Kansallisen 150-vuotiaan merkkiteoksen juhlavuosi on innostanut Teatteri Vantaan työstämään näytelmää, jonka ensi-illan on tarkoitus koittaa Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta.

Seitsemän veljestä -esityksen dramatisoi ja ohjaa vantaalaisteatterin monista produktiosta jo yli 20 vuoden ajalta tuttu Mira Kivilä.

Kivilä myöntää, että aiemmin ei ole omassa mielessä käynyt tähän klassikkoon tarttuminen.

– Aika monta dramatisointia olen Seitsemästä veljeksestä kyllä nähnyt, ja kun Teatteri Vantaalta tuli tämä idea, jotenkin sitten ajattelin, että niinpä, tätä varten varmaan olen ne kaikki käynyt katsomassa, hän nauraa.

Käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis. Sillä sovitetaan mittavan romaanin tarina Silkkisalin tiloihin ja kahden näyttelijän, Anne Nielsenin ja Teemu Juhani Koskisen, harteille sopivaksi.

– Päädyin keskiaikaisen commedia dell’arten ja Mysteerio Buffon tapaiseen tyyliin. Roolit vaihtuvat nopeasti hattujen vaihdoilla sekä vartalon rytmillä ja painoilla, Kivilä linjaa.

Näyttelijät muuntautuvat kaikkiaan noin viiteentoista rooliin, mutta hämäläisten jukuripäiden vaiheiden kuvaamisessa edetään vauhdikkaasti niin, että esitys viedään läpi kolmessa vartissa.

– Kaikki juonen kannalta tärkeät käännekohdat ja draaman kuljetukselle olennaiset tukipilarit on otettu mukaan.

Kestoltaan esitys sopii hyvin myös nuorille ja lapsille, jotka pidetään esityksen valmistamisessa mielessä muutenkin.

– Tarkoituksena on se, että koko tarina tulisi kerrotuksi, koska kaikki lapset ja nuoret eivät kirjaa välttämättä jaksa lukea.

Näyteltyjen kohtausten lisäksi esitykseen sisältyy kerrontaa. Siten kiteytetään muun muassa romaanin viimeinen eli 14. luku.

– Luku kertoo veljesten elämän tasoittumisesta ja siinä Kivi mielestäni kauniisti antaa pojille tulevaisuuden. Osio on kuitenkin laaja ja dramaturgisesti hankala ja siksi usein jätetty teatterisovituksissa poiskin, Kivilä tietää.

Näytelmän kieleen Kivilä jättää Kiven kirjoittaman vanhan suomen poljentoa mukaan.

– Mutta vanhahtavat sanat käännetään saman tien nykykielelle niin, etteivät ne hämmennä eikä kenenkään tarvitse jäädä niitä miettimään. Sellaisessa voi mennä äkkiä suuri osa esityksestä ohi.

Tapahtumia sinänsä ei sidota tiukasti mihinkään aikaan, sillä näytelmällä halutaan ilmentää myös Kiven teoksen ajattomuutta.

– Onhan tämä aika hurjakin tarina, Kivilä pohtii.

– Jos seitsemän tällaista nuorta veljestä nykypäivänä asuisivat keskenään ilman vanhempia, he olisivat varmaan aika lähellä niitä joista puhumme syrjäytyneinä nuorina. Niitä vähän koviksia, yhteiskunnan vaatimuksia vastaan hanaavia, joilla on omat lait.

Seitsemän Veljestä -esityksen lokakuisen ensi-iltapäivän, 14.10. kello 14, jälkeiset näytökset vahvistetaan myöhemmin. Esityksen voi myös tilata tapahtumiin, kouluihin tai teatterin Silkkisaliin. Ennen Vantaan ensi-iltaa esityksestä on viikon ajan näytöksiäTukholmassa.

Oheistoimintaa

Työpajoja koululaisille ja aikuisille

Mira Kivilän mukaan Seitsemän veljestä -esityksen rinnalle on suunnitteilla erilaisia työpajavaihtoehtoja.

– Perinteinen keskustelu esityksen jälkeen olisi yksi niistä, Kivilä toteaa.

– Kouluissa tunneilla voitaisiin suunnitella netti- tai lautapeli veljesten matkasta, hän jatkaa.

Kivilä on miettinyt myös työpajaa, jossa Seitsemän veljeksen tunnettujen kuvittajien, kuten Akseli Gallén-Kallelan, Marcus Collinin tai Erkki Tantun, teoksia otettaisiin inspiroimaan piirustus- tai maalaustöitä. Niissä nostettaisiin esille jokin yksityiskohta tarinasta.

– Musiikin puolella taas voisivat tavoitteina olla äänimaailman tai sävellyksen luominen ja lyriikan kirjoittaminen romaanin johonkin kohtaukseen.

Kouluissa työpajoja voisi hyödyntää oppimisessa historian, kuvallisen ilmaisun, tieto- ja kuvankäsittelyn, musiikin ja äidinkielen kautta.

– Työpajoja voi soveltaa myös aikuisryhmille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut