Vantaa ennen ja nyt: Samaan aikaan kun Suomen ensimmäinen rautatie ylitti Keravajoen Tikkurilassa, aloitti jokivarressa tehdas – sen rakennukset ovat edelleen merkittävästi läsnä rantamaisemassa

Tikkurilan Oyj:n vuonna 1960 valmistunut, Woldemar Baeckmannin suunnittelema hallintorakennus joen varressa ennen padon purkamista. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo.

Susanna Paavola

Tikkurilan jokivarren vanhin teollisuusrakennus on Kulttuuritehdas Vernissan rakennus. Alunperin Dickursby Oljeslageri -nimellä aloittanut tehdas valmistui vuonna 1862, eli samoihin aikoihin kun Suomen ensimmäinen rautatie ylitti Keravanjoen.

Maalitehdas laajeni joen eteläpuolelle 1940-luvulta alkaen. Arkkitehti Woldemar Baeckmannin suunnittelema Tikkurilan tehtaiden hallintorakennus valmistui joen rantaan vuonna 1960.

Joen suuntaista, horisontaalista rakennusta on laajennettu vuosien varrella. Ensimmäinen 1980-luvulla tehty pohjoispäädyssä sijainnut siipiosa on ehditty jo purkaa ja päädyn sisäänkäynti on palautettu lähelle alkuperäistä asua.

Hallintorakennuksen ja junaradan välissä sijaitsee kaksi laboratoriorakennusta. Niiden rakentamista edelsi vuonna 1983 järjestetty kutsukilpailu, jonka voitti arkkitehti Kaarina Löfström ehdotuksellaan Labora & Labora.

Ensimmäinen laboratoriorakennus valmistui vuonna 1984 ja jälkimmäinen, lähes samanlainen rakennus, nousi edellisen eteläpuolelle vuonna 1988.

Koskialueelle sijoittuvilla Tikkurilan maalitehtaiden (nyk. Tikkurila Oyj) entisillä ja nykyisillä rakennuksilla on merkittävä asema Keravanjoen maisemassa.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut