Seitsemän veljestä alle tunnissa Mysteerio Buffo -tyyliin – Teatteri Vantaa kertoo Jukolan veljeskatraan tarinan kahden näyttelijän voimin

Anne Nielsen ja Teemu Juhani Koskinen tekevät kaikki roolit Teatteri Vantaan Seitsemän veljestä -näytelmässä. Rooleja on kaikkiaan viitisentoista. Paula Virta
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kansallisen 150-vuotiaan merkkiteoksen juhlavuosi on innostanut Teatteri Vantaan työstämään näytelmää, jonka ensi-illan on tarkoitus koittaa Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta.

Seitsemän veljestä -esityksen dramatisoi ja ohjaa vantaalaisteatterin monista produktiosta jo yli 20 vuoden ajalta tuttu Mira Kivilä.

Kivilä myöntää, että aiemmin ei ole omassa mielessä käynyt tähän klassikkoon tarttuminen.

– Aika monta dramatisointia olen Seitsemästä veljeksestä kyllä nähnyt, ja kun Teatteri Vantaalta tuli tämä idea, jotenkin sitten ajattelin, että niinpä, tätä varten varmaan olen ne kaikki käynyt katsomassa, hän nauraa.

Käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis. Sillä sovitetaan mittavan romaanin tarina Silkkisalin tiloihin ja kahden näyttelijän, Anne Nielsenin ja Teemu Juhani Koskisen, harteille sopivaksi.

– Päädyin keskiaikaisen commedia dell’arten ja Mysteerio Buffon tapaiseen tyyliin. Roolit vaihtuvat nopeasti hattujen vaihdoilla sekä vartalon rytmillä ja painoilla, Kivilä linjaa.

Näyttelijät muuntautuvat kaikkiaan noin viiteentoista rooliin, mutta hämäläisten jukuripäiden vaiheiden kuvaamisessa edetään vauhdikkaasti niin, että esitys viedään läpi kolmessa vartissa.

– Kaikki juonen kannalta tärkeät käännekohdat ja draaman kuljetukselle olennaiset tukipilarit on otettu mukaan.

Kestoltaan esitys sopii hyvin myös nuorille ja lapsille, jotka pidetään esityksen valmistamisessa mielessä muutenkin.

– Tarkoituksena on se, että koko tarina tulisi kerrotuksi, koska kaikki lapset ja nuoret eivät kirjaa välttämättä jaksa lukea.

Näyteltyjen kohtausten lisäksi esitykseen sisältyy kerrontaa. Siten kiteytetään muun muassa romaanin viimeinen eli 14. luku.

– Luku kertoo veljesten elämän tasoittumisesta ja siinä Kivi mielestäni kauniisti antaa pojille tulevaisuuden. Osio on kuitenkin laaja ja dramaturgisesti hankala ja siksi usein jätetty teatterisovituksissa poiskin, Kivilä tietää.

Näytelmän kieleen Kivilä jättää Kiven kirjoittaman vanhan suomen poljentoa mukaan.

– Mutta vanhahtavat sanat käännetään saman tien nykykielelle niin, etteivät ne hämmennä eikä kenenkään tarvitse jäädä niitä miettimään. Sellaisessa voi mennä äkkiä suuri osa esityksestä ohi.

Tapahtumia sinänsä ei sidota tiukasti mihinkään aikaan, sillä näytelmällä halutaan ilmentää myös Kiven teoksen ajattomuutta.

– Onhan tämä aika hurjakin tarina, Kivilä pohtii.

– Jos seitsemän tällaista nuorta veljestä nykypäivänä asuisivat keskenään ilman vanhempia, he olisivat varmaan aika lähellä niitä joista puhumme syrjäytyneinä nuorina. Niitä vähän koviksia, yhteiskunnan vaatimuksia vastaan hanaavia, joilla on omat lait.

Seitsemän Veljestä -esityksen lokakuisen ensi-iltapäivän, 14.10. kello 14, jälkeiset näytökset vahvistetaan myöhemmin. Esityksen voi myös tilata tapahtumiin, kouluihin tai teatterin Silkkisaliin. Ennen Vantaan ensi-iltaa esityksestä on viikon ajan näytöksiäTukholmassa.

Oheistoimintaa

Työpajoja koululaisille ja aikuisille

Mira Kivilän mukaan Seitsemän veljestä -esityksen rinnalle on suunnitteilla erilaisia työpajavaihtoehtoja.

– Perinteinen keskustelu esityksen jälkeen olisi yksi niistä, Kivilä toteaa.

– Kouluissa tunneilla voitaisiin suunnitella netti- tai lautapeli veljesten matkasta, hän jatkaa.

Kivilä on miettinyt myös työpajaa, jossa Seitsemän veljeksen tunnettujen kuvittajien, kuten Akseli Gallén-Kallelan, Marcus Collinin tai Erkki Tantun, teoksia otettaisiin inspiroimaan piirustus- tai maalaustöitä. Niissä nostettaisiin esille jokin yksityiskohta tarinasta.

– Musiikin puolella taas voisivat tavoitteina olla äänimaailman tai sävellyksen luominen ja lyriikan kirjoittaminen romaanin johonkin kohtaukseen.

Kouluissa työpajoja voisi hyödyntää oppimisessa historian, kuvallisen ilmaisun, tieto- ja kuvankäsittelyn, musiikin ja äidinkielen kautta.

– Työpajoja voi soveltaa myös aikuisryhmille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 8. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.