Ostot syyniin, iltavastaanotot terveysasemille – Lautakunta kävi lähetekeskustelun ensi vuoden talousarviosta

Sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa, että vanhus- ja vammaispalvelujen kalliit ostopalvelut otetaan tarkasteluun. Kuvituskuva. Saila Vesterinen
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Ensi vuoden talousarvion laadinta on käynnistynyt hyvin epävarmassa tilanteessa.

– Emme tiedä tuleeko koronaepidemian toinen aalto tai millainen on koronakevään jättämä hoitovelka, toteaa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.).

Epäselvää on myös, miten valtion koronatuki kunnille ja sairaanhoitopiireille jakautuu.

Sosiaali- ja terveystoimessa syntyy suurin osan koko kaupungin menoista.

Kaupunginhallituksen antamassa kehyksessä toimialan ensi vuoden menomääräraha on 720,5 miljoona euroa.

Toimialaa ohjaava sosiaali- ja terveyslautakunta kävi maanantain kokouksessaan lähetekeskustelun ensi vuoden talousarvion ja 2021–24 taloussuunnitelman laadinnan pohjalle.

Lautakunta totesi keskustelun päätteeksi, että ensi vuoden iso haaste sosiaali- ja terveyspalveluissa on koronapandemian jälkeisen hoiva- ja hoitovajeen hallinta sekä poistaminen.

Terveyskeskusten palvelut tulee saada toimiviksi, siten, että kuntalaiset saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti omalla terveysasemalla.

Iltavastaanotot tulee laajentaa ensi vuonna kaikille terveysasemille.

Etävastaanottojen ja sähköisten palvelujen käyttöä tulee laajentaa käyttökokemusten perusteella.

Lautakunnan mielestä vanhus- ja vammaispalvelujen sekä lastensuojelupalvelujen kalliit palvelujen ostot tulee ottaa tarkasteluun, jotta saadaan katkaistua sosiaali- ja terveyspalvelujen talouden ylitykset.

– Olemme aivan liikaa ostopalvelujen varassa. Viime kilpailutuksissa ostettavien palvelujen hinnat nousivat huomattavasti, Letto toteaa.

– Ajatuksena on arvioida erilailla tuotettujen palvelujen kustannukset, mukaan lukien kaupungin itse tuottamat palvelut, ja tehdä muutoksia arvioinnin perusteella.

Lautakunta haluaa, että vanhuspalvelujen kotiin annettavaa palvelua tulee kehittää siten, että vanhusten luona käytetty aika kasvaa nykyisestä. Samalla kotihoidon tehtävät saadaan vetovoimaiseksi, jotta henkilökunnan pysyvyys ja jaksaminen turvataan.

Lasten ja perheiden palveluiden osalta lautakunta tähdensi, että ennaltaehkäisevään toimintaan tulee panostaa entistä enemmän, jotta oireilevia lapsia ja heidän perheitään voidaan tukea ajoissa.

Lastensuojelun toimintaa tulee kehittää siten, että henkilökunta jaksaa työssään ja uutta henkilökuntaa saadaan rekrytoitua.

Lautakunta päättää omasta esityksestään ensi vuoden talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi 2021–2024 14. elokuuta.

Kuluva vuosi

21 miljoonan euron ylitys

Sosiaali- ja terveystoimen toimintamenojen arvioidaan ylittyvän tänä vuonna 21 miljoonaa euroa. Tulojen arvioidaan alittuvan neljä miljoona euroa.

Merkittävimmät ylitysuhat muodostuvat vanhusten kotona asumisen tuen menoista (5,3 milj. euroa), lasten sijaishuollon palvelutarpeesta (yhteensä 3,9 milj. euroa), vammaisten erityisasumisen ostoista (4,0 milj. euroa), Kaunialan sairaalan ostopalvelujen käytöstä (2,7 milj. euroa) sekä hoitotarvikejakelun menoista (0,9 milj. euroa).

Pandemiamenoille ei ole talousarviossa katetta, menot tarkentuvat vuoden kuluessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut