Koronaepidemia lisäsi ulkoilua, mutta sillä oli synkkä sivuvaikutus vesillä

Kuvituskuva. Riitta Ketola

Tänä keväänä toukokuun loppuun mennessä on hukkunut enemmän ihmisiä kuin vuosiin.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilaston mukaan alkuvuonna on hukkunut jo 40 ihmistä, mikä on korkein toukokuun jälkeinen lukema kuuteen vuoteen.

Alkuvuonna ihmisiä hukkui jäihin, koska jäätilanne oli tavallista heikompi, toteaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen LähiTapiolan tiedotteessa.

Viime kuukausina on kuitenkin alkanut näkyä myös veneilykauden alku ja ilmojen lämpeneminen.

– Esimerkiksi veneissä on sattunut horjahduksia, eikä aina ole ollut pelastusliivejä päällä. Näyttää valitettavasti myös siltä, että kun ihmiset epidemia-aikana ovat innostuneet ulkoilemaan enemmän, olemme saaneet enemmän suru-uutisia vesiltä, Heinonen sanoo.

Hän muistuttaa, että vesistöistä voi nauttia turvallisesti, kun muistaa turvavarusteet ja riittävän osaamisen. Ketään ei myöskään pidä jättää yksin.

– Lasten kanssa uimaan kannattaa aina mennä porukalla. Myöskään aikuisen ei kannata lähteä uimaan tai veneilemään yksin, sillä silloin apu ei välttämättä löydä paikalle, jos jotain sattuu. Hukkuminen voi tapahtua hyvin hiljaa ja nopeasti.

Vieraassa rannassa, kuten kaverin tai vuokramökillä, kannattaa myös pelata varman päälle.

– Veteen ei koskaan kannata hypätä, ennen kuin tietää, mitä odottaa pinnan alla, Heinonen tähdentää.

Uusia tuulia tuo myös kesäkuun alussa uudistunut vesiliikennelaki. Turvallisuusnäkökulmasta siitä kannattaa painaa mieleen esimerkiksi korostunut päällikön vastuu sekä keventynyt vuokraveneilyn sääntely, todetaan LähiTapiolan tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut