Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi

Nurmijärveläinen Matti Vanhanen (kesk.) nousee uudeksi valtiovarainministeriksi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti maanantaiaamuna pidetyssä tiedotustilaisuudessa esittävänsä tällä hetkellä eduskunnan puhemiehenä toimivaa Vanhasta uudeksi valtiovarainministeriksi. Kulmuni erosi itse valtiovarainministerin paikalta hänen viestintäkoulutuksistaan nousseen kohun takia.

Nurmijärven kunnanvaltuutettunakin toimiva Vanhanen toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010.

– Eilisen harkinnan jälkeen päädyin siihen, että siirryn eduskunnasta valtioneuvoston puolelle. Vanhat pääministerit eivät ole useasti palanneet valtioneuvostoon. Poikkean tästä perinteestä. Tiedostan, että se ei roolituksena ole ehkä aivan helpoimpia.

– Ratkaisuun liittyy se periaate, että en aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi vaan toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa, Vanhanen kommentoi.

Vanhanen kertoi vielä perjantaina Ylen haastattelussa, ettei ole hakeutumassa ministeriksi.

Kulmuni oli kuitenkin soittanut Vanhaselle viikonloppuna, niin Vanhanen oli asiaa harkittuaan suostunut tehtävään.

Kulmunin mukaan Vanhanen valittiin yksimielisesti tehtävään, sillä hän tuntee valtion taloustilanteen, budjettikirjan ja hallitusohjelman.

– Velvollisuudentunto ajaa. Kun politiikassa ollaan mukana, niin täytyy viimekädessä olla valmis tehtäviin.

Vanhasen mukaan Suomella on nyt kolme haastetta: epidemian tukahduttaminen, elvytystoimet ja tilanne Euroopassa.

– Näillä aika raskain mielin olen olen ottamassa tämän tehtävän vastaan. Tulen tekemään yhteistyötä hallituskumppaneiden ja opposition kanssa, toivottavasti olen luottamuksen arvoinen, Vanhanen toteaa.