Vantaalaisseura AC Allianssin 15 vuotta sitten tekemä sopimus kiinalaisliikemiehen kanssa johti epäilyihin vedonlyöntivilpistä ja seuran pelastamisyrityksestä tulikin viimeinen naula arkkuun – "Poliisi ei tutkinut, me syyttömät emme koskaan saaneet virallista vapautusta"

Oransseissa paidoissa pelannut AC Allianssi menestyi hyvin kentillä voittaen muun muassa Suomen Cup -hopeaa vuonna 2003 ja liigahopea vuonna 2004. Arkisto/Jorma Rinne

Matti Hannula

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Metsäliitto-yhtiöön kuulunut Finnforest rakensi Myyrmäkeen puurakenteisen stadionin. Sellaisista oli tavoitteena saada vientituote.

Stadion valmistui kesäkuussa 2000 eli tasan 20 vuotta sitten. Konsepti kaipasi pääsarjatason joukkuetta. Sellaisen se sai maaliskuussa 2002, kun helsinkiläinen liigaseura Atlantis ajautui konkurssiin.

Finnforest perusti AC Vantaan Allianssi -nimisen seuran, sai perintönä joukkueellisen liigapelaajia mutta myös noin puolen miljoonan euron velat. Allianssille myönnettiin liigalisenssi puolisentoista kuukautta ennen kauden alkua.

– Yhteishenki oli mahtava ja toiminta innokasta, kirjoittaa Allianssin hallituksen puheenjohtajana toiminut urheilun moniottelija Erkki Alaja kolme vuotta sitten ilmestyneessä elämäkertateoksessaan Kutsumus. Alaja joutui puheenjohtajaksi puolivahingossa tehtyään viestintäyrityksensä nimissä Finnforestille töitä.

– Hallituksen jäseneksi olin lupautunut. Finnforestin toimitusjohtaja Ari Martonen muutti suunnitelmiaan viime tingassa. En voinut kieltäytyä, Alaja kertoo.

AC Vantaan Allianssi ry:n puheenjohtajana toiminut Erkki Alaja ei ole 15 vuoteen suostunut menemään Myyrmäen jalkapallostadionille. Eikä suostunut nytkään. Tuuli Merikoski

Meitä syytettiin sinisilmäisyydestä ja siitä, ettemme olleet osanneet selvitellä sopimuskumppaniemme taustoja.

Erkki Alaja

Allianssi menestyi kentillä: Suomen Cup -hopea 2003, liigahopea 2004, liigacupmestaruus 2004 ja 2005.

– Mutta puolen miljoonan euron yhteiskunnallisia vastuita ei kyetty missään vaiheessa kuromaan umpeen, Alaja toteaa.

Tuon aukon paikkaajaa etsittiin ahkerasti. Toukokuussa 2005 tärppäsi.

– Eräs agentti soitti Ruotsista ja tiedusteli halukkuuttani tavata kiinalaista liikemiestä, joka on kiinnostunut sijoittamaan suomalaiseen jalkapalloon. Totta kai vastasin myöntävästi.

Neuvotteluyhteys syntyi nopeasti.

Kiinalainen liikemies Ye Zheyun, ”Mr. Ye”, vaikutti mukavalta ja jalkapallosta aidosti kiinnostuneelta. Apunaan ja tulkkinaan hänellä oli belgialaisen Lierse-seuran toimitusjohtaja Gaston Peeters.

Sopimus allekirjoitettiin 3. kesäkuuta, ja seuraavana päivänä Allianssin hallitus siunasi sen.

Papereissa sopimuksen toinen osapuoli ei ollut Mr. Ye, vaan hänen toinen belgialainen ystävänsä Olivier Suray, jonka osuus perustettavasta osakeyhtiöstä, A.C. Allianssi Oy:stä, oli 90 prosenttia. AC Vantaan Allianssi ry:lle jäi loput.

Suraysta tuli osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Sopimus julkistettiin 6. kesäkuuta.

Allianssin joukkueeseen ilmestyi kuusi belgialaista pelaajaa, ja valmentaja Ari Tiittanen korvattiin belgialaisella Thierry Pisterillä.

Kaikki vaikutti hyvältä, kunnes 7. heinäkuuta oli ohjelmassa vieraspeli Valkeakosken Hakaa vastaan. Edellisessä pelissä Tiittanen oli vielä ollut valmennusvastuussa ja Tampere United oli kaatunut Myyrmäessä 1–0.

Pisterin avauskokoonpanossa oli kahdeksan eri kenttäpelaajaa kuin TamU-pelissä, muun muassa kaikki uudet tulokkaat. Lisäksi maalivahti Henri Sillanpää oli ”sattumalta” lähetetty erään belgialaisseuran testiin.

Haka voitti 8–0. Huhujen mukaan varsinkin Aasiassa vedonlyöjät tekivät tiliä.

– Maailma muuttui äkkiä erilaiseksi. Meitä syytettiin sinisilmäisyydestä ja siitä, ettemme olleet osanneet selvitellä sopimuskumppaniemme taustoja, vaikka meillä oli koko ajan kaksi huippujuristia apunamme, Alaja kertoo.

Hän oli yrittänyt jättää pestinsä jo keväällä ennen kuin Mr. Ye ilmaantui kuvioihin. Alaja erosi kahdeksan päivää Haka-ottelun jälkeen.

Uudet omistajat noudattivat aluksi maksusopimuksia, mutta jo syksyllä tulovirta tyrehtyi. Ry irtisanoikin sopimuksen 30. marraskuuta 2005.

Haka-pelin jälkeen Allianssin kokoonpano ja ottelutulokset normalisoituivat.

Mutta maine oli mennyt ja sen myötä sponsoritkin. Allianssi jäi ilman liigalisenssiä kaudelle 2006, eikä toiminnan jatkumiselle ollut edellytyksiä.

Maaliskuussa 2006 Olivier Suray myönsi, että edelliskaudella yhden Suomen pääsarjapelin tulos oli järjestetty.

Hänen ja Mr. Yen hämäristä touhuista oli näyttöä Suomen lisäksi ainakin Belgiassa.

– Suomen poliisi ei missään vaiheessa alkanut tutkia tapausta. Toivoin hartaasti tutkimusta, sillä sitä kautta me syyttömät olisimme saaneet ”virallisemman” vapautuksen kaikista epäasiallisista syytteistä, Alaja sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.