia tai kulkusia. Niiden tuottamalla äänellä on saattanut olla sekä henkilökohtaiseen että talon ja yhteisön tilaan kuuluneita merkityksiä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.