Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kansallisen 150-vuotiaan merkkiteoksen juhlavuosi on innostanut Teatteri Vantaan työstämään näytelmää, jonka ensi-illan on tarkoitus koittaa Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta.

Seitsemän veljestä -esityksen dramatisoi ja ohjaa vantaalaisteatterin monista produktiosta jo yli 20 vuoden ajalta tuttu Mira Kivilä.

Kivilä myöntää, että aiemmin ei ole omassa mielessä käynyt tähän klassikkoon tarttuminen.

– Aika monta dramatisointia olen Seitsemästä veljeksestä kyllä nähnyt, ja kun Teatteri Vantaalta tuli tämä idea, jotenkin sitten ajattelin, että niinpä, tätä varten varmaan olen ne kaikki käynyt katsomassa, hän nauraa.

Käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis. Sillä sovitetaan mittavan romaanin tarina Silkkisalin tiloihin ja kahden näyttelijän, Anne Nielsenin ja Teemu Juhani Koskisen, harteille sopivaksi.

– Päädyin keskiaikaisen commedia dell’arten ja Mysteerio Buffon tapaiseen tyyliin. Roolit vaihtuvat nopeasti hattujen vaihdoilla sekä vartalon rytmillä ja painoilla, Kivilä linjaa.

Näyttelijät muuntautuvat kaikkiaan noin viiteentoista rooliin, mutta hämäläisten jukuripäiden vaiheiden kuvaamisessa edetään vauhdikkaasti niin, että esitys viedään läpi kolmessa vartissa.

– Kaikki juonen kannalta tärkeät käännekohdat ja draaman kuljetukselle olennaiset tukipilarit on otettu mukaan.

Kestoltaan esitys sopii hyvin myös nuorille ja lapsille, jotka pidetään esityksen valmistamisessa mielessä muutenkin.

– Tarkoituksena on se, että koko tarina tulisi kerrotuksi, koska kaikki lapset ja nuoret eivät kirjaa välttämättä jaksa lukea.

Näyteltyjen kohtausten lisäksi esitykseen sisältyy kerrontaa. Siten kiteytetään muun muassa romaanin viimeinen eli 14. luku.

– Luku kertoo veljesten elämän tasoittumisesta ja siinä Kivi mielestäni kauniisti antaa pojille tulevaisuuden. Osio on kuitenkin laaja ja dramaturgisesti hankala ja siksi usein jätetty teatterisovituksissa poiskin, Kivilä tietää.

Näytelmän kieleen Kivilä jättää Kiven kirjoittaman vanhan suomen poljentoa mukaan.

– Mutta vanhahtavat sanat käännetään saman tien nykykielelle niin, etteivät ne hämmennä eikä kenenkään tarvitse jäädä niitä miettimään. Sellaisessa voi mennä äkkiä suuri osa esityksestä ohi.

Tapahtumia sinänsä ei sidota tiukasti mihinkään aikaan, sillä näytelmällä halutaan ilmentää myös Kiven teoksen ajattomuutta.

– Onhan tämä aika hurjakin tarina, Kivilä pohtii.

– Jos seitsemän tällaista nuorta veljestä nykypäivänä asuisivat keskenään ilman vanhempia, he olisivat varmaan aika lähellä niitä joista puhumme syrjäytyneinä nuorina. Niitä vähän koviksia, yhteiskunnan vaatimuksia vastaan hanaavia, joilla on omat lait.

Seitsemän Veljestä -esityksen lokakuisen ensi-iltapäivän, 14.10. kello 14, jälkeiset näytökset vahvistetaan myöhemmin. Esityksen voi myös tilata tapahtumiin, kouluihin tai teatterin Silkkisaliin. Ennen Vantaan ensi-iltaa esityksestä on viikon ajan näytöksiäTukholmassa.